Per N
Medlem
OBS! Denna rapport innehåller mest matnörderi. Den icke matintresserade finner inget av värde.
Jag hade poäng (miles) kvar på mitt Royal Orchid Plus konto vilket precis räckte till Bangkok i business tack vare den rabattvoucher på 50% man fått dom senaste åren som medlem med guldstatus. Det här är mitt sista år som ROP Gold efter att upprätthållit det sedan 1999. Nu går allt sparande till Eurobonus.
Vad gör man då en förlängd weekend i Bangkok på 3 nätter, jo man äter och dricker förstås.
Avresa med TG961
Champagne före take off vilken överraskande fylldes på strax innan vi lämnade gate.
Förrätt med rökt lax och potatissallad som var helt ok. Symboliskt med det tomma glaset, här är Thai lika dåliga som jag upplever att många andra bolag också är, trots att man har tomt glas så frågar man inte om påfyllning när man ställer fram förrätten. Jag ville testa personalen och rörde inte min mat på en stund. Trots att ett antal passerar så är det ingen som observerar att man saknar dryck.
Biff med risotto till varmrätt. Som väntat är den ganska torr och smaklös men en oxfilé funkar hyggligt ändå.
Jag tyckte portionen var ganska liten och för att jämföra satte jag min hand bredvid. Mina händer är förvisso stora men ändå.
Frukt, ost, marmelad och torrt bröd. Tomt glas igen, kan hända det är jag som dricker för snabbt.
Kaffe, kaka och konjak av något för mig okänt märke.
Framme i Bangkok
Normalt tar jag Public Taxi men vid detta tillfälle hade jag bokat limousinetransfer av hotellet. Detta för att se om incheckningen skulle bli effektivare när dom har koll på ankomsten. Mitt favorithotell i Bangkok är Sheraton Grande Sukhumvit. Vid ankomst till Sheraton stod personal redo direkt innanför entrén och jag blev eskorterad till rummet där incheckningsproceduren sköttes. Väskan levererades också omgående. 06:55 incheckad och klar på rummet. Jag fick sen utcheckning på hemresedagen också till 22:00. Ingen extra kostnad för detta vilket jag tycker är väldigt generöst även om man räknas som "stammis" av hotellet.
Att börja dagen med en öl vid poolen är alltid trevligt. För övrigt så tycker jag att poolen på Sheraton Sukhumvit är den trevligaste av alla hotell jag bott på och besökt i Bangkok.
Så där ja, första måltiden intas vid poolen och detta är min favoriträtt till lunch, kycklingfärs med chili, vitlök och basilika. ”gai pat bai khrapao”. Ett stekt eller rättare sagt lätt friterat ägg till. ” kai dao”. Man använder flera sorters basilika i Thailand och på engelska heter denna holy basil. Den mest vanliga, som smakar lätt lakrits, brukar kallas thaibasilika, ”bai horapa”, (sweet basil).
Efter poolen, 90 min oljemassage på Urban Retreat som ligger ett stenkast från hotellet.
Sheraton Sukhumvit har ingen Club Lounge men under ”Evening Cocktails” kan man välja mellan tre olika barer för att inta fria drinkar mellan 18:00-20:00. Det är alltid trevligt att börja kvällen i Living Room där det även spelas Live Jazz under kvällen.
Middag på 55 Pochana som ligger efter Sukhumvit nära soi 55.
Till vänster stekt ”vattenspenat” (morning glory) med krispigt fläsk, ”pak boong fai daeng sai moo khrop”. Det är en kålväxt som wokas med chili, vitlök, bönsås, ostronsås och soya. Jag tycker det är gott att beställa den med krispigt fläsk ”moo khrop”. Till höger ostronomelett, ”ohr suan” eller ”hoy tåt”. Till den använder man chilisåsen sriracha som har blivit populär till allt möjligt världen över.
I nederkant till vänster, musslor i rostad chilipasta, ”hoy lai pat nam prik pao”, små musslor som wokas med rostad chilipasta, ostronsås och basilika (sweet basil). Den här rätten är även god med räkor och dom flesta brukar gilla den då den har ganska mustig smak och lagom stark.
I ovankant till vänster, Friterad smörfisk med vitlök och vitpeppar, ”pla jalamet tåt gratiam pick thai”.
Seafood stekt med strimlad ”fingerroot” som är en släkting till ingefära, chili, färsk peppar mm, ”pat cha thalee”. Den här maträtten kan ibland vara så stark att man får kontrollera att tänderna sitter kvar.
Grillad fläskkarré med dipsås, ”kohr moo yang” en vanlig maträtt i nordöstra Thailand (Esaan)
Den vakne kanske undrar varför det inte finns något ris på bordet. Jag tycker inte att man alltid behöver ris som komplement. Till grytor och andra såsiga rätter kan det passa med ris för att suga upp såsen men annars går det bra utan.
Det var mitt första besök på 55 Pochana som får en svag 4:a. Några av rätterna var bra men flera höll inte rätt nivå.
Middag på Sornthong som ligger på Rama 4 mellan soi 24 och soi 26 (Sukhumvit).
"Moo Satay", grillade spett med fläskkött, jordnötssås och picklade grönsaker.
Råa räkor, ”koong che nam pla”, kanske låter tråkigt men är fantastiskt gott. Räkorna ligger i en marinad av lime, chili, vitlök och fisksås. Man vevar runt räkan i marinaden, lägger på en liten bit vitlök och ett myntablad vilket tillsammans ger en fantastiskt god smak. Styrkan kontrollerar man genom att lägga på eller peta bort chilin.
Söt-stark-syrlig sallad med friterad kinesisk korv, ”yam kunchian”. Det finns många varianter på sallader där den gemensamma nämnaren är blandningen av starkt-sött-surt-salt med chili-socker-lime-fisksås. Jag beställer i princip alltid minst en Yam till varje middag.
Stora grillade räkor, ”koong pao”, räkor som grillas utan att kryddas. Kryddningen får man genom att doppa räkan i en stark dipsås. Beställer man många olika maträtter så kan det även bli ett flertal dipsåser på bordet och det är inte alltid lätt att veta vilken som tillhör vad. Till räkorna använder man den översta gröna i bilden, ”nam jim seafood” som är gjord på grön chili, vitlök, lime, socker och fisksås.
Gärna stekta grönsaker i någon form till varje middag (wokad morning glory med krispigt fläsk).
Friterad anktunga som inte tillförde något (ganska sega)
Det börjar ordna upp sig på bordet
Söt-stark-syrlig sallad med blandad seafood, ”yam thalee”.
Tom Yam soppa med räkor
Grillad saltimbakad seabass, ”pla kapong pao glua”, fisk som man fyller med citrongräs, bakar in i salt och sedan grillar. Fisken blir fantastiskt saftig.
Tur att det finns stora bord i Thailand.
Andra kvällens middag på Sornthong var bättre än första, det blir en stark 4:a till Sornthong.
Lunch vid poolen
Stekta risnudlar med räkor, ”pat thai koong”. Detta är en vanlig och populär rätt som ofta lagas efter gatan.
Middag på Kuang Seafood, Ratchadapisek soi 10.
Akvarium med levande seafood, det gillar jag.
Goda musslor, ”hoy lai pat nam prik pao”
Papayasallad med rå krabba "somtam poo maa"
Dom trevliga råa räkorna igen, ”koong che nam pla”
"Tom Yam Koong"
En av mina favoriter, grillad och friterad fisk med stark-syrlig mangosallad, "yam pla dook foo"
Seabass friterad med vitlök och vitpeppar, "pla kapoong tåt gratiam pick thai"
Ångkokta snäckor
Kuang Seafood får en 5:a, så här ska det smaka
Middag på Vientiane Kitchen, Sukhumvit rd soi 36
Tusenåriga ägg (kai jio ma". Friterade och wokade med basilika, chili, vitlök och soya
Här har det spårat ur, en maträtt med dill och myrägg.....
Klibbigt ris, "khao niao"
Kycklingfärs med torkad chili, rostat ris, lime, fisksås och mynta "laap gai"
Så där, till slut blev det i alla fall en maträtt med biff.
Mycket tjat om mat blev det. Snart är det dags för en ny aningen längre weekend med ännu mer mat
Jag hade poäng (miles) kvar på mitt Royal Orchid Plus konto vilket precis räckte till Bangkok i business tack vare den rabattvoucher på 50% man fått dom senaste åren som medlem med guldstatus. Det här är mitt sista år som ROP Gold efter att upprätthållit det sedan 1999. Nu går allt sparande till Eurobonus.
Vad gör man då en förlängd weekend i Bangkok på 3 nätter, jo man äter och dricker förstås.
Avresa med TG961
Champagne före take off vilken överraskande fylldes på strax innan vi lämnade gate.
Förrätt med rökt lax och potatissallad som var helt ok. Symboliskt med det tomma glaset, här är Thai lika dåliga som jag upplever att många andra bolag också är, trots att man har tomt glas så frågar man inte om påfyllning när man ställer fram förrätten. Jag ville testa personalen och rörde inte min mat på en stund. Trots att ett antal passerar så är det ingen som observerar att man saknar dryck.
Biff med risotto till varmrätt. Som väntat är den ganska torr och smaklös men en oxfilé funkar hyggligt ändå.
Jag tyckte portionen var ganska liten och för att jämföra satte jag min hand bredvid. Mina händer är förvisso stora men ändå.
Frukt, ost, marmelad och torrt bröd. Tomt glas igen, kan hända det är jag som dricker för snabbt.
Kaffe, kaka och konjak av något för mig okänt märke.
Framme i Bangkok
Normalt tar jag Public Taxi men vid detta tillfälle hade jag bokat limousinetransfer av hotellet. Detta för att se om incheckningen skulle bli effektivare när dom har koll på ankomsten. Mitt favorithotell i Bangkok är Sheraton Grande Sukhumvit. Vid ankomst till Sheraton stod personal redo direkt innanför entrén och jag blev eskorterad till rummet där incheckningsproceduren sköttes. Väskan levererades också omgående. 06:55 incheckad och klar på rummet. Jag fick sen utcheckning på hemresedagen också till 22:00. Ingen extra kostnad för detta vilket jag tycker är väldigt generöst även om man räknas som "stammis" av hotellet.
Att börja dagen med en öl vid poolen är alltid trevligt. För övrigt så tycker jag att poolen på Sheraton Sukhumvit är den trevligaste av alla hotell jag bott på och besökt i Bangkok.
Så där ja, första måltiden intas vid poolen och detta är min favoriträtt till lunch, kycklingfärs med chili, vitlök och basilika. ”gai pat bai khrapao”. Ett stekt eller rättare sagt lätt friterat ägg till. ” kai dao”. Man använder flera sorters basilika i Thailand och på engelska heter denna holy basil. Den mest vanliga, som smakar lätt lakrits, brukar kallas thaibasilika, ”bai horapa”, (sweet basil).
Efter poolen, 90 min oljemassage på Urban Retreat som ligger ett stenkast från hotellet.
Sheraton Sukhumvit har ingen Club Lounge men under ”Evening Cocktails” kan man välja mellan tre olika barer för att inta fria drinkar mellan 18:00-20:00. Det är alltid trevligt att börja kvällen i Living Room där det även spelas Live Jazz under kvällen.
Middag på 55 Pochana som ligger efter Sukhumvit nära soi 55.
Till vänster stekt ”vattenspenat” (morning glory) med krispigt fläsk, ”pak boong fai daeng sai moo khrop”. Det är en kålväxt som wokas med chili, vitlök, bönsås, ostronsås och soya. Jag tycker det är gott att beställa den med krispigt fläsk ”moo khrop”. Till höger ostronomelett, ”ohr suan” eller ”hoy tåt”. Till den använder man chilisåsen sriracha som har blivit populär till allt möjligt världen över.
I nederkant till vänster, musslor i rostad chilipasta, ”hoy lai pat nam prik pao”, små musslor som wokas med rostad chilipasta, ostronsås och basilika (sweet basil). Den här rätten är även god med räkor och dom flesta brukar gilla den då den har ganska mustig smak och lagom stark.
Seafood stekt med strimlad ”fingerroot” som är en släkting till ingefära, chili, färsk peppar mm, ”pat cha thalee”. Den här maträtten kan ibland vara så stark att man får kontrollera att tänderna sitter kvar.
Grillad fläskkarré med dipsås, ”kohr moo yang” en vanlig maträtt i nordöstra Thailand (Esaan)
Den vakne kanske undrar varför det inte finns något ris på bordet. Jag tycker inte att man alltid behöver ris som komplement. Till grytor och andra såsiga rätter kan det passa med ris för att suga upp såsen men annars går det bra utan.
Det var mitt första besök på 55 Pochana som får en svag 4:a. Några av rätterna var bra men flera höll inte rätt nivå.
Middag på Sornthong som ligger på Rama 4 mellan soi 24 och soi 26 (Sukhumvit).
"Moo Satay", grillade spett med fläskkött, jordnötssås och picklade grönsaker.
Råa räkor, ”koong che nam pla”, kanske låter tråkigt men är fantastiskt gott. Räkorna ligger i en marinad av lime, chili, vitlök och fisksås. Man vevar runt räkan i marinaden, lägger på en liten bit vitlök och ett myntablad vilket tillsammans ger en fantastiskt god smak. Styrkan kontrollerar man genom att lägga på eller peta bort chilin.
Söt-stark-syrlig sallad med friterad kinesisk korv, ”yam kunchian”. Det finns många varianter på sallader där den gemensamma nämnaren är blandningen av starkt-sött-surt-salt med chili-socker-lime-fisksås. Jag beställer i princip alltid minst en Yam till varje middag.
Stora grillade räkor, ”koong pao”, räkor som grillas utan att kryddas. Kryddningen får man genom att doppa räkan i en stark dipsås. Beställer man många olika maträtter så kan det även bli ett flertal dipsåser på bordet och det är inte alltid lätt att veta vilken som tillhör vad. Till räkorna använder man den översta gröna i bilden, ”nam jim seafood” som är gjord på grön chili, vitlök, lime, socker och fisksås.
Gärna stekta grönsaker i någon form till varje middag (wokad morning glory med krispigt fläsk).
Friterad anktunga som inte tillförde något (ganska sega)
Det börjar ordna upp sig på bordet
Söt-stark-syrlig sallad med blandad seafood, ”yam thalee”.
Tom Yam soppa med räkor
Grillad saltimbakad seabass, ”pla kapong pao glua”, fisk som man fyller med citrongräs, bakar in i salt och sedan grillar. Fisken blir fantastiskt saftig.
Tur att det finns stora bord i Thailand.
Andra kvällens middag på Sornthong var bättre än första, det blir en stark 4:a till Sornthong.
Lunch vid poolen
Stekta risnudlar med räkor, ”pat thai koong”. Detta är en vanlig och populär rätt som ofta lagas efter gatan.
Middag på Kuang Seafood, Ratchadapisek soi 10.
Akvarium med levande seafood, det gillar jag.
Goda musslor, ”hoy lai pat nam prik pao”
Papayasallad med rå krabba "somtam poo maa"
Dom trevliga råa räkorna igen, ”koong che nam pla”
"Tom Yam Koong"
En av mina favoriter, grillad och friterad fisk med stark-syrlig mangosallad, "yam pla dook foo"
Seabass friterad med vitlök och vitpeppar, "pla kapoong tåt gratiam pick thai"
Ångkokta snäckor
Kuang Seafood får en 5:a, så här ska det smaka
Middag på Vientiane Kitchen, Sukhumvit rd soi 36
Tusenåriga ägg (kai jio ma". Friterade och wokade med basilika, chili, vitlök och soya
Här har det spårat ur, en maträtt med dill och myrägg.....
Klibbigt ris, "khao niao"
Kycklingfärs med torkad chili, rostat ris, lime, fisksås och mynta "laap gai"
Så där, till slut blev det i alla fall en maträtt med biff.
Mycket tjat om mat blev det. Snart är det dags för en ny aningen längre weekend med ännu mer mat
Attachments
-
20170810_205637.jpg52,8 KB · Visningar: 361
-
20170810_210000.jpg77,7 KB · Visningar: 374
-
20170811_215934.jpg78,1 KB · Visningar: 385
-
20170811_220031.jpg112,2 KB · Visningar: 379
-
20170812_214534.jpg92,9 KB · Visningar: 370
-
20170812_214550_001.jpg109,1 KB · Visningar: 378
-
20170812_214609.jpg134,8 KB · Visningar: 373
-
20170812_214950.jpg142,6 KB · Visningar: 389
-
20170813_201619.jpg91,7 KB · Visningar: 383
-
20170813_205531.jpg66,3 KB · Visningar: 401