SAS lanserar höghastighets-wifi som första flygbolag i Norden

16. May 2018
by BusinessClass

Den 15e maj lanserade SAS sin nya WiFi-lösning för Europaflygningar. BusinessClass var inbjudna till en testflight på lanseringsdagen som utgick från Köpenhamn Kastrup flygplats.

Viasat är leverantör av den nya tekniken Ka. Tekniken tillåter flexibel hastighet och både volymen (antal anslutna enheter) och hastigheten kan utökas vid behov. Enligt Viasats personal ska routern ombord utan problem kunna hantera lika många enheter som det är passagerare ombord. Genomsnittshastigheten

per enhet

är ca 12Mbps för nedladdning. SAS har i skrivande stund installerat den nya Wifi tekniken på 28 av sina flygplan. I september 2018 ska ytterligare 15 plan ha fått det installerat, totalt kommer då 43 plan ha den nya tekniken. SAS räknar med att de flesta av deras plan kommer att ha denna teknik installerad framöver. Don Buchman, VD på Viasat Commercial Aviation säger att JetBlue, Alaska Airlines (den del som tidigare var Virgin America), United, EL AL och Qantas redan använder Viasats KA teknik och SAS är det första flygbolaget i Europa som använder deras tjänst.

Prisplanen för Wifi ombord på SAS flygning inom Europa kommer att bli enligt följande: 7 USD / 49 NOK / 49 SEK / 39 DKK / 4,90 EUR per flight. Resenärer i SAS Plus och SAS EuroBonus Gold/Diamond/Pandion medlemmar får fri tillgång till Wifi. Fram till augusti 2018 får även SAS EuroBonus Silver fri tillgång till Wifi.

Inför boarding av testflighten

Antennenhet ovanpå flygplanet

VAD TYCKER VI?

BusinessClass har testat internet ombord både på testflighten och på en vanlig kommersiell flight och det var inga problem att streama video på bland annat YouTube, SVT Play och Amazon Prime i HD 720p format. Vi upplevde att hastighetsnivån var tillfredställande när det gäller nedladdning så som streaming och att surfa på nätet. Däremot gick det långsamt att ladda upp filer, om man t ex behöver skicka ett stort Power Point dokument kan det ta lång tid. BusinessClass har också genomfört hastighetstester ombord och resultatet var varierande. Det var dock snabbare än SAS Wifi på long haul flygningar. Här är några skärmdumpar av hastighetstest som BusinessClass har utfört under flygning.

Mätningspunkt Sverige: nedladdning 2,66 Mbps, uppladdning 0,23 Mbps

Mätningspunkt USA: nedladdning 16 Mbps, uppladdning 0,32 Mbps

More from BusinessClass.com