Singapore Airlines mot nya höjder

3. Nov 2017
by Dag Christian Holm

BusinessClass var med i Singapore i dag när Singapore Airlines visade upp den nya kabin man kommer ha i sina 19 exemplar av Airbus A380. Större och mer exklusiva sviter och stolar på business class som kan göras om till en dubbelsäng är några av många fina nyheter.

Singapore Airlines har använt den svimlande summan 850 miljoner USD på de nya kabinerna som man presenterade i dag för drygt 100 representanter från pressen.

Senaste tiden har många haft stora förväntningar på vad man skulle presentera i dag. Singapore Airlines har redan nu många kabinprodukter som bolagets konkurrenter drömmer om! Den stol på business class man använder i sina Boeing 777-300ER och Airbus A350 kom för fyra år sedan, så många trodde att man skulle använda den också nu - så gammal är den trots allt inte. Men icke sa nicke - man presenterade helt nya stolar igen - och du kan redan nu börja glädja dig. Striden om premiumkunderna är skoningslös och hård just nu. Flygbolagets inställning är inte att jämföra sig med konkurrenterna och se om man kan förbättra något av det som finns. Nej man väljer en annan approach: man fragår helt enkelt kunderna vad de önskar sig, och så ser man till att uppfylla kraven och önskningarna - på det sättet utvecklar man produkterna bäst tycker man.

Economy Class

Economystolarna har blivit lite mer eleganta och tunnare. Avståndet mellan stolarna har inte förändrats, men med tunnare säten har utrymmet nere vid fötterna och golvet blivit bättre. Skärmen kontrollerar man genom att trycka på den och man har fått plats med ett USB-uttag. Nackstödet kan justeras i sex olika positioner och ger överraskande bra stöd för huvudet.

Premium Economy

Premium economy var en klass som Singapore Airlines presenterade för första gången förra året, och även i några av sina A380-maskiner. Nu flyttar man dock Premium economy ner från övervåningen som på det sättet endast kommer ha sviter och business class. Den nya avdelningen för Premium economy utökas från 38 till 44 platser, och placeringen är längst fram i flyget.

Business Class

Business Class-kabinen är helt ny, men visst kan man se drag från hur det ser ut nu. Precis som tidigare har alla passagerare egen fri passage till en gång, men den stora förbättringen ligger i upplevelsen av avskildhet. Stolen har även här bantats ned i tjocklek och väggen ut mot gången har förlängts en smula. Resultatet är att man känner sig mer privat.

Fram till nu har sängkläderna befunnit sig här bakom. Det gör de inte längre och nu förvandlas stolen till en säng medan man sitter i stolen - man behöver bara trycka på en knapp på kontrollpanelen. Sängen har för övrigt blivit 2,5 centimeter längre.

När man reser tillsammans med sin partner är det ju jättetrevligt att kunna sova ihop. Detta kunde man tidigare endast på First Class, men nu kan man ta bort väggen mellan de två stolar som står i mitten av kabinen.

Under den process när man börja fundera ut hur de nya stolarna skulle se ut var ergonomi och enkla funktioner två viktiga ledord. Ett eksempel på en klar förbättring är placeringen av uttaget för hörlurarna, som det är i dagens kabin skall man nästan vara yogaexpert för att klara av det. En annan ny fin detalj är den lilla spegel som kan fällas ut från väggen bredvid passageraren och så har det blivit bättre plats undet sätet - ett perfekt ställe att slänga in handbagaget. Det har kommit en ny praktisk krok där man kan hänga sina hörlurar och så man man flyttat det lilla bord där man ställer sitt glas eller kopp. Tidigare var platsen på passagerarens "innersida" men nu hittar man den på en hylla ut mot gången - se bilden nedanför. Den förbättringen har kabinpersonalen varit med att besluta om, man kan föreställa sig hur mycket enklare det blir att hälla upp, hämta tomma glas och så vidare när man inte behöver sträcka sig över en kanske sovande passagerare. Men hur är stolen då? Jag både provsatt och provlåg och jag tycker komforten har förbättrats. Man får exempelvis bättre stöd ute i sidorna när man ligger ner, det känns lite som ett bra bilsäte. I liggande position ska man precis som nu ha benen i en lätt sned position in i det lilla utrymmet framför. Men skillnaden nu är att man pekar ut mot gången och inte som tidigare in mot väggen. Det funkar OK, men är inte optimalt om man vrider mycket på sig i sömnen. Om du är en av dom som gör det, beställ en plats i bulkheadposition (det vill säga där din stol har en vägg framför sig och inte ett annan stol). Stolens grafiska stil är neutral och med ett mönster där man kan ana delar av Singapore Airlines-loggan.

First Suites

Låt oss runda av alla nyheter med att titta in i några sviter på första klass - First Suites. Väldigt trevligt - både att titta på och att vistas i. Man har dragit ner på antalet sviter från tolv till sex, men har så å andra sidan gjort dom mycket större. Tidigare hade man 2,78 m2 och nu hele 4,64 m2. Det är stort! Fyra av de sex sviterna kan slås ihop. De nya sviterna har nog hämtat inspiration från Etihads ultralyxiga The Apartment men de olika produkterna kan förstås inte jämföras med varandra. Sviterna har både en säng och en fåtölj. Jag väljer att skriva fåtölj och inte stol eftersom den kan lutas bakåt 45 grader och dessutom svänga runt 270 grader - det känns ungefär som att sitta i en stol från Ekornes om du känner till dom. Komforten är förstklassig.

Alla material i sviterna känns noga utvalda och färgsättningen är behaglig. Nästa gång du träder in i din svit hos Singapore Airlines noterar du med glädje att garderoben har flyttat in i sviten, och den nu är så stor att du har plats både för dina ytterkläder och handbagaget. Underhållningssystemet är en ny och mer avancerad version av välkända KrisWorld, och du avnjuter din favoritfilm på en 32-tums högupplöst skärm.

Sviten har olika ljussättningar att välja mellan, så stämningen kan anpassas situationen. Alla funktioner i sviten styrs av en pekplatta, som också fungerar som telefon om man vill ha kabinpersonalens uppmärksamhet. Dusch i sviten och egen bar har man dock inte valt att proppa in i de nya sviterna, men istället haft fokus på att ge passagerarna mer plats. Låt oss återkomma snart med fler detaljer från de nya kabinerna. Där kommer vi titta närmare på maten, drycken, servicen och annat spännande

More from BusinessClass.com