Vilken lounge ska jag välja när jag reser med SAS från nya London Heathrow terminal 2?

11. Sep 2014
by Jacob

Gratis champagne, Heathrows längsta bardisk med gratis cocktails, en miniatyr av Big Ben och spabehandlingar. När SAS igår 10 september flyttade till nya Star Alliance-terminalen på London Heathrow, terminal 2, kom samtidigt en hel del spännande lounger på köpet. Vi har besökt de olika loungerna och summerar vad du har att välja mellan.

Terminal 2 består av två terminalbyggnader. Terminal T2A är huvudterminalbyggnaden där incheckningen och den stora transithallen ligger och terminal T2B är satellitbyggnaden som huvudsakligen består av gater. Man kan gå fram och tillbaka genom en lång tunnel i båda riktningarna utan att behöva passera säkerhetskontroll. Dock är det en ganska lång promenad, från flygplatsens sida ber man passagerarna avsätta 15 minuter för att ta sig mellan byggnaderna. Särskilt om man ska ta sig från T2B till T2A är det bra att avsätta denna tid då det inte finns rulltrappor och rullband i denna riktning. Tanken är att T2A främst ska användas för Europaflyg och T2B för interkontinentala flyg. Dock kommer det bli avvikelser beroende på trafiksituation. När samtliga 23 Star Alliance-flygbolag är på plats räknar SAS med att 60% av deras flyg kommer avgå från T2A och 40% från T2B.

Stor valmöjlighet för SAS-resenärer

Reser man i SAS Plus eller har ett EuroBonus/Star Alliance guldkort har man tillträde till tre lounger - United Club Lounge, Air Canada Maple Leaf Lounge och Plaza Premium Lounge. Den 1 oktober försvinner Plaza Premium som alternativ och ersätts av Lufthansas Lounge. Dessutom öppnar inom kort Singapore Airlines Silverkris Lounge. När allt är klart innebär det följaktligen fyra loungealternativ.

United Club Lounge

Uniteds lounger ligger i T2B och består av en businessdel (United Club) till vänster om receptionen och en first class-lounge (Global First Lounge) som ligger mittemot receptionen.

United Club Lounge, London Heathrow Terminal 2 United Club är ganska stor och har plats för 280 gäster. Designen är riktigt häftig med mycket naturligt ljus, färgat glas och prydnadsträd, en inredning som är ljusår från den slitna United-lounge som senast fanns på Heathrow i terminal 3 och som stängdes för drygt fem år sedan.

United Club Lounge, London Heathrow Terminal 2 Men det bästa med loungen är nog mat och dryck. Längs med panoramafönstren finns en bemannad bardisk, för övrigt Heathrow längsta, där man kan beställa gratis drycker och cocktails. Detta inkluderar även gratis champagne som under besöket var Lanson. Alla val finns beskrivna i en cocktaillista på bardisken. I ett separat rum finns en stor självserveringsbuffé med varm mat, smörgåsar, wraps, färsk frukt och desserter.

United Club Lounge, London Heathrow Terminal 2 Har man en biljett med United eller Star Alliance i första klass kommer man in i Global First-loungen. Vi fick möjlighet att titta in med en guidad tur av personalen. Här finns exempelvis en à la carte-meny att beställa från med flera olika varma alternativ. Det finns även en självserveringsbuffé med kall mat samt en bardel med ett mycket brett dryckesutbud. Värt att tänka på är dock att många United-flyg avgår under förmiddagen då det kan bli riktigt fullt i loungen.

Air Canada Maple Leaf Lounge

Air Canadas Maple Leaf Lounge ligger även den i T2B. Loungen är inredd i kanadensisk design med stora panoramafönster, mycket trä och ljusa färger samt en fantastisk utsikt mot plattan. Loungen är 700 kvadratmeter stor och uppdelad i flera olika sektioner med exempelvis ett tyst rum och ett rum som liknar ett konferensrum med ett stort konferensbord där man kan sitta och jobba. Det finns även toaletter och duschar.

Air Canada Maple Leaf Lounge, London Heathrow Terminal 2 Bäst är dock restaurangdelen som är riktigt läcker med en bemannad bar med fyra olika ölsorter på kran, olika vin- och spritsorter samt en bra kaffemaskin. Mitt i restaurangsektionen finns ett långt barbord och längs med långväggen en självserveringsbuffé med huvudsakligen kalla rätter och lite enklare varm mat. Men atmosfären är riktigt trevlig och under hela besöket fanns åtminstone två personer på plats i restaurangdelen för att servera drycker, hjälpa till med kaffemaskinen och plocka av tallrikar och glas.

Air Canada Maple Leaf Lounge, London Heathrow Terminal 2

Air Canada Maple Leaf Lounge, London Heathrow Terminal 2

Plaza Premium Lounge

Plaza Premium Lounge är terminalens tredjepartslounge som ligger i T2A med en något dold ingång till höger om transferdiskarna i transithallen. Det är denna lounge som SAS använder fram till 1 oktober när den dedikerade Lufthansa/Star Alliance-loungen öppnar. Det går även att betala för inträde, men det är ganska dyrt, 38 pund, cirka 400 kronor. Interiören är mycket elegant och har haft "interaktivitet och kreativitet" som ledord när loungen designades med många brittiska influenser och brittiska leverantörer. I övrigt känns delar av inredningen och koncepten igen från Plaza Premiums lounger i Asien.

Plaza Premium Lounge, London Heathrow Terminal 2 Direkt efter receptionen leder en lång gång fram till loungens hjärta där bardisken finns och med en stor fyrkantig soffa i mitten. Det finns allehanda drycker att beställa från den bemannade baren men det mesta måste man betala för. Är man premiumresenär hos SAS har man rätt till två gratis drycker, vilket stämplas på ett kvitto.

Plaza Premium Lounge, London Heathrow Terminal 2 Runt barområdet finns flera olika sektioner med sittgrupper i varierande design. I ena hörnet finns tapasbaren med en riktigt trevlig självserveringsbuffé som påminner lite om en skandinaviskt kök med ljusträinredning och med kastruller och grytor man tar maten från. Varm mat finns, exempelvis kycklingklubbor och ris, samt smörgåsar, olika ostar, smådesserter och snacks.

Plaza Premium Lounge, London Heathrow Terminal 2 I loungen finns även Wellness Spa där man kan boka behandlingar, detta testades dock aldrig under besöket. 15 minuter massage kostar 25 pund.

Star Alliance Arrivals Lounge

I ankomsthallen, direkt till vänster efter man passerat tullfiltret, finns en ankomstlounge. Även om det räknas som en Star Alliance ankomstlounge är det idag endast tre flygbolag som använder den - United, Air Canada och South African Airways. SAS har inget avtal med denna lounge och några planer finns inte heller, ankomstloungen är främst relevant om man kommer från en långflygning.

Star Alliance Arrivals Lounge, London Heathrow Terminal 2 Vi tittade in på ett kort besök och i loungen finns exempelvis toaletter och duschar, en självserveringsbuffé med frukostmat samt möjlighet att jobba.

Lounger som kommer öppnas

Lufthansa Lounge

Den 1 oktober öppnar den nya Lufthansaloungen som även fungerar som generell Star Alliance-lounge. Det är denna som SAS och de flesta europeiska flygbolag senare kommer använda. Loungen ligger på balkongen i T2A, till höger efter säkerhetskontrollen, granne med Aer Lingus Gold Circle Lounge.

Singapore Airlines Silverkris Lounge

Singapore Airlines flyttar till terminal 2 den 17 september och tanken är att deras nya Silverkris lounge ska öppna vid samma datum. Under vårt besök på Heathrow verkade det dock som loungen ännu inte var färdigställd, med en vecka kvar till invigning, så möjligheten är att öppnandet blir förskjutet. Loungen kommer ligga i T2B, mittemot Air Canadas Maple Leaf Lounge.

Plaza Premium Arrivals Lounge

Plaza Premium kommer även öppna en ankomstlounge i ankomsthallen på terminal 2 dit man kan betala för tillträde om man vill ta en dusch och få något att äta efter en lång flygning. Loungen kommer ligga granne med Star Aliance ankomstlounge. Dessutom driver det irländska flygbolag Aer Lingus en lounge i terminal 2, Gold Circle Lounge.

More from BusinessClass.com