Världens bästa flygplatser

14. Feb 2017
by BusinessClass

Bästa flygplatsen för shopping

London Heathrow

Storbritanniens mest hektiska flygplats och den flygplats i Europa som är störst mätt i antal resande har vunnit utmärkelsen "bästa shopping-flygplatsen" hela sju år i rad. Det har man gjort hos Skytrax World Airport Awards. Senast har man använt 40 miljoner engelska pund på att göra terminal 5 så attraktiv att lyxmärken som Louis Vuitton, Chanel, Hermes och Rolex har öppnat butiker här, men förutom de nämnda finns en lång rad andra både dyra och lite billigare butiker att övertrassera sitt konto hos.

Nya Harry Potter-butiken i Terminal 5 på Heathrow

Foto: Heathrow Airport

Här finns en shoppinglounge där man kan pusta ut mellan inköpen, två restauranger med Michelinkockar i kulissen (inklusive The Perfectionists’ Café by Heston Blumenthal) men också en ny Harry Potter-butik. Resultatet av alla nya aktiviteter har gjort att Heathrow under sista kvartalet 2016 kunde notera de bästa resultaten någonsin när man frågar hur de resandes flygplatsupplevelse hade varit. 84% av alla tillfrågade (15,3 miljoner svar) bedömde sin upplevelse som "excellent" eller "very good".

Bästa flygplatsen att bo på hotell på

Beijing Capital Airport

Beijing Capital Airport har två fantastiska femstjärniga hotell:

Langham Place Beijing

och

Hilton Beijing Capital Airport

. Det första av de två ligger nära terminal 3 och är ofta med i toppstriden när världens bästa flygplatshotell skall utses. Det har 372 stora rum men också penthousesviter och separata "townhouses" alltså lägenheter inom hotellet med två våningar. Hotellet har ett fint fitnesscenter med utsikt till en sjö och en permanent konstutställning. Det som de flesta dock nämner efter en vistelse här är den magnifika clubloungen, som är öppen dygnet runt och även den fördelad på två våningar.

Svit med ett sovrum på Langham Place Beijing

Foto: Langham Place Beijing

Hilton Beijing Capital Airport ligger ett par minuter med bil från flygplatsen. Här kan du checka in i ett av de 322 rummen som bland annat erbjuder ljudisolerande fönster från golv till tak. På hotellet finns hela sex restauranger, fitnesscenter, spa, pool och mycket annat. Vem kunde ha trott att en normalt tråkig övernattning vid en flygplats kunde vara så trevlig!

Bästa flygplatsen att besöka en lounge på

Hong Kong Airport

Hong Kong Airport har en lång rad både elegant inredda och lyxiga lounger. Hong Kong-baserade flygbolaget Cathay Pacific har sex lounger här och en av de mest kända är The Wing and The Pier som efter en nyligen avslutad omfattande renovering blev utnämnd till världens bästa first class-lounge vid Skytrax World Airline Awards 2016. Loungen ligger i den södra delen av avgångshallen. Så snart man kommer in kan man se att detta är bolagets mest påkostade lounge och den man kallar sin flaggskeppslounge. Strama linjer kombineras med massor av faciliteter som privata duschkabiner (öppna dygnet runt) med travertinsten och bambu, flera buffetter och en nudelbar, en separat kaffelounge och en bar med ett nästan gränslöst utbud. Nämnde vi champagnebaren och eleganta restaurangen The Haven?

Privata duschkabiner - loungen The Wing i Hong Kong

Foto: Cathay Pacific

Avdelningen The Pier ger dig en äkta first class-upplevelse med bland annat sitt spa (The Retreat) som erbjuder massage av trötta fötter eller spända axlar. Baren The Bar har en omfattande samling cocktails att smaka sig igenom men om du hellre vill vila kan du boka in dig i en av de åtta Day Suites där du kan dra för gardinen, lägga dig på din daybed och titta ut över flygplatsområdet utanför - eller läsa en bok i lugn och ro.

The Pier

Foto: Cathay Pacific

Det finns också fyra Plaza Premium-lounger du kan besöka i Hong Kong. Efter att ha betalat din entreavgift kan du exempelvis ta en dusch, ta en bit att äta eller något att dricka (och det är öppet dygnet runt) eller få en ansiktsbehandling eller massage. Det kommer ännu fler lounger för dig som har lite extra tid i Hong Kong: lite senare i år öppnar nämligen American Express sin första internationella lounge just här.

 

Bästa flygplatsen för nöjen och underhållning

Singapore Changi Airport

Ofta utnämnd till världens bästa flygplats är Changi i Singapore ett inte alls dåligt ställe att tvingas vänta i ett par timmar. Förutom att generellt vara ren, effektiv och bara beahglig att vistas på erbjuder man en mängd aktiviteter. Du hinner nog inte besöka alla 350 butiker och alla 120 restauranger, barer och caféer, men en av de fyra biograferna, fitnesscentret, massage & wellness-salongen eller poolen på taket kanske du hinner med? Om du har barnen med dig vill de säkert kolla in lekplatsen. .

Ännu en attraktion på Changi: fjärilsträdgården.

Foto: Singapore Changi Airport

Du trodde det var slut? Nej här kommer ännu fler attraktioner på Changi!. Man har fem olika trädgårdar med olika teman där fjärilsträdgården är en av de mest ovanliga. Den är på två våningar och har ett sex meter högt Vattenfall. Det finns också en trädgård med solrosor uppe på taket och om du gillar orkideer ska du besöka "The Orchid Garden" komplett med fiskdamm med koi pond-fiskar. Om du har tid att ta en avstickare in till Singapore erbjuder flygplatsen en gratis utflykt på två timmar som inkluderar en båtresa på Singapore River och en guidad busstur genom stadens olika delar. Om du hellre stannar kvar på flygplatsen kanske du tittar förbi avdelningen med Xbox 360-spelkonsoller, Kinectstationer eller MTV-hörnet?

Bästa flygplatsen för wellness

San Francisco International Airport, SFO

San Francisco är ju en av de städer där nya trender ofta föds. Silicon Valley ligger inte långt borta och den ungdomliga energin smittar av. Det har också smittat av på SFO som tidigt hängde med på nutidens fokus på gröna, moderna och mer hälsosamma lösningar för de resande. Här kan du ladda upp och slappna av före du ska resa - kanske genom att besöka ett av de väldigt populära yogarummen som du hittar både i terminalerna 2 och 3. Trenden med yoga på flygplatsen har spritt sig till bland annat Frankfurt, Heathrow och Helsingfors.

Yoga på SFO - San Francisco

Foto: SFO

Efter du har genomfört dagens yogaprogram kanske det passar bra med en färskpressad juice och en sund snack hos The Plant Cafe? Allt vad du kan äta och dricka här kommer från lokala producenter och är förstås ekologiskt framställt. Det finns också en Napa Farms Market (man gör inte bara vin i Napa Valley) och den danska juicebaren Joe & The Juice. Till och med automaterna för mat och dryck erbjuder ekologiska, glutenfria och sockerfria produkter. SFO är den enda flygplats vi känner till som har en gris i medarbetarstaben. Jo du läste rätt - LiLou är en liten småfläckig gris som har som uppgift att röra sig på flygplatsområdet för att sprida glädje och utföra små konster. Om en glad gris inte kan få det att dra i mungiporna, ja så vet vi inte vad! LiLou är den första gris som har blivit en del av det internationella programmet  Animal Assisted Therapy Program men hun är inte ensam. Flygplatsen har dessutom 22 hundar på avlöningslistan som rör sig bland folk på flygplatsen och ute vid gaterna med västar där det står "Klappa mig!". LiLou finns på Instagram.

https://www.instagram.com/lilou_sfpig/

LiLou arbetar på SFO i San Francisco

Photo: SFO

More from BusinessClass.com