Vilka flygbolag serverar bäst kaffe?

17. Sep 2018
by BusinessClass

Alla som gillar kaffe brukar ha sina egna preferenser: hur starkt det ska vara, hur mycket mjölk man ska ha i eller inte, hur koppen ska se ut och så vidare. Men när man flyger brukar det inte finnas så många valmöjligheter. 

Kaffekulturen är nog världens största gastronomiska gemensamma nämnare. Det finns kaffebarer från Island till Australien, och flygbolagen hakar förstås på för att göra det sätt man serverar kaffe på till en parameter man kan arbeta med: bara en enda selfie eller en Instagrambild på en god kopp kaffe uppe i luften kan vara mycket värd. Här är några av de flygbolag som har gjort lite extra vad gäller världens mest populära svarta dryck.

Austrian Airlines – DO & CO

Austrian Airlines har en imponerande kaffemeny som man kallar  "The Viennese coffee house in the clouds" med hela tio olika kaffespecialiteter på business class på longhaul. Det man erbjuder är bland annat österrikiska specialiteter som en "Einspänner" (starkt svart kaffe med vispgrädde) eller en klassisk Melange (kaffe med skummad mjölk). Alla kaffevarianter serveras i en elegant porslinskopp.

Singapore Airlines – illy Monoarabica

Singapore Airlines serverar kaffe från italienska illy, och den blandning man serverar sina premiumresande heter Monoarabica. Det betyder ett kaffe enbart gjort på kaffebönan arabica men en blanding af kaffebönor från nio olika länder som Etiopien, Brasilien och Guatemala. Smaken är intensiv och rik. Sorten Monoarabica är förbehållen de dyrare bokningsklasserna men även passagerare på economy får kaffe från Illy.

Air New Zealand – Hummingbird Coffee

Air New Zealand har nyligen börjat servera kaffe från lokala kaffefirman Hummingbird. Kaffefirman ligger i Christchurch och arbetar med Fairtrade-märkt kaffe, som dessutom skall vara ekologiskt odlat. Flygbolaget har genomfört en lång rad test både i luften och nere på jorden före man valde leverantör. Kaffet serveras på bolagets business class och premium economy, men även i flygbolagets lounger.

Turkish Airlines – turkiskt kaffe självfallet

Turkarna har en av världens längsta kaffetraditioner och det var också turkarna som exporterade kaffet till Europa. Kaffet är starkt och med bottensats. Mjölk passar inte till det här kaffet, men däremot en frikostig sked socker. Ofta har man smaksatt kaffet med kanel, muskatnöt, kardemumma och vanilj.

British Airways – Java Republic

British Airways har valt att erbjuda en kaffemeny i samarbete med varuhuskedjan Marks & Spencer. Det betyder att du kan dricka kaffe från irländska kaffefirman Java Republic ombord.

Emirates – Costa Coffee

Engelska kaffekedjan Costa Coffee har ungefär 2 000 filialer runt om i världen och är ett nästan lika känt kaffevarumärke som Starbucks. Emirates har valt Costa Coffee att stå för kaffesortimentet på sina flygningar.

Japan Airlines – JAL Cafe LInes

Japan Airlines har valt att utveckla sitt eget kaffemärke: JAL Café Lines. Det har man gjort tillsammans med några av Japans bästa kaffekännare, och som det brukar vara när japaner går in i detaljerna, ja så blir det bra.

Qatar Airways, Etihad, Malaysia Airlines, Swiss, Lufthansa, Virgin Australia – Nespresso

Nespresso har aktivt arbetat med att få in foten hos många flygbolag, och det populära Nestlé-ägda kaffemärket serveras hos några av världens största flygbolag.

More from BusinessClass.com