Senaste nytt

DI om SAS oljelinje till Houston

Ja, man blir faktiskt mörkrädd när man vid några tillfällen befunnit sig i "händelsernas
centrum" och sett vad som sker för att sedan läsa vad journalisterna skriver. Man undrar
verkligen om de inte beskriver en annan händelse på annan plats..?
Lite elakt kan man säga att ekonomijournalistik handlar idag om två saker: antingen genom att skriva om bolagens pressmeddelanden med egna ord, eller att låta drevet gå och ösa så mycket skit man kan. Den gamla hederliga analytiska journalistiken lyser med sin frånvaro.

Men värst är det ändå i televisionen. Där har de ju nästan helt slutat intervjua sakkunniga och istället uppfunnit det helt geniala att en journalist intervjuar en annan journalist för expertkommentarer...
 
Det var ju ändå en bra artikel-idè, även om det blir fel. Jag är i alla fall nyfiken på hur oljepriset påverkar massa olika saker. Har ju hört att många fått sparken från oljeriggar i Norge. Men då får kanske DI kolla upp fakta och göra en rättelse?
 
Det har ju inte hänt hitintills, så jag skulle inte ha för höga förhoppningar om att DI ska inse sitt misstag... :)
 
Kunde inte låta bli att maila journalisten och fråga vad hon fick priset ifrån, och ingen fråga om rubriken. Men här är svaret jag fick:

"Hej,

Tack för mailet och ursäkta sent svar. Vi är väldigt underbemannade på sommaren och jag försöker svara så snart som möjligt på läsarmail men måste prioritera att producera artiklar också. Nu har det kommit väldigt mycket mail på just den här texten och det får därför bli ett samma svar till alla eftersom alla har haft synpunkter på samma sak.

När jag kollade priserna under onsdagen fanns resor tur och retur för drygt 6.000 kronor, båda vägarna på just flyglinjen mellan Houston och Stavanger och inget annat. Tog även upp detta med talespersonen för SAS som svarade precis som det står i texten och alltså inte förnekade att de priserna kunde förekomma så jag har svårt att tro att det skulle varit något speciellt just då eller ett tekniskt fel.

Vad gäller eventuell betänkligheter kring rubriksättningen kan jag bara hålla med om att det blev konstigt. Rubrikerna sätts inte av reportrar utan redaktörer eller nyhetschef och jag har inte tillgång till den delen av plattformen där sådant redigeras men har vidarebefordrat kritiken till min chef.

Jag har förstått att det uppkommit en diskussion om det här på ett forum och hoppas att du kan förstå att det har resulterat i väldigt mycket mail och att jag därför tyvärr inte har tid att svara mer när det gäller det här.
MVH"
 
Haha. "Jeg får masse mail og det tar tid å svare, så jeg kan ikke svare deg og alle andre med noe mer enn: at jeg har dårlig tid". CLASSIC! :D
 
Ja, man blir faktiskt mörkrädd när man vid några tillfällen befunnit sig i "händelsernas
centrum" och sett vad som sker för att sedan läsa vad journalisterna skriver. Man undrar
verkligen om de inte beskriver en annan händelse på annan plats..?

Jo.. I mina kretsar kallar vi det "Johans regel", går inte in på varför, men den lyder:
"När du själv varit med om en händelse som pressen skrivit om och ser hur fel det blir, inser du hur fel alla nyheter sannolikt är"
 
Men herre gud - om man som journalist inte klarar av att skilja på business och economy-priser så ska man kanske fundera över lite grundläggande research.

Jag förstår att han vill prioritera att skriva artiklar - han lär behöva allt tid han kan för att få till dem.
 
Den korrekta lösningen är i det här fallet att mejla chefredaktör, webbchef och nyhetschef (peter.fellman@di.se, maria.nilsson@di.se och anna.ekelund@di.se) för att påpeka fadäsen. Gärna kortfattat och med tydligt bevis. Tyvärr kan det hända att mejl av det här slaget kan försvinna på vägen till ansvarig om det går via en reporter.

Branschen är som ni säkert känner till mycket hård, och det är kanske inte optimalt att som vikarie dra till sig uppmärksamhet för en miss när det är en välläst och citerad artikel.
 
Toppen