Världens 10 bästa flygplatser för shopping i lyxklassen

21. Apr 2017
by BusinessClass

En alltid lika trevlig sak med att resa till en ny stad är möjligheten att shoppa loss i butiker och bland märken och saker man aldrig skulle hitta hemma.

Världens mest kända shoppinghuvudstäder är väl New York, Paris, Milano och förstås London. Men många missar att man ofta kan hitta ganska fantastiska butiker på de flesta flygplatser man kommer förbi. De dyraste varumärkena står ivrigt i kö för att få lov att etablera sig på flygplatser: dels är det ett utmärkt skyltfönster och dels sitter pengarna lite lösare hos många när man ska ut och resa. Den perfekta presenten till din partner som väntar på dig hemma? En belöning till dig själv för att du uthärdar livet som nomad i luften? Här är 10 av världens bästa flygplatser för lite extra bra (och kanske dyr! ) shopping.

London Heathrow

Storbritanniens mest hektiska flygplats och den flygplats i Europa som är störst mätt i antal resande har vunnit utmärkelsen "bästa shopping-flygplatsen" hela sju år i rad. Det har man gjort hos Skytrax World Airport Awards.

Nya Harry Potter-butiken i Terminal 5 på Heathrow

Foto: Heathrow Airport

Senast har man använt 40 miljoner engelska pund på att göra terminal 5 så attraktiv att lyxmärken som

Louis

Vuitton

,

Chanel

,

Hermes

 och Rolex har öppnat butiker här, men förutom de nämnda finns en lång rad andra både dyra och lite billigare butiker att övertrassera sitt konto hos.  Här finns en shoppinglounge där man kan pusta ut mellan inköpen, två restauranger med Michelinkockar i kulissen (inklusive The Perfectionists’ Café by Heston Blumenthal) men också en ny Harry Potter-butik.

  1. Bangkok Suvarnabhumi International Airport

Som den största flygplatsen i sydöstasien är detta också en av de bästa för shopping. Här finner du ett stort urval av fina butiker från Fendi till Prada och inte minst massor av kosmetik, parfym och dyra klockor och smycken.

Bangkok Suvarnabhumi International Airport

Foto: Suvarnabhumi Airport

Om det är lyx du vill ha, styr dina steg över till nivå fyra i D-fingret. Här ligger nämligen de mest eksklusiva butikerna från exempelvis Burberry, Bvlgari, Cartier, Dior, Hugo Boss och Swarovski.

  1. Vancouver International Airport

Tidigare i april blev Vancouver International framröstad som den bästa flygplatsen i Nordamerika hos Skytrax World Airport Awards och det var åttonde året i rad det hände. En av de främsta orsakerna till det är nog den närliggande "designer outlet mall".

Duty-free på Vancouver Airport

Foto: Vancouver Airport

Modeglada resande kan här shoppa hos exempelvis Armani, Coach and Banana Republic och andra märken i det outlet som heter "McArthurGlen Designer Outlet Vancouver Airport". Här kan man hitta massor av kända varumärken, trevliga restauranger och coffee shops. Ofta sparar man en del och outletet skryter med att man sparar upp till 70% men så är det nog en del kollektioner från förra året eller ännu tidigare.

Changi Airport Singapore

Det här är nog helt enkelt världens bästa flygplats med saker som gratis bio, en fjärilsträdgård med tillhörande vattenfall och en pool på taket så tag dina badbyxor med i handbagaget.

Färgglada butiker på Changi

Foto: Changi Airport

Förutom allt detta öppnar Changi en ny avdelning nästa år men redan nu finns det över 350 butiker på flygplatsen, förutom olika hotell och olika nöjen. Värt att notera: för varje 10 singaporedollar du använder på flygplatsen får du en gratistur i den rutchbana som ligger i terminal 3 - vad vi vet världens enda rutchbana på en flygplats.

  1. Hong Kong International Airport

Här finns två olika shoppingcenter och Hong Kong International är ett paradis för den shoppingglada. SkyMart and SkyPlaza erbjuder nästan 300 olika butiker men gå inte för långt bort om ditt flyg plötsligt ska lätta.

Lyxshopping på Hong Kong International Airport

Foto: Hong Kong Airport

Det finns många lyxmärken att välja mellan om du besöker SkyMart i terminal 1 som Armani, Chanel och Versace. SkyPlaza ligger i terminal 2 och här ligger en del mode, elektronik och småbutiker men inte med samma stil som i SkyMart. Dock hittar du här ett imponerande underhållningsområde med en 4D-biograf och en sportsimulator.

  1. Dubai International Airport

Vi vet ju att Emiraterna och lyx hänger ihop så det kan inte vara en överraskning att Dubai International Airport erbjuder allt man kan tänka sig vad gäller high-end shopping och dyra märken. Flygplatsen är lika mycket flygplats som shoppingcenter och om du letar efter de dyraste butikerna ligger de i terminal 3.

Shopping i Dubai

Foto: Dubai Airports

Förutom fina spa och exklusiva loungerna hittar du i terminal 3 butiker från bland annat Chanel, Hugo Boss och Christian Dior bland många andra. Det finns också två Apple Stores och om du letar efter en lyxklocka från märken som Montblanc, Cartier, Rolex eller Omega hittar du det här.

  1. John F. Kennedy International Airport

JFK  är en stor flygplats så om du har tid till att shoppa har du landat på rätt ställe.

JFK Airport - en stor flygplats

Foto: JFK International

Även om terminal 4 är känd för sina fina restauranger är det i terminal 4 som shoppingen händer. Här ligger nämligen Cartier, Bvlgari, Hermes och Salvatore Ferragamo men det finns förstås också möjligheter att använda pengar i de andra åtta terminalerna på JFK.

  1. Amsterdam Schiphol Airport

Schiphol är en av Europas bästa flygplatser. Här är luftigt och rent och inte minst ett stort urval av butiker, restauranger och underhållning. Många erbjudanden på Schiphol garanterar att du inte kan hitta ett lägre pris på varan ett annat ställe i Holland.

Schiphol Airport - bra shopping

Foto: Schiphol Airport

De bästa erbjudandena hittar du om du tittar förbi Schiphol Plaza som ligger precis efter passkontrollen. Här ligger mer än 75 olika taxfree-butiker som säljer allt från kosmetik till parfym, kläder och elektronik. Här kan du förvänta att hitta typiska holländska produkter och internationella varor - och det är oftast ganska billigt. Om du gillar flyg titta förbi Planes@Plaza som säljer allt inom flygrelaterade modeller och annat trevligt för flygentusiasten.

  1. Seoul Incheon

Det är ingen hemlighet att Seoul är ett shoppingmekka och det gäller också för flygplatsen. Förutom shopping kan du gå på casino, spela golf eller se en film - det finns två biografer att välja mellan.

Seoul Incheon

Foto: Seoul Incheon

Vad gäller butiker kan du använda dina pengar hos exempelvis Burberry, Cartier eller Louis Vuitton.

  1. Paris CDG

CDG är en av Europas största flygplatser men inte den mest attraktiva. Dock har den en del fina butiker och som världens modehuvudstad kan du förvänta att se samma namn här som längs Champs-Élysées.

Chanel på CDG

Foto: CDG Airport

Hur som helst är det terminal 2 du ska gå till om du ska shoppa. Här ligger nämligen butiker som Hermès, Salvatore Ferragamo och Longchamp. I samma område ligger också Cécile et Jeanne, Hour Passion och Cartier. Många flygplatser erbjuder fantastisk shopping. Se till at ha lite extra plats i väskan på väg hem!

More from BusinessClass.com