Qatar Airways har premiärflugit sin nya Airbus A380 - med bar och lounge i business class

16. Oct 2014
by Jacob

Den 13 oktober gick premiärflygningen med Qatar Airways nya Airbus A380, ett antal månader försenad då den ursprungliga premiärflygningen var planerad den 17 juni. Premiärlinjen är London Heathrow-Doha där flygplanstypen kommer användas på en daglig avgång för att utökas med en andra avgång i december. Även linjen Paris-Doha kommer snart trafikeras med Airbus A380. Qatar Airways Airbus A380 har tre klasser ombord - åtta sviter i första klass, 48 stolar i business class och 461 stolar i ekonomiklass.

Qatar Airways Första klass på Airbus A380

Det finns åtta sviter i första klass som är placerat längst fram på övervåningen, två rader i en 1-2-1-konfiguration. Stolen räknas som den bredaste i industrin med 23 tum (33,03 tum när stolen är fälld och armstöden blir en del av stolen) och har därmed gått om Singapore Airlines. Stolens benutrymme (seat pitch) är 63,1 tum och blir 79 tum lång när den är helt fälld och den 16 tum stora ottomanen blir en del av stolen.

Stolen i Qatar Airways first class på Airbus A380 med ottomanen som besöksstol Framför stolen finns en skärm på hela 26 tum. Fjärrkontrollen till systemet finns vid ena armstödet och är av modellen Thales med hela menyn som visas direkt på fjärrkontrollen där man navigerar bland de olika titlarna. Även skärmen är den största i industrin. Sitter man i någon av mittenstolarna finns en avgränsning som går att höja och sänka mot grannen, om man inte känner varandra och vill ha avskildhet alternativt inför natten. En mindre avskiljare finns även mot mittgången. Det finns inga hatthyllor i första klass, istället förvaras handbagaget under ottomanen framför stolen alternativt i den privata garderoben.

Stolen i Qatar Airways first class på Airbus A380 fälld BusinessClass var med vi lanseringen av den nya stolen i Berlin i mars. Vårt omdöme när vi testade stolen vid lanseringen var att det framförallt var designen som gjorde intryck. Färgvalet och stolens utformning skapar en mycket avslappnad och harmonisk atmosfär. Den stora bredden på stolen när den är fälld gör också stolen mycket praktisk för de som vänder sig mycket i sömnen då man kan göra det utan problem och utan att man slår i någonstans. Vi upplevde också stolen som mycket tyst, motorn för stolens funktionalitet var påtagligt tyst, vilket är en fördel med tanke på hur tyst Airbus A380 är som flygplan.

Qatar Airways Business Class på Airbus A380

Stolen är i grund densamma som på Qatar Airways Boeing 787 Dreamliner som bland annat används till Stockholm, Köpenhamn och Oslo. Det finns 48 stolar ombord, 12 rader i en 1-2-1-konfiguration med ett benutrymme på 52 tum. 48 stolar business class är relativt lite för ett stort flygplan som en A380. Stolen blir horisontellt platt (fully flat) när den fälls med en sänglängd på 80 tum (203 cm). Vid stolen finns även en LCD-skärm på 17 cm. Underhållningssystemet är fortsatt Qatar Airways ORYX-system, dock med en något förbättrad design och funktionalitet.

Stolen i Qatar Airways business class på Airbus A380 I business class finns även en bar där man under flygningen kan beställa drinkar, cocktails och snacks. Baren ligger på övervåningen alldeles bakom business class  och är även tillgänglig för passagerare som reser i första klass. Vid baren finns även ett loungeområde med soffor.

Baren för passagerare i business class och first class

Qatar Airways Economy Class på Airbus A380

Stolen är i grund densamma som tidigare, dock är skärmen något större än tidigare med 10,6 tum. Totalt finns 461 stolar ombord vilket gör att det totala antalet stolar på flygplanet uppgår till 517.

Qatar Airways Airbus A380

More from BusinessClass.com