En annan märklig effekt av skapandet av olika bolag inom samma koncern inträffade igår och berör SAS Connect.
En Connect-maskin, som flög Oslo - Manchester (SK4609) fick någon form av tekniskt problem, och blev stående i Manchester vid ankomst.
Returen till Oslo blev inställd. Begripligt för alla, givet vad som inträffat.
Mindre begripligt för många är möjligen vad som följde därefter:
Maskinen var planerad att vid återkomst från Manchester flyga till London som SK805 och sen åter till Oslo som SK806. Båda dessa turer ställdes också in.
Till yttermera visso cancelerades också kvällsavgången till London (SK815). Totalt ställdes alltså 4 turer in på grund av maskinens haveri i Manchester åtskilliga timmar tidigare.
I ett väl fungerande flygbolag brukar den här typen av problem lösas med att man har en reservmaskin stående, som i det här fallet borde ha kunnat sättas in i åtminstone tre av de fyra inställda turerna.
I SAS nya, diversifierade verksamhet, saknas uppenbarligen möjligheten att snabbt kunna "låna" maskin från någon av koncernbröderna, för att lösa den här typen av problem.
Den här händelsen med EI-SIG i går fick följdverkningar också idag:
Efter att maskinen blivit trafikduglig, flög den ner till London LHR från Manchester för att ta den planerade morgonturen till Oslo (SK802)
Avgången till Oslo blev ungefär 4,5 timmar försenad vilket har fått följdverkningar på dagens övriga planerade turer för EI-SIG.
Dels Oslo - Manchester (SK4609) med planerad avgång 11.25 - den turen är nu planerad till 15.05. Och återresan från Manchester (SK4608) är planerad till 15.30 - vilken är orealistiskt eftersom den då ännu inte kommit fram till Manchester.