Kul tråd detta! Har nyligen snöat in på Champagne och har sedan ett år tillbaka börjat samla för lagring. Har ett par frågor nedan och upskattar all input.
Lagringstid:
Har samlat på mig ett par Winston Churchill 2002or, 2004or och 06or, haffade nyligen en 08 också.
Sen ett par Comtes de champagne, en från 2006 och en från 2007 (ser fram emot när 2008orna släpps).
Hade en Dom Perignon 2002 men den rök
Bollinger Grand Annee 2007
Ett par Saveurs D'Automne från Guy Michel 1989 (Late disgorgement)
Sen så lite blandade 2008or från Henriot, Pol Roger, Dumenil och Alfred Gratien
Från dessa vill jag gärna ha en fram den där flaskmogna smaken, vilka ska jag absolute inte röra och hur länge tror ni dessa behöver ligga för att man ska börja känna skillnad?
Lagring av Non Vintage
Jag pratade med en av killarna på systembolaget på PK-huset dit jag gillar att gå. Där sa han att de hade provat en icke vintage bollinger som legat i fem år och att den var tydligen fantastisk, dock så sa han att han trodde den var baserad på ett mycket bra basår, (kanske 2002 eller 2004 eller möjligen 2008).
Hur ställer ni er till att lagra ickevintage? Är det värt det? Några som jag funderar på är Bollinger Grand Cuvee och Charles Heidseck NV, och hur länge tycker ni att man ska sikta på att ha de liggande?
Till råga på detta har jag en flaska Andre Clouet NV som legat hyfsat bra i nästan tio år, vad tror ni, kommer denna ha gått ut?
Luftfuktighet i Vinkyl
Jag kände inte för att lägga 10.000 på ett nytt vinlagringsskåp så jag köpte en vinkyl på blocket som har elektrisk temperaturstyrning, fläkt, kolfilter och luftfuktighetsmätare. Dock har jag märkt att luftfuktigheten ligger rätt lågt, runt 35%. Flaskorna ligger ju ner men när man läser på nätet så verkar det som att man gärna har en luftfuktighet som är dubbelt så hög, lite svårt att få till hos oss uppe i sverige då luften aldrig är särskilt fuktig. Hur viktigt är detta, tänk på att jag siktar på att låta vissa av flaskorna ligga i mer än 10 år. Och har nån nåt tips om att höja luftfuktigheten i kylen utan att riskera mögel (som vore en smärre katastrof för vinet).
Framtida inköp
2008 var ju ett lovande år så det borde ju komma en del rätt bra släpp rätt snart.
Är det några ni ser fram emot extra mycket?
PS: Röd frukt framför grön eller hur?