Nytt torn i Dubai skall bli ännu högre än Burj Khalifa

14. Apr 2016
by Dag Christian Holm

Fastighetsgiganten Emaar Properties från Dubai avslöjar nu att man planerar att bygga en byggnad - eller torn - som ska bli ännu högre än världens nu högsta byggnad Burj Khalifa. "The Tower" ska bli mittpunkten i ett kommande område vid Dubaiviken, ett område på 6 km2 i närheten av en av Dubais äldsta delar, det som på engelska heter The Dubai Creek. Uppdraget att designa byggnaden har tilldelats den spanska arkitektfirman Santiago Calatrava Valls.

Även om den exakta höjden på byggnaden ännu inte har bekräftats är ambitionen att bygga lite högre än världens nu högsta byggnad Burj Khalifa, som är 828 meter högt. Burj Khalifa byggdes också av Emaar-gruppen. Bolaget berättar att "The Tower" inte kommer innehålla några lägenheter, men att det kommer finnas en observationsplattform (oklart hur högt upp) och möjligtvis ett litet boutique-hotell. Meningen är att byggnaden ska vara färdig lagom till världsutställningen år 2020, som Dubai är värd för. Mohamed Alabbar är en av Emaar Properties högsta chefer, och han uttalar: "Tornet är vårt bidrag till världsutställningen, ett monument. Men också ett monument som kan bevisa sitt kommerciella värde efter utställningen".

Man har hämtat inspiration till designen från växtriket, från släktet av liljeväxter, berättar bolaget men även från hur regionens minareter pekar rakt upp i luften. Tornet kommer ha en slank kropp som hålls på plats genom kraftiga kablar till jorden. Arkitekten Santiago Calatrava Valls (född nära Valencia i Spanien 1951) har bland mycket annat ritat Turning Torso i Malmö, Museum of Tomorrow i Rio de Janeiro och Samuel Beckett Bridge i Dublin. Hans kommentar till projektet: "Jag och mit team kommer göra vårt yttersta här - det är en ära att få vara med. Kombinationen av klassiskt formspråk från regionen och högteknologiskt byggande är fantastisk".

Trots att tornet bliver högre än Burj Khalifa, kommer det inte någonsin att få epitetet "världens högsta byggnad" eftersom ett torn på nästan en kilometer öppnar i Jeddah i Saudi-Arabien under 2019. Här på redaktionen sitter vi och får nästan svindel vid tanken om att stå 800 meter uppe i luften och titta ner. Vad tycker du? Samlar du på höga byggnader du har varit uppe i? Har du kanske en favorit?

More from BusinessClass.com