Sista uppdateringen av nya EuroBonus Diamond är nu slutförd - med nya intressanta möjligheter för frekventa resenärer

26. Jun 2015
by Jacob

I april 2014 lanserade SAS den nya nivån Diamond i bonusprogrammet EuroBonus, en nivå ovanför den tidigare högsta nivån Guld. Denna vecka genomfördes den sista stora tekniska förändringen vilket innebär att EuroBonus Diamond nu finns som officiell statusnivå med EBD-prefix i alla system, och inte bara hos SAS utan i alla bokningssystem och incheckningssystem i världen. Detta öppnar upp en hel del nya möjligheter och vi fick en uppdatering vad som hänt och är på gång från EuroBonusteamet.

Nytt EBD-prefix framför kortnumret

Rent praktiskt innebär det att alla som är EuroBonus Diamond nu får EBD som prefix framför sitt EuroBonusnummer. Senaste månaderna har det stått EBG på korten istället för EBD, alltså guld. Det stora jobbet i att få detta fixat låg faktiskt inte hos SAS utan hos Star Alliance och bokning- och distributionssystemet Amadeus. Den nya nivån ska inte bara in i SAS egna system utan även in i systemen hos alla samarbetande flygbolag, så systemen förstår vad EBD innebär och så den som är ute och reser, även långt hemifrån, får de förmåner som han eller hon är berättigad till. Det har varit ganska lång kötid på att få detta uppdaterat men vecka 26 blev det äntligen SAS tur och efter några inledande problem med uppdateringarna kom slutligen en tumme upp under torsdagen att allt var klart. Alla plastkort kommer successivt bytas ut till det nya EuroBonusnumret och skickas ut per post, både EuroBonus egna kort och de så-kallade co-branded korten som även är kreditkort. Vill man få ett nytt kort snabbare kan man annars själv beställa ett kort via SAS webbsida. Alla SAS-bokningar kommer automatiskt uppdateras med rätt prefix eftersom det finns en inbyggd funktionalitet i systemen för detta. För bokningar hos andra flygbolag inom Star Alliance jobbar man med en migrering som har påbörjats men som ännu inte är klar.

EBD - nu på SAS alla passagerarlistor

En följd av uppdateringen är att EBD nu syns korrekt i alla system och på alla listor. Incheckningspersonalen kan se i systemet att den som checkar in är Diamond och EBD kommer även upp på boardingkortet. Väl ombord kan kabinpersonalen se på passagerarlistorna vilka som är Diamond och var de sitter, något som inte varit fallet tidigare, i alla fall inte med någon automatik.

Bättre bemötande ombord och möjlighet till uppgradering

Att även kabinpersonalen nu kan identifiera Diamond-medlemmar bekräftas av EuroBonus som ser det som en möjlighet att "

ge den extra service som Diamond förtjänar

". Vad detta kan innebära rent praktiskt väljer man dock att hålla sig fåordig om men man bekräftar att det finns initiativ på gång. Under onsdag, torsdag och fredag var EuroBonusteamet och besökte SAS crew bases i Stockholm, Köpenhamn och Oslo för att informera om systemuppdateringen men också för att trycka på några punkter hur man vill att Diamond-resenärer ska bemötas framöver. De ser det personliga bemötandet som något viktigt, en möjlighet att kunna göra det lilla extra, men vill gärna också hitta något som upplevs som unikt hos SAS. En annan fördel med EBD-prefixet är att markpersonalen enklare kan se vilka passagerare som är Diamond och ge prioriterad hjälp och support om något skulle gå snett. Något som framkommit i BusinessClass-forumet är att Diamond-medlemmar i framtiden kan se fram emot uppgraderingar till SAS Plus (premium economy) eller SAS Business (business class) på interkontinentala flygningar. Från EuroBonus vill man i nuläget inte bekräfta detta och i så fall hur detta praktiskt ska gå till men medger att det finns initiativ på gång men att dessa är kopplade till interna processer och inget man vill kommunicera i detta läge. Det handlar dock inte om någon ny officiell förmån med bekräftade uppgraderingar utan om uppgraderingar som görs i mån av plats och nära avgång och ska ses lite som en trevlig överraskning när det sker.

EuroBonus Diamond och Star Alliance

Utanför SAS och EuroBonus innebär uppdateringen inga direkta skillnader. En EuroBonus Diamond-medlem räknas som Star Alliance Gold vid resa på andra flygbolag inom Star Alliance och där är all teknik och alla förmåner i grund desamma som under de senaste 12 månaderna.

More from BusinessClass.com