Resebyråtest 2012 Plats 4: Flygstolen, Opodo & Travellink

3. Oct 2012
by Gustav Gnosspelius

Plats 4 (delad): Flygstolen, Opodo och Travellink 60%

Vår fjärdeplats blir likt många andra delad. Flygstolen är fristående på marknaden medan Travellink i Sverige har två resebyråer: Travellink och Opodo. Märket Opodo finns i flera länder i Europa medan Travellink marknadsförs i Norden. Opodo och Travellink skiljer sig i vårt test endast åt prismässigt och någon enstaka funktion, varför vi nedan endast refererar till Travellink. Dessa tre resebyråer får alla högsta betyg i prisjämförelsen.

Båda sidor har godkända sökmöjligheter där det är möjligt att söka efter open-jaw flyg och en dag före/efter. Att söka flyg är dock något bättre på Travellink än Flygstolen eftersom Travellink låter dig söka på både kabinklass och 3 eller fler sträckor. Lägger Travellink bara till sökning per allians och resekalender blir full pott nästa gång! Åtminstone allianssökning borde inte vara så svårt att implementera.

De goda sökmöjligheterna till trots är resultatsidan betydligt sämre. Det enda dessa resebyråer kan bocka av i vår lista är att de visar vilka flyg som är codeshare. Är det inte lustigt att inte fler resebyråer visar något så enkelt som flygplanstyp och/eller bokningsklass? Travellink hade tyvärr ingen lust att visa ett China Southern-flyg vi sökte efter.

Ingen av resebyråerna tillgodoser specialönskemål men tidtabellsändringar får du som kund veta i alla fall. Flygstolen får lite bättre poäng eftersom de erbjuder chatt som kontaktmöjlighet. Opodo låter oss inte boka paketresor men alla tre redovisar enkelt avgifter för ändring och avbokning. Vidare svarar de alla snabbt på vår e-post även om Opodo inte svarar själva utan låter Travellink ta hand om det. Flygstolen får ett kraftigt minus eftersom de inte återbetalar flygskatter. Det är oklart huruvida detta inkluderar bränsletillägg då resenären riskerar att förlora flera tusenlappar även om man säger sig återbetala återbetalningsbara biljetter. Travellink följer samma dåliga vana som flertalet andra resebyråer och visar samtliga priser med en "internetbankrabatt" istället för att säga att man tar en kortavgift. En internetbankrabatt vore jättebra om det vore en riktig rabatt och priserna visades utan denna rabatt.

Testresultat

Betyg Flygstolen: 60%

Pris: 5 Sökmöjligheter: 3 Information: 1 Grundservice: 4 Övrigt: 3 Kundservice: 2 Sammanlagt 18 av 30

Betyg Opodo: 60%

Pris: 5 Sökmöjligheter: 4 Information: 1 Grundservice: 3 Övrigt: 3 Kundservice: 2 Sammanlagt 18 av 30

Betyg Travellink: 60%

Pris: 5 Sökmöjligheter: 4 Information: 1 Grundservice: 3 Övrigt: 3 Kundservice: 2 Sammanlagt 18 av 30

More from BusinessClass.com