Vilket flygbolag serverar den bästa champagnen?

17. Nov 2016
by BusinessClass

När man flyger ofta är det de små fina detaljerna som gör hela skillnaden. Lite extra plats för benen, lite mer personlig service eller kanske det viktigaste: vad kan man få att äta och dricka? När man flyger premium är ett av glädjeämnena ofta att man kan smaka på goda drycker, och champagne är en av dom. Men den champagne som smakar fantastiskt nere på jorden är inte alltid det bästa valet uppe på 10.000 meter, eftersom våra smaklökar och vårt luktsinne reagerar annorlunda - det beror på lufttrycket. Speciellt är det hur vi uppfattar salta och söta smaker som påverkas. Sura, bittra och kryddiga smaker (umami kallar man det också) påverkas inte mycket alls. Därför är det alltid klokt att välja en champagne med starkare smak när man flyger, helt enkelt en champagne som smakar mer av druvor. Här tar vi en titt på sex av världens bästa flygbolag och vilka champagnemärken de serverar. Skål! British Airways BA blev för kort tid sedan utnämnt till att vara Europas bästa flygbolag för servicen på First Class. Det hände på World Travel Awards 2016. När man flyger med bolaget (och gärna ombord på en 787-9 Dreamliner) och sitter längst fram serveras man den ofta underskattade Laurent-Perrier Grand Siècle.

Laurent-Perrier Grand Siècle – i en kopia av en flaska från 1800-talet

Photo: Laurent-Perrier

Champagnen serveras också ofta hos Swiss och ibland hos Lufthansa (även om Lufthansa mest verkar gilla Krug Grand Cuvée). Den här cuveen (eller blandningen) är resultatet av tre av champagnehusets tidigare årgångar. Färgen är ganska djup för att vara en champagne: honungsfärgad eller hasselnötsfärgad och smaken är komplex. Champagnen finns också i British Airways Concorde Room på Heathrow och om du har tillgång till Galleries First Lounge på Heathrow eller på Gatwick kan du också smaka på den där.

Singapore Airlines

Singapore Airlines är berömt för sina premiumprodukter, och det gäller också för de champagner de serverar. Det är vad vi vet det enda flygbolag som erbjuder både Dom Perignon 2004 och Krug Grand Cuvee, två av världens mest prestigefyllda champagneflaskor.

Krug Grand Cuvee

Photo: Krug

Krug Grand Cuvee lagras på ekfat, det är därför smaken blir så mättad. När det gäller Dom Perignon 2004 kan vi berätta att du kan njuta den till fullo om du bokar in dig hos Singapore Airlines i en Suite ombord på en A380. Men den serveras också som tur är på First Class och i loungerna på Heathrow och Changi - men bara om du har rätt biljett. Qatar Airways När vi nu pratar om att dricka ombord på et flygplan har Qatar Airways höjt ribban tycker vi. Det är en väldigt elegant bar man har inrett på övervåningen på sina A380: baren är stor och öppen för passagerare på business och first class. Och vad kan man dricka? Urvalet är fint: Krug Grand Cuvée,  Taittinger, Billecart-Salmon och Drappier Rose.

Qatar Airways bar på övervåningen, men bara om du flyger A380

Photo: Qatar Airways

Qatar har bara åtta säten i sin First Class, och det betyder att det är den minsta First Class i en A380 vi känner till. Förvaringsutrymmena över stolarna har tagits bort i denna del av kabinen vilket dessutom gör att kabinen känns extra rymlig och luftig. Qatar Airways serverer också Krug Grande Cuvée i sin Al Mourjan Lounge i Doha.

Etihad

Även om Förenade Arabemiraten är ett muslimskt land med strängare alkohollagar än europeiska eller asiatiska länder har Etihad ett fint urval av kvalitetsvin och champagne, och bolaget serverar just nu Billecart-Salmon och Mumm Cuvee R. Lalou.

Mumm Cuvee R. Lalou

Photo: Mumm

Hur som helst är det kanske inte champagnen i sig själv men själva sättet den serveras på som är det bästa med Eithads hantering av drycken från Reims i Frankrike. När man flyger med Etihad och har beställt sin resa i “The Residence” eller ännu mer privata “First Apartments” ombord på en A380 ingår en butler (som är tränad hos The Savoy i London) i resans pris och butlern serverar gärna så mycket champagne man önskar. För bolagets premiumresande finns The Lobby uppe i luften, och här kan man sitta bekvämt och njuta ett glas medan man ser en film eller sport på den stora TV-skärmen. Värt att notera: Etihad erbjuder precis som Emirates duschar til sina premiumresande. Emirates Du har kanske sett TV-reklamen från flygbolaget med Jennifer Aniston? Den gillar vi. Det vi annars drömmer om är att testa de helt privata “First Suites”. Men vad kan man beställa i baren?

Moët & Chandon champagne lounge på Emirates Business Class Lounge, DXB

Photo: Emirates

Före du flyger med bolaget kan du njuta flera exklusiva champagnesorter i loungen:

Dom Pérignon Vintage 2005, Dom Pérignon Vintage Rosé 2003

 och Moët Hennessy Bollinger La Grande Année Vintage. Emirates erbjuder också den exklusiva Moët & Chandon Champagne Lounge i sin nya Business Class Lounge i Dubai. Här kan man få Moët Impérial, Moët Rosé Impérial, Moët & Chandon Grand Vintage och Moët Nectar Impérial.

Qantas

När du ligger ner i din bekväma säng hos Qantas i First Class har du kanske redan avnjutit ett glas Taittinger Comtes eller Pol Roger Sir Winston Churchill.

Qantas First Lounge in Los Angeles

Photo: Qantas

Vi kan nämna att bolaget serverar Laurent-Perrier Brut och Nicolas Feuillatte Rose i sin fina First Class Lounge på LAX. 

Det är svårt att utpeka vilken champagne som smakar bäst, det är ju alltid ett subjektivt val.

 

Men vilken är din favoritchampagne?

 

More from BusinessClass.com