Världens bästa nya boutiquehotell heter Stora Hotellet och ligger i Umeå

19. Nov 2014
by BusinessClass

Världens bästa nya boutiquehotell, ka

n det ligga i London eller Paris måntro? Kanske i New York? Fel, det är till metropolen Umeå man i så fall ska åka. Vid Boutique Hotel Awards som avgjordes i London i veckan gick priset för "världens bästa nya boutiquehotell" till Stora Hotellet i Umeå. Med i bedömningen finns kriterier som design, koncept, service och personal men även hur hotellet känns och upplevs samt vad som gör det unikt.

Stora Hotellet återöppnades i mars 2014 efter en omfattande renovering, själva beskriver hotellet det som "ett av landets mest spektakulära hotellprojekt på senare år". Man har tagit fasta på hotellets ursprung som sjömanshus och tagit fram en unik inredning som ska spegla husets historia med värme och glimten i ögat. Konceptet har t

agits fram av byrån Stylt Trampoli.

Huset som hotellet är beläget i är nästan 120 år gammalt och ligger i en av de första fastigheterna som byggdes efter Umeås stadsbrand år 1888. Hotellet har 82 rum som sträcker sig hela vägen från rumskategorin Vidskepelse (sjömanskoj) via Äventyr (standardrum), Mystik (deluxerum), Längtan (familjerum), Passion (juniorsvit) till mastersviten Frihet på 89 kvadrat med bland annat två badrum, champagnekar, vinkyl och bastu. Hotellet har även en restaurang, Gotthards krog, med plats för ca 170 gäster samt bar och uteservering. Vid inomhustorget finns Kulturbageriet och delikatessbutiken Duå. Det finns även bibliotek och konferensavdelning.

Hotelldirektör Anna Gemrud Mörner är mycket nöjd med vinsten.

— Stora Hotellet har blivit en destination i sig själv. Många av våra gäster har kommit till Umeå i första hand för att bo på Stora Hotellet, vilket vi är väldigt stolta och ödmjuka inför. Därför känns det som en bekräftelse att vårt hotell uppmärksammas även internationellt som en alldeles unik upplevelse.

Stora Hotellet Umeå - Lobby

Stora Hotellet Umeå - Lobby och trappa

Stora Hotellet Umeå - Mastersviten Frihet

Stora Hotellet Umeå - Standardrum

Stora Hotellet Umeå - Restaurang Gotthards

Stora Hotellet Umeå - Trapphus

More from BusinessClass.com