SAS firar 70 år i luften

1. Aug 2016
by BusinessClass

I dag, den 1 augusti, firar SAS 70 år som pionjärer i luften. Den första flygningen, Stockholm – New York, ägde rum den 17 september 1946. Den 1 augusti 1946 var starten för Skandinaviens favoritflygbolag genom sammanslagningen av de norska, danska och svenska flygbolagen. Den 17 september samma år samlades 28 särskilt inbjudna gäster för att göra premiärresan med SAS nya DC-4 ”Dan Viking” från Stockholm till New York. Resan tog 25 timmar med mellanlandning i Köpenhamn, Prestwick i Skottland och Gander på Newfoundland. SAS historia hade tagit sin början.

– Jubileet markerar SAS ställning som Skandinaviens favoritflygbolag, med fokus på att göra livet lättare för resenärer till, från och i Skandiavien. Jag vill tacka alla passagerare och alla medarbetare som bidragit till SAS 70 år långa historia och till framtiden som väntar oss. Vi har varit delaktiga i unika reseberättelser under sjuttio år och många fler väntar, säger Rickard Gustafson, vd och koncernchef för SAS.

Under åren som gått har SAS lanserat världens första jorden-runt-service, IFE-system, turistklass och sovsäten. SAS var det första flygbolaget som erbjöd separat incheckning och lounger, och det var SAS som anställde den första kvinnliga trafikpiloten. SAS var även först med att införa gröna inflygningar som minskar bränsleförbrukningen och utsläppen. Historiska exempel som har lagt grunden till SAS ställning idag, med fokus på att göra livet lättare för Skandinaviens frekventa resenärer.

SAS DC-8-33. Folke Viking 1965. – Vi vill göra livet lättare för frekventa resenärer till, från och inom Skandinavien, och vi arbetar ständigt med innovation och utveckling för att säkra att våra kunder får en smidig resa med smarta, digitala lösningar. Fortsätter vi visa våra frekventa resenärer att vi verkligen gör livet lättare kommer SAS att vara centralt för oss som bor, arbetar och reser i den här delen av världen även i framtiden, säger Rickard Gustafson, i ett pressmeddelande.

SAS DC-10-30, Dag Viking SE-DFD.    

More from BusinessClass.com