Så bra äter man i första klass

26. Sep 2017
by BusinessClass

Dagens resande är krävande och ställer höga krav på vad de äter och dricker. De vet mycket mer om olika råvaror, deras innehåll och tillagningsmetoder. Men som tur för oss alla har kvaliteten höjts på vad som serveras i kabinerna, och passagerarnas individuella önskemål infrias i högre och högre grad. 

De medel man använder är samarbeten med några av världens bästa kockar som skapar speciella menyer, man letar upp ovanliga eller säsongsbetonade råvaror och en del flygbolag kan trolla fram betydligt mer spännande drinkar än rom och cola. Flygbolagen vet att även om det som ligger på tallriken är det viktigaste måste man också ta hänsyn till alla detaljer: man skaffar sig dyrt eller specialdesignat porslin och skickar personalen på skolor där man lär allt om hur man bäst serverar en creme brulé eller häller upp ett glas Krug champagne. Man kan väl helt enkelt slå fast att bara du betalar vad det kostar finns det egentligen få begränsningar för vad du kan äta och dricka under flygresan - och hur du äter det.  Låt oss titta på hur några av världens största flygbolag hanterar mat och dryck för de passagerare som sitter längst fram i flyget.

Air France

Lamm a la Guy Martin hos Air France

Foto: Air France

Air France är ett av de bolag som verkligen sätter en ära i att hålla högst möjliga nivå för sina resande på första klass.  Klassen heter hos bolaget "La Première" och här kan du själv bestämma hur din gourmetmåltid ska se ut från menyn. Om du reser från Paris kan du dessutom beställa den dyra kaviarsorten Aquitaine Sturia som förrätt och botanisera bland rätter från kockarna Joël Robuchon, Guy Martin och Michel Roth.  Kocktrion komponerar nya rätter varannan månad så du slipper äta det samma en gång till. Om du flyger till Japan ska du inte bli överraskad när du kan välja mellan olika sushi, sashimi och nudelrätter - precis som många andra flygbolag har Air France en speciellt anpassad meny på sina avgångar till Japan.  Tyckte du att rödvinet från Bordeaux inte var helt som det skulle vara förra gången? Ingen fara, man byter också ut vilka viner man serverar med jämna mellanrum.

Emirates

Ytterst elegant servering hos Emirates - i en A380

Foto: Emirates

Emirates anpassar maten ombord efter vilken destination man flyger till. Man använder en hel del pengar på att köpa fräscha, lokala råvaror och man använder mycket gärna lokala recept och får inspiration från lokala kockar för att ge upplevelsen rätt atmosfär. Generellt äter och dricker man väldigt bra hos Emirates. I din behagliga första klass-stol får du den läderklädda menyn presenterad, och när du vet vad du vill ha är det bara att ge besked till din purser eller flygvärdinna. Efter du har beställt kan du räkna med att få den första rätten serverad efter ungefär 20 minuter. Maten presenteras på ett stort bord som trollas fram komplett med vit duk, silverbestick, en brödkorg, olivolja, salt- och pepparkvarn och till sist ett elegant vinglas.  Om du så vill kan du exempelvis starta din måltid med äkta iransk kaviar eller kanapeer men en av de mest populära beställningarna är faktiskt ostbrickan med ett fint urval av ostar från hela världen som serveras tilsammans med kex, vindruvor och olika marmelader. Det enda här som kan avslöja att du inte sitter på en Michelinrestaurang är kanske att innehållet i ditt vinglas darrar till ibland av lite turbulens.

Qatar Airways

Qatar Airways är ett av de flygbolag som också tar mat och dryck i luften på största allvar. Man har inlett ett samarbete med den japanske mästerkocken Nobu Matsuhisa som ligger bakom de två restauranger som bär hans namn: Nobu i New York och Matsuhisa i Los Angeles. Nobu använde många månader på att sätta ihop sina signaturmenyer för flygbolaget, och han har berättat att han lade ner mycket tankemöda på att fundera över vilka smaker som skulle framhävas med hänsyn till hur våra smaklökar uppför sig och reagerar 10.000 meter uppe i luften. Resultatet har blivit en delikat meny som kan komponeras efter gästens egen smak. Rätterna kombineras med utvalda viner från restaurangens sommelier James Cluer. För dig som gillar äkta kaviar kan vi berätta att Qatar serverar en av de mest dyra och eftertraktade varianterna: Oscietrakaviar från Gourmet House.

Qatar Airlines serverar god mat på första klass - här i en A380

Foto: Qatar Airlines

Här är ett exempel på vilka huvudrätter du kan välja mellan när du flyger första klass från Doha och ska flyga interkontinentalt: timjandoftande kycklingbröst från ugn tillsammans med potatisgnocchi och förvällda tomater, eller så väljer du en orientalisk mixed grill med lammkotletter, kofta (kryddade avlånga köttbullar) och chicken tikka tillsammans med saffrandoftande ris tillsatt bönor. Eller känner du mer för laxen? Den är tillredd i ugn tillsammans med senap och dill och serveras med ris tillsatt pinjekärnor. Eller så vill du ha något lite lättare och väljer de spenatfyllda crêpes man serverar tillsammans med en ostig sås med tomater och champinjoner.

Etihad

Etihad är som bekant ett av de mer högkvalitativa flygbolagen och det är också Etihad som kan erbjuda superlyxprodukterna First Class Apartment och The Residence - trerummaren du säkert har läst om. Men du behöver inte boka din egen svit för att äta gott hos Etihad: en biljett som öppnar dörrarna til deras första klass Diamond är absolut en bra start.  Etihad har flera kockar på plats i kabinen och de har tillgång till ett välassorterat pentry och kylskåp som gör att de kan laga mat nästan som om de vore hemma i sina egna kök.

Etihad - väldigt hög klass

Foto: Etihad

Konceptet "Dine Anytime" betyder precis vad det låter som: du kan beställa din måltid när du vill. Serveringen sker ytterst elegant på porslin från japanska Nikko, bestick från engelska Royal Oak och vinet dricker du från kristallglass av märket Lucaris. Etihads vinlista är imponerande och man är kanske det flygbolag som generellt har det bästa urvalet av konjak i luften. Om du känner dig stadd vid kassa och har beställt en svit ingår förstås en välfylld, privat minibar med drycker och snacks.

Singapore Airlines

Singapore Airlines har sedan 1998 arbetat med att förbättra sina måltider genom att rådfråga sin panel bestående av åtta mästerkockar från hela världen. Medlemmar just nu inkluderar exempelvis Michelinkocken Georges Blanc som tillsammans med de andra paneldeltagarna ser till att maten och drycken håller toppklass hos Singapore Airlines. Om du får möjlighet att smaka på flygbolagets spektakulärt goda signaturrätt Satay ska du inte säga nej: rätten består av kyckling, lamm och oxkött grillat på ett spett som serveras med lök, gurka och en kryddig jordnötssås - himmelskt!

Lobster Thermidor - eller gratinerad hummer på svenska - hos Singapore Airlines

Foto: Singapore Airlines

Singapore Airlines är det första flygbolag som erbjuder sina gäster att förhandsbeställa sin kulinariska upplevelse i kabinen. Konceptet heter Book The Cook och innebär att du kan boka den meny du önskar äta - du ska bara göra det senast 24 timmar före avgång. Man hanterar också vinet på bästa sätt: varje år avhåller man en vinsmakning där tre eller flera av världens vinexperter deltar men man gör det inte på marken men där vinet skall upplevas - på 10.000 meter.

All Nippon Airways

Det japanska flygbolaget serverar förstklassiga menyer på första klass och man använder ett team av kända mästerkockar från både Japan och andra länder i processen. Just nu består teamet av bland annat kockarna Pierre Gagnaire, Anny Fiolude och Toru Okuda.

Eksempel på vad All Nippon Airways serverar på första klass

Foto: ANA

Flygbolagets vinlista är riktigt bra och man samarbetar med den engelske vinexperten Ned Goodwin (mycket passande efternamn, tycker vi här på redaktionen) för att hitta de perfekta årgångarna. Nyligen har man börjat erbjuda sina passagerare på första klass et nytt slags te. Det handlar om grön matcha, en tesort som utmärker sig genom att den odlas i skugga och därigenom växer långsammare och får mer smak och fler näringsämnen. Tesorten har 137 gånger fler antioxidanter än "vanligt" grönt te.

British Airways

Kändiskocken Heston Blumenthal står bakom British Airways förstaklassmenyer och det har han gjort sedan 2011. Du kan beställa din måltid när som helst under resan så här är inga fasta tider att passa. Man skriver på sin hemsida att man fokuserar på "klassiska rätter från de brittiska öarna med tonvikt på fräscha råvaror, kvalitet och enkelhet". På vissa utvalda avgångar kan man precis som hos Singapoire Airlines förbeställa det man vill äta. Det kostar inte extra.

Ost och kex och ett glas dessertvin hos British Airways

Foto: British Airways

British Airways lanserar en ny meny för sina premiumpassagerare på rutten mellan London och Hong Kong från och med 1 maj. Rätterna är både åt det europeiska och kinesiska hållet och kommer från den meny man använde förra året under flygbolagets 80-årsjubileum.  Ett eksempel från menyn är lax med kaviar, ingefära och pistaschcreme.

Virgin Atlantic

Richard Bransons flygbolag Virgin Atlantic arbetar med engelska TV-kocken Lorraine Pascale. Hon är superkänd i England och har bland annat sålt över 1 miljon kokböcker i landet. Hos Virgin Atlantic arbetade hon i ett halvt år tillsammans med bolagets egna kockar och cateringfirmor för att hitta de perfekta rätterna till premiumpassagerarna och hon är fortfarande med i kulisserna.

Cathay Pacific

Måltid på första klass hos Cathay Pacific

Foto: Cathay Pacific

Cathay Pacific har ett langvarigt samarbete med hotellkedjan Mandarin Oriental Hotel Group och målet är att servera "modern förstaklass-mat men i klassisk terräng" och du kan uppleva vad det betyder på rutterna från Hong Kong till exempelvis London, Paris, New York, Tokyo och Milano. Menyerna ändras ofta och man försöker avspegla det som är typiskt för den säsong man är i och vilka lokala råvaror man kan få tag på. Om du ska flyga med Cathay under våren på en interkontinental rutt - se om man serverar den "limited edition" meny man har på en del rutter just nu som kommer från kocken Pino Lavarra. Han arbetar normalt på Michelinstjärneprydda restaurangen Tosca som du annars kan besöka på hotellet The Ritz-Carlton i Hong Kong

Qantas

Middag hos Qantas på första klass

Foto: Qantas

Qantas har engagerat mästerkocken Neil Perry för att skapa goda måltider i luften - och det har man gjort sedan 1999.  På första klass kan du välja mellan 12 olika huvudrätter och om du har tur har du valt en avgång där man dessutom kan välja en åttarätters avsmakningsmeny. Om du ska flyga med Qantas från Sydney och sitter på första klass är chansen stor att du kan uppleva "The Neil Perry Rockpool Market Inspirations Plate" som är en tallrik med lokala råvaror från Sydneyområdet. Innehållet byts ut ungefär en gång i månaden.

More from BusinessClass.com