Reportage: Officiell öppning av nya satelliten vid terminal 2, München

26. Apr 2016
by BusinessClass

I dag 26 april öppnar den nya satelliten till terminal 2 på Münchens flygplats Franz Josef Strauss. BusinessClass var med på en förhandstitt i fredags förra veckan tillsammans med 1900 andra gäster från hela världen.

For att understryka slagordet ”living the connection” och den högtidliga stämningen framförde Lufthansas egen symfoniorkester Robert Schumanns femte symfoni. Orkestern hade delats upp i mindre enheter, men spelade symfonin tillsammans från olika placeringar i den nya terminalen.

Lufthansas översta chef Carsten Spohr var en av många som höll tal vid tillställningen. Det var en stor dag för herr Spohr, den nya satelliten är resultatet av ett omfattande samarbete mellan Lufthansa och flygplatsen, både vad gäller terminalens inredning och funktioner men det finns ju också en ekonomisk sida av saken: projektet har kostat ungefär 900 miljoner euro.

Den nya satelliten har ingen annan kontakt till omvärlden än det automatiska tåg som kör till och från terminal 2. När man tittar på projektet med skandinaviska ögon är det här ett steg åt rätt håll: flygplatsen får 27 nya gater, vilket avsevärt minskar risken för att det flyg man kommer med parkerar utan gatekontakt och gör att man måste hoppa ombord i en buss. Om vi också räknar med de nya parkeringsplatserna betyder det att flygplatsen får 52 nya "gater" vid nya terminalen. Redan nu är det många skandinaver som föredrar München framför exempelvis Frankfurt, men det är ju alltid lite jobbigt och kostar tid om och när man ska transporteras med buss till eller från flyget.

Den nya terminalen kan hantera 11 miljoner passagerare om året - det är faktiskt lika mycket som hela flygplatsen i Köln. Terminal 2 i München klarar av ungefär 25 miljoner passagerare om året just nu. Man har valt att bygga i samma stil som resten av flygplatsen, och om vi ska sätta några snabba överskrifter på stil och design väljer vi "rymligt" "modernt" och "lätt att navigera i". Representanter från flygplatsen berättade att man under hela flygplatsens historia har haft fokus på att den skall kännas lugn och avslappnande att vistas i (terminal 1 öppnade 1992 och terminal 2 öppnade 2003). Vi tycker absolut att Franz Josef Strauss är en trevlig flygplats att flyga från eller till, känslan man får är behaglig. Det är sällan långa köer, man håller utropen över högtalarna på en minimal nivå och urvalet av restauranger, barer och butiker är utmärkt. En flygplats som känns mindre och mer intim än vad den faktiskt är!

Den övertäckta "marknadsplatsen" utanför flygplatsen är ett bra eksempel på just hur man har tänkt. Det här området används huvudsakligen av folk som inte ska ut och flyga, och faktiskt kommer hälften av flygplatsens inkomster från aktiviteter som inte har specifikt med flygresor att göra.

Den nya terminalen är på 125.800 kvadratmeter, och det finns 20 säkerhetskontroller och 44 passkontrollstationer - och 22 transferdiskar om man behöver hjälp. Lufthansas översta chef Carsten Spohr sa bland annat i sitt tal att det är viktigt att flygplatsen känns som en "5-stjärnors-flygplats" och att man skall vara en flygplats som man gärna aktivt väljer att resa från eller till. "Den stress och höga ljudnivå man ofta upplever på flygplatser av den här storleken har vi inte här, och vi är stolta över att ha kunnat skapa den här atmosfären" sa han också i sitt tal.

Terminal 3 kan man bara komma till med det automatiska tåget eller genom att landa med ett flygplan. När man skall resa från terminalen checkar man in i terminal 2, och tar tåget över till satelliten.

Det finns tre stora taxfree-butiker, sju restauranger och en del andra butiker att använda tid och pengar på.

Byggnaden känns ljus och trevlig generellt, och det finns många områden där man sätta sig och vila ett slag, även om man nu inte har tillräcklig status för att kunna gå in i en lounge.

Det finns fem nya Lufthansa-lounger som tillsammans är på över 4.600 kvadratmeter. Det är nästan dubbelt så många kvadratmeter som dagens Lufthansalounger i terminal 2, och de kvadraten är fördelade på sju individuella lounger. De nya loungerna är verkligen fina och mycket ljusa med fönster från golv till tak. Genom fönstren har man fin utsikt över flygplatsens östra delar.

De fem nya loungerna fördelar sig på en First Class, två Senator och två Business Class-lounger.

Man har arbetat med klassiska Lufthansa-linjer i designen och färgskalan är jordbunden och i våra ögon elegant.

Våra första spontana intryck är bra! First Class-loungen är ungefär 1.000 kvadratmeter stor och har plats för 80 gäster utan att det känns för trångt. Loungen har en stor avdelning för dom som vill äta en bit mat, man väljer från en a la carte-meny eller så kan man förse sig från en stor buffet. Det finns förstås också en bar, en cigarrlounge och olika områden anpassade för arbete eller avslappning. En extra facilitet i den här loungen är den stora utomhusterrassen på taket - som vi tyvärr inte hann upp på den här gången.

Senator-loungena har plats för 150 gäster var, och de är 900 kvadratmeter stora. Här finns också en skybar med professionella bartenders, fem badrum om man behöver fräscha upp sig och olika områden för mat, arbete och vila. Business-loungene har kapacitet till 130 gäster på 700 kvadratmeter. Också här kan man besöka skybaren och ta en dusch om man vill.

More from BusinessClass.com