Senaste nytt

En helt vanlig tripp till Frankfurt

ilon

Medlem
Här kommer en liten rapport om en helg resa till Frankfurt, mycket text, men man behöver inte läsa om man inte vill! :cool:

Gårdagens försök att kombinera nöje och nöje, skulle flyga ner till Frankfurt och besöka släkt, och hade bokat Swiss Business Saver (Z) ut ARN-ZRH-FRA. Släktingen jag skulle besöka gick dock och blev sjuk, så det blir istället en helg med sightseeing i stan.

Jag tog flygbussen från jobbet strax innan lunch, och tänkte att jag skulle äta lunch i loungen för att sedan ta ett par möten innan det var dags för boarding.
När vi börjar närma oss Arlanda så inser jag att passet ligger hemma! Första gången någonsin jag bommar detta o_O Där får man för att man packar på morgonen när man är trött, och i sista stund bestämmer sig för en annan väska än den vanliga (där passet låg)!
Det var bara att bita i det sura äpplet, göra en U-sväng på terminal 4 och ta Arlanda Express mot stan igen. Hade ändå gott om tid, klockan var 12.15 och flighten gick inte föräns 15.50.
Kliver in i ett knökfullt tåg, och reagerar trots hörlurar på att att det är ett väldans liv i vagnen! Pausar musiken och inser att det är 7 stycken mer än lovligt berusade britter som lever djävulen.. när konduktören kommer så hävdar en av dem att han köpt biljetter online, men inte fått dem, det avfärdas snabbt efter att personalen sökt i datorn på hans namn, varpå han gör ett halvhjärtat försök att betala, men sen vägrar försöka igen när det inte går igenom. Konduktören frågar bara lungt om de inte tänker betala, och får sedan bara vidare när hon får ett nekande svar. Väl framme så ser britterna till att vara först av, citat "fast as fall boi!". När jag kliver av så står de och pratar med ordningsvakter och personal från Arlanda Express :D

Hem, fiska upp passet ur vanliga väskan, ner med en energidryck och smörgås i packningen och så åka mot Arlanda igen!

Nu blev det istället för loungen till att försöka delta i möten på tåget ut, vilket väl inte gick jättebra med ljud i bakgrunden och uppkoppling som bröts då och då.

På väg till flyget fick jag sms om att min flight till Zürich blivit inställd, och jag var automatiskt ombokad direkt ARN-FRA.
Detta gick givetvis inte för sig!

Efter nästan 30 minuter i telefon med kundtjänst så (varav större delen av tiden på hold) så bröts samtalet precis när vi hittat ett alternativ. Blir jag uppringd igen (bekräftade ju mitt telefonnummer i början)? Såklart inte.
Försökte istället chatten, och fick till slut inse, alla roliga alternativ var fullbokade så nära inpå. En rolig datapunkt: personen jag pratade med hävdade att den inte FICK nergradera mig till economy på ett ben, även när jag bad om det.
Blev till slut Lufthansa via München, och biljetterna skulle komma per mail om max 10 minuter.
Jag går fram till incheckning och får "computer says no", biljetterna inte bekräftade / utställda. Incheckningen ber mig ringa in och be de bekräfta, så jag ringer upp igen. Får prata med en MYCKET kompetent medarbetare, som konstaterar att tidigare biljetter ser väldigt konstiga ut, och ställer ut nya åt mig på samma flighter. Innan hon lägger på är hon noga med att ge mig biljettnummer direkt över telefon, och säger att biljetterna borde komma på mail direkt.

Nu går det bra att checka in, och jag beger mig till lounge för lite mat, klockan är nu 16 och jag har fortfarande inte hunnit äta mer än min macka vid 13.

P_20231020_163704.jpg


När det är dags för boarding så noterar jag att även Lufthansa har ny boarding-procedur;
Först status och business (pre, 1 + 2 ), sedan alla på fönsterplats, följt av alla mittsätesryttare och slutligen de vid gång!

Jag blippar mitt boarding card i grinden och möts av ett ilsket BEEP BEEP BEEP och rött blinkande. Suckar lite och går åt sidan till personalen, som scannar hos sig och något konfunderad tittar på mitt boarding card, datorn, mig och sedan utbrister, det står här att du inte ska flyga idag!
Jag kläcker glatt ur mig; men det hade jag uppenbarligen tänkt göra!
Efter en stunds knäppande kommer hennes kollega från bryggan som får ta över mig som problem. Även hon konstaterar att det står att jag inte checkat in. Snart nog har hon löst det och jag har återigen samma platser som tidigare och får gå ombord.

Flygningen ner till München går snabbt, med 3 rader business, fullsatt i ekonomi och ett crew som första halvan av flygningen är väldigt service minded, fyller på dricka innan det är slut, frågar om man vill ha något mer etc, för att sedan gömma sig bakom skynket andra halvan. Trots allt positivt överlag, trots att CC fyllde upp mitt halvfulla glas bubbel med vitt vin!
1000002891.jpg


P_20231020_174413.jpg


P_20231020_182050.jpg



Väl på backen så beger jag mig direkt till lounge för att ladda batterierna lite, dagen har tagit hårt på dem!
Som tur är så har jag gate G28, precis brevid en LH Senator Lounge.
Där inne blir det lite bubbel (en rosé och en vanlig, ingen av dem superbra), lite mat och ladda upp powerbanken och mobilen, insåg för sent att jag tagit med mig en tom powerbank :(

P_20231020_195147.jpg


När det närmar sig boarding så får jag sms om 15 minuter försening.. SUCK!
väntar ytterligare en stund innan jag beger mig till gate, och får efter några minuter passera, denna gång UTAN ilsket tjutande, WIN!
På bryggan är det skyltat separat vänster för business, och höger för ekonomi. Så långt inget konstigt. När jag kikar åt höger inser jag att det är en jetbridge där med! På en A321! :eek:

P_20231020_210122.jpg


Jag kliver ombord och beger mig längst bak i business till 11F som jag blev tilldelad.
Reagerar på att det är många rader business men tänker att det kanske är fullbokat, och kan säkert vara en del biz pax denna sträcka.

Under tiden jag sitter och beskådar ekonomipassagerarna boarda så är det en av dem som en lång stund står och pratar med CC, jag lyssnar inte men beskådar det i brist på annat. Så kommer en CC från främre galley med en fullstor flaska bubbel och stoppar diskret ner i passagerarens påse! WHAT!?

Med boarding complete så kommer CC fram till mig och frågar om jag inte hellre sitter längre fram, vilket jag glatt tackar ja till. Med 11 rader business så var vi har 4 passagerare i främre kabinen! :p
När jag slagit mig till ro på 2A så ropar kaptenen ut att även om det är många tomma rader så får man inte byta plats pga viktfördelningen!

P_20231020_210809.jpg


Innan säkerhetsgenomgången så sticker purser till mig en kudde, så tydligen har dagen märkbart tagit ut sin rätt på mig :)

Det blir ytterligare en trevlig flygning, och på den timmen det tog gate till gate hann CC med både matservering, påfyllning av dricka flera gånger samt utdelning av Niederegger marzipan.

P_20231020_214257.jpg


P_20231020_215712.jpg


Noterar även att CC efter att ha delat ut marzipan tar och fyller en papperspåse med en del av vad som blev över, för att sedan gå bak med den economy.. Passar den bra till bubbel tro? :p

När vi är på väg ner för landning så kommer CC och ursäktar sig att de tyvärr måste ta mitt glas :(

Tog mig smidigt in till stan med tåget från flygplatsen, och var efter en kort promenad framme vid hotellet (Paulaner am Dom) som passande nog ligger precis brevid domkyrkan.

P_20231020_222302.jpg


Trevligt rum, om än lite litet, och sängen något hård.

P_20231020_230604.jpg


P_20231020_230613.jpg


Efter att ha lämnat mina saker går jag ner i restaurangen med samma namn, som enligt hotellets information har öppet till midnatt (och klockan är strax efter 23). Blir direkt tillsagd att de stänger, men när det kommer fram att jag bor på hotellet får jag ok på en (1!) öl.
Försöker fråga tjejen i baren vad de har för öl på tapp, varpå hon ursäktar sig med att hon inte vet vad dem heter på engelska, när jag då på tyska ber henne säga det så kryper det fram att hon inte har en aning :D Det hör dock en äldre kvinna som jobbar och frågar istället vad jag vill ha, jag frågar om dom har weissbier, och efter ett ja vilken det är.. här blir jag nästan utskrattad med svaret "Paulaner of course, what else?!" Jag sväljer min stolthet och säger att det blir bra.
dricker upp min öl, och tänker sedan se om jag hittar något annat vattenhål. Tvärs över gatan är det ett pyttelitet ställe med knökmycket folk utanför, glider in där och sätter mig vid baren. När jag ser mig omkring funderar jag på om jag smitit in på någons privata firande :eek: Ballonger på ett av borden, stora blombuketter på baren samt folk som sitter och skriver på ett kort. Nåväl, man ska inte skämmas, så blir man utkastar så får det vara så.

P_20231020_235925.jpg


Jag spenderar nästkommande 10 minuter på att försöka beställa av de två äldre damerna som arbetade, och lyckades till slut.
dricker min öl samtidigt som jag beskådar spektaklet, och avnjuter någon form av dikt som läses upp av en person vid ballongbordet.

Här fick det räcka för dagen, och jag släntrar tillbaka över gatan och däckar på rummet, slut på dag ett!
 

ilon

Medlem
Efter att jag vaknade i morse och fått i mil lite frukost bestämde jag mig för att ta en liten promenad..
Det blev en beskedlig runda, först längs med Main (på bägge sidor), sedan längs med vad som tidigare gissningsvis varit stadens mur (numera parkområde) innan jag slutligen stannade för lunch på en trevlig restaurang mitt i smeten.

Av någon konstig anledning så gillar jag Frankfurt, trots att det på många sätt är en rätt tråkig, ful och opersonlig stad.

Vy mot Griesheim
P_20231021_095431.jpg


Frankfurt city med finnansdistriktet i bakgrunden
P_20231021_095455.jpg


ECB har en ganska iögonfallande byggnad
P_20231021_100118.jpg


Fint att dem bevarat de gamla kranarna för att lasta och lossa. Varje kran har en kapacitet att lyfta 4000 kg
P_20231021_100825.jpg


Många fina träd längs promenadstråket utmed Main
P_20231021_101219.jpg


Hösten i tydligt antågande. Jag gick mestadels i t-shirt, men det var jag ganska ensam om ;)
P_20231021_101453.jpg


Tjusig industribyggnad, fortfarande verksamhet i den också verkade det som
P_20231021_102008.jpg


Delar av betongfabrik
P_20231021_103532.jpg


Arbetarnas vattenhål, dock stängt en lördag förmiddag som denna!
P_20231021_104351.jpg


Fågel på väg in för landning på FRA
P_20231021_104540.jpg


En del industriverksamher lever kvar, även om det mesta fått flytta på sig till förmån för bostäder och kontor
P_20231021_104831.jpg


Minnen från en svunnen tid bevarade
P_20231021_110145.jpg


Det finns gott om gäss och änder runt om i stadens grönområden
P_20231021_112649.jpg


Snygg väggmålning
P_20231021_113022.jpg


Stolta föräldrar i en av stadens dammar
P_20231021_114042.jpg


Monument över Johann Philipp Reis, en tysk uppfinnare som 1861 konstruerade en telefon-liknande enhet
P_20231021_120450.jpg


Väggmålningar på respektive sida om en av stadens biografer
P_20231021_120809.jpg


P_20231021_121608.jpg


Ett torn, måhända lämningar från stadens medeltida stadsmur (som passerade här)?
P_20231021_121254.jpg


Operahuset, väldigt vacker byggnad!
P_20231021_123230.jpg


(På)minne(lse) om historien, judiska museets innergård
P_20231021_125705.jpg


En av alleerna längs med Mains strand
P_20231021_125937.jpg


Dagens lunchställe, mitt i turistsmeten, inte fantastisk mat, men trevlig atmosfär!
P_20231021_131849.jpg


Efter ett par timmars vandring satt det bra med lite mat. Roligt när det första dem säger efter att ha hälsat när man kliver in är att de inte tar kort, men det har dem ju inte gjort tidigare heller, så jag hade kontanter :)
P_20231021_132346.jpg


Efter lunch blev det ytterligare lite promenad, men denna gång med ett mål, en skivbutik för att rota efter lite gammal techno från 90talet :cool:

Lyckades komma därifrån med iaf 3 skivor, inte vad jag gått dit för, men bra skivor likväl.

Här någonstanns började orken tryta, och jag gick mot hotellet igen för att lämna inköpen.
Väl på rummet insåg jag att min telefon hade 15% batteri (vilket nog matchade mig bra), så beslöt att ligga på sängen en stund och ladda upp.

Gick sedan ner i restaurangen och tänkte äta lite middag, men det var redan ganska mycket folk, så jag ställde mig i ingången och bläddrade i menyn för att se om det fanns något som föll mig i smaken.
Precis när jag bestämt mig för att lite currykorv och apfelstrudel nog skulle sitta fint så fullkomligt VÄLLER det in ett sällskap med asiater genom dörrarna! :eek:
Jag bestämmer mig för att istället äta på Brewdog som jag tänkt besöka för lite variation på ölen!

Brewdog klarade av att leverera denna burgare, för 12 EUR är det kanske inte bästa presentationen, men den smakade okej. Som tur var så fanns det en del god öl!

P_20231021_191326.jpg


Dagens vandring omfattade drygt 20k steg och kan sammanfattas såhär:

Screenshot_20231021-194112_Fog_of_World~2.jpg


Nu blir det vidare mot nästa vattenhål, kvällen är ung!
 

ilon

Medlem
Jag vet inte om det blir på tok för mycket text, men det blir ofta så för mig, när jag väl börjar (prata eller skriva) så är det mycket som kommer ut :eek:
Tänkte också att de flesta här nog vet hur det är att flyga Lufthansa intra-europe, så lägger istället fokus på sådant som kanske inte händer varje flight :)

En lite lustig sak som kom ut av denna irrops (och allt mitt bråk för att boka om), var att jag istället för mina bokade Business Saver (Z) med Swiss, och sedan Business Saver (Z) för automatiska ombokningen ARN-FRA nu istället fick Business Basic med Lufthansa ARN-MUC-FRA!
Inte för att jag egentligen BEHÖVER poängen, har ju redan uppnått diamond denna period, och har mer poäng på kontot än vad jag bränner, men är man poängtorsk så är man o_O
 

ilon

Medlem
Misströsta inte, jag lever även efter gårdagens äventyr!

Efter att ha avverkat det jag ville prova på BrewDog så fortsatte jag till TapHouse.
Vägen dit var lång för en törstig vandrare!

En stor skillnad mot Stockholm är hur väldigt mörkt det är på vissa smågator, känns som att gatulamporna är nedskruvade, och man fick stundtals se mer med fötterna än med ögonen :oops:

Efter att ha tvivlat på mitt val av vattenhål både en och två gånger, och funderat på om det alls existerade där jag trevande snubblade fram på de mörka smågatorna så fick jag till slut syn på det!

P_20231021_204249.jpg


När jag klev in så ifrågasatte jag direkt varför jag ödslat tid på BrewDog, det här kändes på en gång betydligt trevligare!

Slog mig ned på en tom plats i baren och bad om att få provsmaka på "Jade crosses", men se, där blev det tvärstopp! Vill man provsmaka så får man minsann köra en beerflight med 10cl vardera av 5 olika öl.

P_20231021_204506.jpg

P_20231021_204510.jpg


Nåväl, ingen minns en fegis, så jag beställde glatt in en hel "Jade crosses" istället och började sippa.

Efter en stund så kom det in ytterligare en vilsen själ som sökte medicin för själen. Han frågade om platsen brevid mig var ledig och slog sig ned.

Till mitt stora nöje så var hans första fråga till mig sedan om jag var tysk! När så inte var fallet började vi glatt prata, då det även visade sig att han var norrbagge och gillade att flyga!:D

Det blev en hel del snack om flyg, EuroBonus, SAS, SkyTeam och resande.

Flera timmar senare var det dags för sista beställningen, och vi navigerade oss därefter vidare in mot city där vi hittade ett vattenhål som ännu inte sinat. Även här blev det ett par öl, och hade mitt nyfunna sällskap fått bestämma hade vi hjälp till att stänga även detta!

Som den ansvarsfulla familjefar jag är bestämde jag mig slutligen att jag var tvungen att uppsöka hotellet för några timmars sömn innan det var dags för frukost och checka ut. Så när servitrisen kom och frågade om vi ville ha något mer så sade jag nej för min del, varpå norrmannen glatt beställer in två öl till till oss, trots mina protester.
Nåväl, som den proncipfaste mannen jag är väntar jag fogligt på att ölen kommer in på bordet, för att sen resa mig upp och tacka min nyfunna vän för det trevliga sällskapet!

Med något vingliga steg begav jag mig så mot hotellet, och insåg relativt omgående att om jag ville komma fram snabbt så var GPS ett lämpligt alternativ, vilket förvånade mig något då jag har utmärkt lokalsinne och hittar hjälpligt i området.

Screenshot_20231022-120538_Fog_of_World_1.jpg


Vid 03.15 låg jag till slut i sängen, efter att ha ställt klockan kl 10, en timme innan check-out.
 

ilon

Medlem
I morse vaknade jag med en något tung huvudbonad på mig, och när jag såg efter vad det kunde vara så märkte jag till min stora förvåning att det var en keps! Jag har gärna keps, men denna resa hade min trogna keps fått stanna hemma.. vid närmare undersökning visade sig det även att den dessutom var gjord av BETONG! Mycket märkligt! o_O

Det var bara att betala för sina synder, skyndsamt göra sig i ordning och gå ner för lite frukost innan utcheckning.

När jag lyckats packa ner mina tillhörigheter och checkat ut följer varje resas svåraste uppgift, att hitta någon lite present till familjen :eek:

P_20231022_111246.jpg


Likt så många gånger tidigare lyckades jag efter mycket möda med det även denna gång, och håller tummarna att det blir gott nog!

Med mina skyldigheter avklarade satte jag mig så på en bänk för att knåpa ihop denna fortsättning samt vänta på det jag egentligen rest hit för, att få träffa min släkting, som idag ansett sig frisk nog för en lugn sightseeingfärd med Ebbelwei-Express!

P_20231022_113845.jpg


Utan att lägga politiska värderingar i det konstar jag att det är en salig blandning av flaggor på ett av husen vid torget!

P_20231022_115205.jpg
 

mha321

Medlem
En stor skillnad mot Stockholm är hur väldigt mörkt det är på vissa smågator, känns som att gatulamporna är nedskruvade, och man fick stundtals se mer med fötterna än med ögonen :oops:

De blev väl lag som innebar kraftig neddragning på gatubelysning under den värsta energikrisen förra året. Jag tror att man lättat kraven lite nu men att en del städer behållit minskningen av miljö och kostnadsanledning.
 

ilon

Medlem
De blev väl lag som innebar kraftig neddragning på gatubelysning under den värsta energikrisen förra året. Jag tror att man lättat kraven lite nu men att en del städer behållit minskningen av miljö och kostnadsanledning.
Det var min spontana gissning också, vet att Tyskland var väldigt hårda med det under förra vintern, där man även sänkte temperaturen i allmänna byggnader kraftigt. Men så hade de ju även ett väldigt stort beroende på gas att hantera.
 

ilon

Medlem
Nu sitter jag i Lufthansa Senator lounge på Frankfurts flygplats och beskådar flyg genom fönstret och äter lite sen lunch samt sippar bubbel! Ordningen återställd! :cool:

P_20231022_153230.jpg


Eftermiddagen spenderades med att möta upp min släkting och gemensamt bege oss till Frankfurt Zoo, där turen med Ebbelwei-Express startar. Vi kom lite väl tidigt för första turen, så vi passade på att ta varsin kaffe, och jag även en apfelstrudel (som jag ju inte lyckades med igår) på ett café i närheten.

P_20231022_130425.jpg


Tyvärr var den ganska medioker, men det var jag redan inställd på när jag beställde den. Man kan inte få allt!

P_20231022_130627.jpg


Sightseeing-turen genom staden var dock trevlig, och jag är väldigt glad att jag fick träffa den jag ursprungligen rest ner för att umgås med, om än bara en del av eftermiddagen!
Ombord så serverades det klassisk apfelwein samt salta pinnar (vilket ingår i biljettpriset om 8 EUR).

P_20231022_133304.jpg


Vill man lära sig mer om vad passerar utanför fönstret så finns det även ljudspår, ett per station, som man kan lyssna på samtidigt. Själv valde jag dock att sitta och prata istället, ljudspåren kan jag ägna mig åt på flyget! :)

Efter avslutad rundtur var det så dags att bege sig till flygplatsen, och jag hade förmånen att få skjuts ut!

Nu hoppas jag på en hemfärd som denna gång går enligt planerna, så jag får sova lite och har möjlighet att komma i tid till jobbet i morgon bitti.
 
Toppen