Senaste nytt

Boeing's förfall: plan börjar brinna i luften

mha321

Medlem
Det där är väl compressor stall eller surge? Rubriken "plan börjar brinna i luften" är hårdvinklad och bara för att kvällspressen har lite svårt att beskriva verkligheten på ett korrekt sätt behöver vi väl inte ha sådant på ett flygforum?
Nej, den rapporterades faktiskt in som riktig engine fire. Och resultatet av inspektionen efter landning verkar vara att de hittade ett hål... Så rejält mycket mer än en compressor stall.

Men också rejält mycket mindre än "plan började brinna i luften" och lyssnar men på inspelningarna så var det knappast panik. Och man noterar att det klassas som incident och inte accident (lägre graden alltså).

Ref: https://avherald.com/h?article=513dd4e9&opt=0 - som alltid är rätt ställe att gå till när man vill ha bättre rapportering än expressen.
 

HerrBot

Medlem
Inte för att försvara Boeing, men tänker du såhär också när du väljer bilmodell? Flyget är oerhört säkert jämfört med biltrafiken om man kollar på olycksstatistiken.
Antar att du räknar per mil här? Per start tror jag bilarna ligger rätt ok till :)

Det sagt är det överlag väldigt säkert att resa idag, oavsett transportmedel.
 

palmen

Moderator
Om man vill se lite film från hur det såg ut finns det postat här.
 
Jag håller med om att det finns all anledning att titta kritiskt på Boeing och misstänka att företaget styrs av grynräknare snarare än ingenjörer, men just motorproblem får man väl i de flesta fall skylla endera på motortillverkarna eller på de som utför motorunderhållet, snarare än på flygplatstillverkarna? De större motortillverkarna tenderar ju att leverera till både Boeing och Airbus (och andra), antingen enskilt eller i konsortier. Så om det uppstår problem med en viss motorserie drabbas ofta flygplansmodeller från flera tillverkare.
Sant, dock trist att problemen tycks hopa sig enkom kring Boeing!
 
Toppen