Nya Boeing 787 Dreamliner och vad den innebär för dig som resenär

30. Apr 2012
by Martin Björnström

Boeing 787 är världens snabbast säljande flygplan med över 800 order innan planet ens lyft första gången. Tillverkaren säger att planet revolutionerar flygindustrin genom att vara så effektivt och modernt - men vad innebär det för dig som resenär? BusinessClass.se åkte till Heathrow för att få en presentation av British Airways och Boeing teamet.

Vi gick ombord på flygplan ZA003 som agerat testbädd under den långa utvecklings och testperioden. Planet gör nu en turné runt Europa för att flygbolagen ska få en chans att titta närmare och skryta lite om planet dom beställt.

Kort beskrivning

Boeing 787 är ett widebody flygplan som storleksmässigt motsvarar en Boeing 767, alltså ett relativt litet flygplan. Man skulle kunna säga att detta är lillebror till Boeing 777 som ofta förekommer på långresor. Modellen vi fick se var den mindre 787-8 avsedd för 210 passagerar i 3-klass kabin. Om ett par år kommer storebror 787-9 som rymmer ytterligare cirka 40 platser. Planet är byggt i kolfiber vilket sänker vikten och därmed bränsleförbrukningen. Räckvidden på planet är extremt god - teoretiskt sett skulle planet kunna flyga direkt till Perth i Australien från Stockholm utan att behöva mellanlanda. Charterbolag som Fritidsresor kommer med dessa plan kunna flyga direkt till Hawaii, Kapstaden, Filippinerna och Buenos Aires som några exempel.

Testa 787 i luften

Idag är det bara två flygbolag som använder 787 i trafik och båda finns i Japan: ANA och Japan Airlines. När detta skrivs är elva plan i drift men uppemot 30 plan väntar på leverans under året. ANA flyger från Frankfurt till Tokyo och under sommaren lanserar Qatar Airways rutter från London till Doha. British Airways har beställt 24 plan men får sin första leverans nästa år.

Det är lätt att känna igen Boeing 787 på motorerna som är hajtandsformade i bakkanten, väldigt snyggt och ger ett speciellt utseende.

Detta testplan har en Boeing interiör som inga serieproducerade plan kommer erbjuda. Entrén var mycket stor och luftig med skön belysning och två små diskar där personalen kan ta emot och hälsa dig välkommen. Denna entré förekommer inte på något plan som levererats till flygbolag - det kostar helt enkelt för mycket att ödsla värdefull plats ombord på planet. Personalen från British Airways och Boeing som testat flyga planet berättar att ljudnivån är markant lägre än på andra motsvarande plan men ändå inte riktigt så tyst som en Airbus A380.

Boeing har monterat en Business Class kabin som kändes modern med stora skärmar och gott om plats. Notera hur stora fönstren är i jämförelse med sätena, mer om detta senare.

Boeing erbjuder flygbolag möjligheten till åtta eller nio säten i bredd för ekonomiklass passagerare. Tyvärr har 90% av flygpbolagen valt den senare varianten och då blir det relativt trångt. Detta motsvarar tio säten i bredd på den större 777 modellen.

Här kommer en spännande nyhet. Genom en knapp under fönstret går det att mörka fönstret i fem steg från helt genomskinligt till i princip helt svart. Det tar uppemot två minuter från ena läget till det andra. Självklart kan flygvärdinnorna styra hela systemet så när det är dags att sova blir alla fönster mörka - ingen bråkig resenär har då möjlighet att "dra upp gardinen" hur dom än försöker.

Detta är nog den finess som resenärer mest kommer att uppskatta ombord. Fönstren är rejält mycket större än konkurrenterna. På bilden en jämförelse med Airbus 330/340 som bland annat SAS använder på långresor, stor skillnad.

Bagagehyllorna är rejäla och smart byggda. Öppningsmekanismen fungerar åt fyra håll - du kan trycka eller dra i handtaget från över- eller underkant. Boeing berättade att olika kulturer är vana med olika metoder så man valde att erbjuda alla möjligheter i en. Handtaget har en röd markering i överkant som gör det enkelt för flygvärdinnorna att se om luckan inte är helt stängd.

Boeing har byggt hyllorna för fyra fulla carry-on väskor av maxstorlek och totalt 50kg (dom klarar mycket mer säger bolaget inofficiellt). Det bådar gott tycker vi.

Från 158 till 300 säten ombord

British Airways berättar att man planerar totalt 183 säten ombord varav 42 i Club World (Business Class), 51 i World Traveller Plus (Premium Economy) och 90 i World Traveller. ANA erbjuder 46 säten i Business Class och 112 säten i Economy Class, totalt 158 säten. Tyvärr är det många bolag som försöker pressa in enormt många fler säten i dessa plan. ANA har en specialkonfigurerad version för inrikesresor med 264 säten varav 12 i ekonomiklass. Charterbolagen och lågprisbolagen pressar in uppemot 300 säten. Fritidsresor kommer erbjuda 291 säten ombord varav 47 i premium class.

Slutsats

Boeing 787 erbjuder en hel del smarta finesser och en luftig kabin tack vare stora fönster. Vi tror att flygbolagen kommer erbjuda nya spännande rutter tack vare detta plan som går punkt-till-punkt istället för att flyga via en hub. Det vore kul om vi fick se många nya destinationer från Stockholm. Läs mer om

Boeing 787 på Wikipedia

Kommentera:

Tror du vi kommer så se nya rutter från Stockholm eller andra svenska städer på grund av Boeing 787? Har du testat flyga 787?

More from BusinessClass.com