SAS och American Express lanserar nytt kreditkortsprogram - med ny Elite-nivå för frekventa resenärer

17. Oct 2014
by Jacob

I dagarna lanserar SAS tillsammans med American Express ett nytt kreditkortsprogram med tre olika kortnivåer anpassade för olika behov. Den kanske största nyheten inkluderar en ny Elite-nivå, särskilt anpassad för frekventa resenärer med ett flertal extra förmåner.

Det nuvarande SAS American Express-kortet ersätts med tre nya kort - Classic Card, Premium Card och Elite Card. Premium Card är det kort som närmast motsvarar dagens kort, med några mindre förändringar. Classic Card och Elite Card blir helt nya.

Classic Card

blir grundkortet av de tre. Årsavgiften ligger på 395 kronor med första året kostnadsfritt. EuroBonusintjäningen ligger på 30 poäng per 100 spenderade kronor på SAS webbsida och 10 poäng per 100 spenderade kronor på övriga inköpsställen. I årsavgiften ingår även ett gratis extrakort. Stora förändringen ligger i bonusdelen, populärt kallad 2-4-1, en voucher som ger 50 procent rabatt när man bokar en bonusresa för två personer, dvs den medföljande personen reser för 0 poäng. I Classic Card är nivån för 2-4-1-vouchern sänkt från 150.000 kronor till 100.000 kronor men gäller istället enbart på SAS-flygningar inom Europa. Vouchern gäller även för mixade klasser, enkelresor och resor med olika ut- och hemresedestinationer. I Classic Card ingår ingen reseförsäkring.

Premium Card 

motsvarar närmast dagens kort, dock med en förändring i EuroBonusintjäningen. Vid köp på SAS webbsida får man 30 poäng per 100 kronor, för övriga köp är det 15 poäng per 100 kronor. En höjning med 10 poäng vid SAS-köp och en sänkning med 5 poäng vid övriga köp. 2-4-1-vouchern ges fortsatt vid 150.000 poäng men inkluderar nu även Star Alliance-flyg. Det går alltså att boka en bonusresa med SAS eller annat Star Alliance-flygbolag till valfri plats i världen för två personer med 50 procent rabatt, dock givetvis under förutsättning att det finns tillgänglighet. Samtliga klasser inkluderas för Star Alliance-bokning, inklusive business class och första klass. Vouchern gäller även för mixade klasser, enkelresor och resor med olika ut- och hemresedestinationer. Årsavgiften ligger fortsatt på 1000 kronor med halv årsavgift (500 kronor) första året. I kortet ingår även reseförsäkring samt ett extrakort utan kostnad.

Elite Card

är toppkortet anpassat för frekventa resenärer som använder kortet mycket under året. I kortet ingår ett antal utökade förmåner utöver de som ingår i Premium-kortet. Årsavgiften ligger på 4000 kronor per år, dock utan någon särskild rabatt under första året. EuroBonusintjäningen är högre med Elite-kortet än övriga kort med 30 poäng per 100 spenderade kronor på SAS webbsida och 20 poäng per 100 spenderade kronor på övriga inköpsställen. När årsavgiften är betald tjänar man även 20.000 EuroBonuspoäng, dessa är statusgrundande och räknas in för att uppnå högre status i EuroBonus men kan däremot inte användas i utbyte mot exempelvis en bonusresa. 20.000 baspoäng innebär följaktligen att alla med ett Elite-kort automatiskt får silverstatus i EuroBonus. 2-4-1-upplägget är även det annorlunda. Precis som med Premium Card får man en voucher när man spenderat 150.000 kronor och den kan användas på såväl SAS-flyg som Star Alliance-flyg i världen och i samtliga kabinklasser, under förutsättning att det finns tillgänglighet. Men Elite-kortinnehavare får inte bara en voucher per år utan kan även tjäna ihop till en andra 2-4-1-voucher när man passerat 300.000 kronor under ett år. Denna har samma villkor som den första vouchern. Några ytterligare vouchers, exempelvis vid 450.000 kronor, finns dock inte i nuläget. I Elite Card ingår i övrigt en utökad reseförsäkring, tre gratis extrakort samt conciergeservice genom American Express.

Nils Lindhe, EuroBonusansvarig på SAS

, berättar för BusinessClass.se att samarbetet med American Express har funnits sedan 2009 och utvecklats mycket bra, inte minst då allt fler inköpsställen nu accepterar Amex än när kortet introducerades. Men han har också fått en del feedback, främst från frekventa resenärer som upplever att det tidigare kortet inte känts attraktivt när man reser mycket och använder kortet mycket under ett år. Det är denna målgrupp man nu vill försöka nå med nya Elite-kortet, samtidigt som man kompletterar med ett enklare Classic-kort. Information om de nya kortet kommer skickas ut under närmsta dagarna.

More from BusinessClass.com