SAS och Jettime får leverans av sin första ATR 72-600

18. Oct 2013
by Jacob

Under högtidliga former mottog SAS och Jettime idag på morgonen sin första ATR 72-600 utanför ATRs fabrik på Toulouse Blagnac flygplats. Totalt är sex flygplan beställda som mestadels kommer användas på svenska inrikeslinjer men eventuellt även på kortare Europalinjer. Det nya flygplanet är av modellen ATR 72-600, en uppgradering av de 500-modeller som flygs i Skandinavien idag. Flygplanet är inte bara mer bränslesnålt utan också betydligt behagligare att flyga i. För många är propellerplan förknippade med buller. Med ATRs nya 600-modell har dock bullernivån sänkts med imponerande 16 decibel, vilket gör en påtaglig skillnad i luften. Detta har åstadkommits bland annat tack vare bättre isolering och bättre annorlunda nyttjande av propellerna.

Kabinen med 2-2 konfiguration Stolarna är också helt nya, i bekvämt mörkgrått läder till skillnad från de tygstolar som används på de flesta SAS-flygplan. Lädret är marginellt tyngre men är i gengäld mer hållbart.

Den nya kabinen Den nya stolskonstruktionen med stolsfickorna i brösthöjd skapar mer benutrymme och gör benutrymmet, som formellt är 30", snarare känns som 31". Möjlighet finns även att fälla stolen.

Stolarna ombord i blågrått läder Borden är dock ganska små och är mindre än de som exempelvis finns på Boeing 737-flygplanen. Tanken är förmodligen att mindre plats behövs eftersom flygplanet mestadels kommer trafikera kortare linjer.

Bordet framför stolen Även hatthyllorna har en ny konstruktion som gör att de nu rymmer en godkänd kabinväska vilket innebär en väska med maxmåtten 56x45x25 cm.

De förstorade hatthyllorna På SAS ATR 72-600 finns plats för 70 passagerare, två piloter och två flygvärdinnor. Det är det danska flygbolaget Jettime som kommer flyga flygplanen för SAS, alla flygplan kommer dock målas i SAS färger. Kabinpersonalen kommer bära Jettimes uniformer men byter uppe i luften till SAS gråa välbekanta förkläden.

Den nya kabinen som även har trevliga ljuseffekter Efter lunch kommer flygplanet lämna Toulouse för sin första flygning i SAS färger till Köpenhamn Kastrup där det kommer landa strax före klockan 16. BusinessClass finns ombord på premiärflygningen till Köpenhamn som kommer ta drygt tre timmar och 30 minuter. Flygplanet kommer sedan stationeras i Stockholm.

ATR-flygplanet utanför ATRs fabrik i Toulouse  

Högtidlig invigning och nyckelöverlämning i Toulouse

More from BusinessClass.com