Håller inte med om att omvända exemplet kan användas på detta vis. Det står förvisso SAS fritt att ändra sina villkor, det är något de ändå har reserverat åt sig själva att kunna göra. Jag tycker inte ditt omvända exempel påverkar någon av de faktorer jag anser vara viktiga i TS fall. Exemplet är klart intressant, men inte relevant.
Jag anser att SAS säljer en helhetsprodukt, precis som många andra bolag. Denna helhetsprodukt är i flygbolagens fall också hyfsat individualiserad, för att knyta till sig lojala kunder, bland annat.
Om då en kund bokar en resa, för ett specifikt datum, för att åtnjuta vissa benefits (ex: lounge access) så har ju SAS dels dragit ner värdet på TS upplevelse, samt eventuellt agerat på klandervärt sätt. Det klandervärda är ju att loungeaccess marknadsförts till TS, och att han har förlitat sig på denna info och bokat sin resa. Nu har ju SAS dock i sina villkor rätt att göra så här. Men att det bör ses som moraliskt klandervärt ligger ju fortfarande kvar, vilket även SAS och andra bolag förstår i många fall. Det är ju därför t ex kunder kan avboka BA-resor intra-europa gjorda innan det sades att gratis mat & dryck kommer upphöra.
Loungen var så klart inte enda anledningen TS bokade resan, men åtminstone en av anledningarna. För övrigt använde jag moraliskt i brist på bättre ord.. Men du förstår säkert skillnaden mellan SAS lagliga rätt och vad en normalt resonlig person skulle uppfatta som rätt och fel. Som jag lärde mig i skolan, "det är inte olagligt att vara ett rövhål".
Så jag kan acceptera när folk anser det ligga inom vad SAS lagligen får göra, men ur ett moraliskt perspektiv, så kommer jag hålla TS över SAS i det här fallet. Och när det finns något som åtminstone av en del människor kan anses vara klandervärt, så lönar det sig ofta att kontakta bolaget direkt. Få bolag avser att uppfattas på ett sådant sätt. Till skillnad från vad
@agehall skrev, så finns det alltså i min mening mycket som kan göras, särskilt eftersom SAS har visat sig vara rätt tillmötesgående mot sina kunder.