Unik lyx-flygmaskin från Embraer

7. Jun 2016
by BusinessClass

Har du någon gång har suttit vid ett flygplansfönster och fått ont i nacken och ryggen eftersom du var tvungen att böja kroppen i en allt annan än bekväm position för att kunna se ut genom fönstret? Nu behöver du inte det länge, ja i alla fall om och när Embraer börjar bygga lyxflygplanet Kyoto Airship. Den brasilianska flygproducenten visade förra veckan upp ett nytt och revolutionerande koncept: flygmodellen utrustas med skylights eller på ren svenska fönster i taket, och dessutom stora horisontella fönster längs flygplanskroppen. Om och när produktionen startar kommer modellen ersätta det tidigare lyxflygplanet Lineage 1000 från bolaget.

Även om man inte har börjat bygga, hävdar man att man kunde sätta i gång när som helst. Och priset? Omkring 450 miljoner svenska kronor per styck. "Den här maskinen kan absolut byggas, projektet är i våra ögon 100% realistiskt" har bolagets översta chef Jay Beever sagt till den amerikanska sajten Business Insider.

Designen innehåller bland annat det japanska sättet att sitta på - det vill säga på golvet. Det betyder också att man i denna del av kabinen kan placera fönstren så långt ner, att man verkligen kan utnyttja takhöjden och få in maximalt med dagsljus i kabinen. Utsikten och känslan av rymd måste vara magnifik, vare sig man sitter på golvet eller i en av de specialdesignade fåtöljerna.

Både golvet och kabinens väggar är prydda med typiska japanska körsbärsträdsmotiv, och som vi kan se på bilderna har man dukat upp till traditionell japansk middag med misosoppa, sushi och grönt te. Ombord kan man välja att vila sig i loungeområdet, komplett med vita soffar, mjuk och tjock matta på golvet och en stor platt-tv på väggen. Wifi finns förstås, och ett komplett kök om man känner för en munsbit. Dessutom finns ett separat sovrum med queen size-säng, och tillhörande duschkabin med plats för två personer.

Nu behöver vi bara vänta på att den första hugade spekulanten öppnar plånboken och beställer ett exemplar - så vi kan se om visionen från Embraer kan bli verklighet. Vem räcker upp handen? Om vi hade ekonomiska muskler här på redakionen skulle vi inte tveka - det ser helt fantastiskt ut!

More from BusinessClass.com

Airline Review

Review of Asiana Business Class

South Korean hospitality is a hallmark of the Asiana brand, which operates from its main hub in Seoul to destinations around North America...

Hotel Review

Review of The Ritz-Carlton, Wolfsburg

An unexpected departure for The Ritz-Carlton Hotel Company when it opened back in 2000, The Ritz-Carlton, Wolfsburg is a contemporary...

City Guide To St. Petersburg

St Petersburg – Russia’s Social & Cultural Capital 

Overwhelmingly imposing and beseechingly beautiful, Russia’s second largest city brews a blend of innovation, culture and tradition within...