Senaste nytt

Bulgarien och Rumänien (nästan) med i Schengen i mars 2024

Tomas E

Medlem
Bulgarien och Rumänien kommer med i Schengen från mars 2024 med vissa förbehåll, som innebär att "inre Schengengräns" (alltså normalt sett inga passkontroller) tillämpas för ankommande med flyg och fartyg, men inte för landgränsen (där det fortsatt blir gränskontroller).
Exakt datum i mars anges inte, vad jag kan se. När Kroatien kom med i Schengen i år upphörde kontrollerna 26 mars 2023, i samband med IATA-sommarschemat (och gissningsvis för att ge lagom lång förvarning för att implementera de sista praktiska ändringarna efter det beslutet i december 2022).

Bulgarien och Rumänien är de sista två av de nuvarande EU-länderna som inte kommit med i Schengen, trots långvarig ansökan. (Irland har istället en Common Travel Area med Storbritannien och Cypern har inte ansökt.) De lär ha blivit riktigt sura när Kroatien togs in före dem, trots att Kroatien blev EU-medlem 6,5 år efter Bulgarien och Rumänien (1 juli 2013 resp 1 jan 2007). Förra året var det Österrike som höll fast vid ett veto mot Bulgarien och Rumänien, för att de ansett att skyddet av EUs yttre landgränsen är för svagt, d.v.s. i praktiken farhågor om att migration till Centraleuropa skulle bli enklare om Schengen utökas. Nu blev det till sist en kompromiss där Österrike accepterar att Bulgarien och Rumänien kommer med i ett "flygschengen". Det innebär att det fortfarande blir gränskontroller för inresande via landgränsen från Bulgarien och Rumänien till övriga Schengen.

Om det blir lite lättare att flyga till bl.a. Rumänien och SAS byter till Sky Team några månader senare så undrar jag om TAROM kan tänkas öppna en linje från Bukarest (OTP) till någon av CPH eller ARN?
 
Toppen