Swedavia tar över incheckning och markservice från SAS på fem svenska flygplatser

4. Jul 2014
by BusinessClass

SAS och Swedavia har ingått ett utökat avtal som gör att den så kallade expeditionstjänsten, vilket inkluderar exempelvis incheckning och boarding, flyttas över från SAS till Swedavia på fem svenska flygplatser. De flygplatser som avtalet inkluderar är Kiruna, Luleå Kallax, Umeå, Åre Östersund samt Ronneby Kallinge. Diskussionerna om ett övertagande från SGH (SAS Ground Handling) inleddes i slutet av 2013 och det formella övertagande sker den 1 november i år. Konceptet är dock inte helt nytt, redan år 2009 tog Swedavia över ramptjänsten på ett flertal

regionala flygplatser.

– Vi har lagt stor vikt vid att finna en partner som vill utveckla flexibla helhetslösningar på flygplatserna. Vi tror att det skapar ett kostnadseffektivt och attraktivt kunderbjudande för våra resande. Vi är väldigt nöjda med att Swedavia värnar om våra medarbetare och vi ser fram emot ett bra samarbete framöver, säger Kjetil Håbjørg, Vice President SAS Ground Operations.

– Det är ytterligare ett steg i att erbjuda attraktiva och effektiva helhetslösningar för resenärerna och flygbolagen vid våra regionala flygplatser. Genom att koordinera denna verksamhet med våra övriga flygplatstjänster så skapar vi affärsmässiga och attraktiva helhetslösningar, säger Susanne Norman, Flygplatsdirektör Regionala Flygplatser på Swedavia.

Totalt är det drygt 50 anställda som berörs - Kiruna: 7, Luleå: 14, Umeå: 12, Åre Östersund: 11 och Ronneby: 7. De anställda erbjuds övergång till Swedavia och att expeditionstjänsten samordnas med övrig Swedavia-verksamhet på flygplatserna.

More from BusinessClass.com