Senaste nytt

En förlängd weekend till Bangkok med fokus på mat och dryck

Per N

Medlem
OBS! Denna rapport innehåller mest matnörderi. Den icke matintresserade finner inget av värde.

Jag hade poäng (miles) kvar på mitt Royal Orchid Plus konto vilket precis räckte till Bangkok i business tack vare den rabattvoucher på 50% man fått dom senaste åren som medlem med guldstatus. Det här är mitt sista år som ROP Gold efter att upprätthållit det sedan 1999. Nu går allt sparande till Eurobonus.

Vad gör man då en förlängd weekend i Bangkok på 3 nätter, jo man äter och dricker förstås.

Avresa med TG961
20170809_135651.jpg

Champagne före take off vilken överraskande fylldes på strax innan vi lämnade gate.

20170809_150700.jpg

Förrätt med rökt lax och potatissallad som var helt ok. Symboliskt med det tomma glaset, här är Thai lika dåliga som jag upplever att många andra bolag också är, trots att man har tomt glas så frågar man inte om påfyllning när man ställer fram förrätten. Jag ville testa personalen och rörde inte min mat på en stund. Trots att ett antal passerar så är det ingen som observerar att man saknar dryck.

20170809_151832.jpg

Biff med risotto till varmrätt. Som väntat är den ganska torr och smaklös men en oxfilé funkar hyggligt ändå.

20170809_151915.jpg

Jag tyckte portionen var ganska liten och för att jämföra satte jag min hand bredvid. Mina händer är förvisso stora men ändå.

20170809_153504.jpg

Frukt, ost, marmelad och torrt bröd. Tomt glas igen, kan hända det är jag som dricker för snabbt.

20170809_155315.jpg

Kaffe, kaka och konjak av något för mig okänt märke.

Framme i Bangkok
20170810_065124.jpg

Normalt tar jag Public Taxi men vid detta tillfälle hade jag bokat limousinetransfer av hotellet. Detta för att se om incheckningen skulle bli effektivare när dom har koll på ankomsten. Mitt favorithotell i Bangkok är Sheraton Grande Sukhumvit. Vid ankomst till Sheraton stod personal redo direkt innanför entrén och jag blev eskorterad till rummet där incheckningsproceduren sköttes. Väskan levererades också omgående. 06:55 incheckad och klar på rummet. Jag fick sen utcheckning på hemresedagen också till 22:00. Ingen extra kostnad för detta vilket jag tycker är väldigt generöst även om man räknas som "stammis" av hotellet.

20170810_113907.jpg

Att börja dagen med en öl vid poolen är alltid trevligt. För övrigt så tycker jag att poolen på Sheraton Sukhumvit är den trevligaste av alla hotell jag bott på och besökt i Bangkok.
20170811_100506.jpg


20170810_120132.jpg

Så där ja, första måltiden intas vid poolen och detta är min favoriträtt till lunch, kycklingfärs med chili, vitlök och basilika. ”gai pat bai khrapao”. Ett stekt eller rättare sagt lätt friterat ägg till. ” kai dao”. Man använder flera sorters basilika i Thailand och på engelska heter denna holy basil. Den mest vanliga, som smakar lätt lakrits, brukar kallas thaibasilika, ”bai horapa”, (sweet basil).

20170810_153040.jpg

Efter poolen, 90 min oljemassage på Urban Retreat som ligger ett stenkast från hotellet.

20170810_180802.jpg

Sheraton Sukhumvit har ingen Club Lounge men under ”Evening Cocktails” kan man välja mellan tre olika barer för att inta fria drinkar mellan 18:00-20:00. Det är alltid trevligt att börja kvällen i Living Room där det även spelas Live Jazz under kvällen.

20170811_190855.jpg



Middag på 55 Pochana som ligger efter Sukhumvit nära soi 55.
20170810_205315.jpg

Till vänster stekt ”vattenspenat” (morning glory) med krispigt fläsk, ”pak boong fai daeng sai moo khrop”. Det är en kålväxt som wokas med chili, vitlök, bönsås, ostronsås och soya. Jag tycker det är gott att beställa den med krispigt fläsk ”moo khrop”. Till höger ostronomelett, ”ohr suan” eller ”hoy tåt”. Till den använder man chilisåsen sriracha som har blivit populär till allt möjligt världen över.

20170810_205414.jpg

I nederkant till vänster, musslor i rostad chilipasta, ”hoy lai pat nam prik pao”, små musslor som wokas med rostad chilipasta, ostronsås och basilika (sweet basil). Den här rätten är även god med räkor och dom flesta brukar gilla den då den har ganska mustig smak och lagom stark.

20170810_205641.jpg
I ovankant till vänster, Friterad smörfisk med vitlök och vitpeppar, ”pla jalamet tåt gratiam pick thai”.

20170810_205717.jpg

Seafood stekt med strimlad ”fingerroot” som är en släkting till ingefära, chili, färsk peppar mm, ”pat cha thalee”. Den här maträtten kan ibland vara så stark att man får kontrollera att tänderna sitter kvar.

20170810_205753.jpg

Grillad fläskkarré med dipsås, ”kohr moo yang” en vanlig maträtt i nordöstra Thailand (Esaan)

20170810_210005.jpg

Den vakne kanske undrar varför det inte finns något ris på bordet. Jag tycker inte att man alltid behöver ris som komplement. Till grytor och andra såsiga rätter kan det passa med ris för att suga upp såsen men annars går det bra utan.

Det var mitt första besök på 55 Pochana som får en svag 4:a. Några av rätterna var bra men flera höll inte rätt nivå.

Middag på Sornthong som ligger på Rama 4 mellan soi 24 och soi 26 (Sukhumvit).
20170811_213758.jpg

"Moo Satay", grillade spett med fläskkött, jordnötssås och picklade grönsaker.

20170811_214251.jpg

Råa räkor, ”koong che nam pla”, kanske låter tråkigt men är fantastiskt gott. Räkorna ligger i en marinad av lime, chili, vitlök och fisksås. Man vevar runt räkan i marinaden, lägger på en liten bit vitlök och ett myntablad vilket tillsammans ger en fantastiskt god smak. Styrkan kontrollerar man genom att lägga på eller peta bort chilin.

20170811_214856.jpg

Söt-stark-syrlig sallad med friterad kinesisk korv, ”yam kunchian”. Det finns många varianter på sallader där den gemensamma nämnaren är blandningen av starkt-sött-surt-salt med chili-socker-lime-fisksås. Jag beställer i princip alltid minst en Yam till varje middag.

20170811_214939.jpg

Stora grillade räkor, ”koong pao”, räkor som grillas utan att kryddas. Kryddningen får man genom att doppa räkan i en stark dipsås. Beställer man många olika maträtter så kan det även bli ett flertal dipsåser på bordet och det är inte alltid lätt att veta vilken som tillhör vad. Till räkorna använder man den översta gröna i bilden, ”nam jim seafood” som är gjord på grön chili, vitlök, lime, socker och fisksås.

20170811_215025.jpg

Gärna stekta grönsaker i någon form till varje middag (wokad morning glory med krispigt fläsk).

20170811_215517.jpg

Friterad anktunga som inte tillförde något (ganska sega)

20170811_215534.jpg

Det börjar ordna upp sig på bordet

20170811_215728.jpg

Söt-stark-syrlig sallad med blandad seafood, ”yam thalee”.

20170811_215835.jpg

Tom Yam soppa med räkor

20170811_220646.jpg

Grillad saltimbakad seabass, ”pla kapong pao glua”, fisk som man fyller med citrongräs, bakar in i salt och sedan grillar. Fisken blir fantastiskt saftig.

20170811_224750.jpg

Tur att det finns stora bord i Thailand.

Andra kvällens middag på Sornthong var bättre än första, det blir en stark 4:a till Sornthong.


Lunch vid poolen
20170812_131449_001.jpg

Stekta risnudlar med räkor, ”pat thai koong”. Detta är en vanlig och populär rätt som ofta lagas efter gatan.


Middag på Kuang Seafood, Ratchadapisek soi 10.

20170812_212023.jpg

Akvarium med levande seafood, det gillar jag.

20170812_214001.jpg

Goda musslor, ”hoy lai pat nam prik pao”

20170812_214232.jpg

Papayasallad med rå krabba "somtam poo maa"

20170812_214527.jpg

Dom trevliga råa räkorna igen, ”koong che nam pla”

20170812_214546.jpg

"Tom Yam Koong"

20170812_214946.jpg

En av mina favoriter, grillad och friterad fisk med stark-syrlig mangosallad, "yam pla dook foo"

20170812_220704.jpg

Seabass friterad med vitlök och vitpeppar, "pla kapoong tåt gratiam pick thai"

20170812_215110.jpg

Ångkokta snäckor

Kuang Seafood får en 5:a, så här ska det smaka

Middag på Vientiane Kitchen, Sukhumvit rd soi 36
20170813_201931.jpg

Tusenåriga ägg (kai jio ma". Friterade och wokade med basilika, chili, vitlök och soya

20170813_203158.jpg

Här har det spårat ur, en maträtt med dill och myrägg.....

20170813_202034.jpg

Klibbigt ris, "khao niao"

20170813_201924.jpg

Kycklingfärs med torkad chili, rostat ris, lime, fisksås och mynta "laap gai"

20170813_202550.jpg


20170813_204117.jpg

Så där, till slut blev det i alla fall en maträtt med biff.

Mycket tjat om mat blev det. Snart är det dags för en ny aningen längre weekend med ännu mer mat :)
 

Attachments

  • 20170810_205637.jpg
    20170810_205637.jpg
    52,8 KB · Visningar: 361
  • 20170810_210000.jpg
    20170810_210000.jpg
    77,7 KB · Visningar: 374
  • 20170811_215934.jpg
    20170811_215934.jpg
    78,1 KB · Visningar: 385
  • 20170811_220031.jpg
    20170811_220031.jpg
    112,2 KB · Visningar: 379
  • 20170812_214534.jpg
    20170812_214534.jpg
    92,9 KB · Visningar: 370
  • 20170812_214550_001.jpg
    20170812_214550_001.jpg
    109,1 KB · Visningar: 378
  • 20170812_214609.jpg
    20170812_214609.jpg
    134,8 KB · Visningar: 373
  • 20170812_214950.jpg
    20170812_214950.jpg
    142,6 KB · Visningar: 389
  • 20170813_201619.jpg
    20170813_201619.jpg
    91,7 KB · Visningar: 383
  • 20170813_205531.jpg
    20170813_205531.jpg
    66,3 KB · Visningar: 401
Toppen