Mindre jetlag – här är tipsen från neuroforskaren

28. Aug 2018
by BusinessClass

Att resa är kanske bra för själen men ofta ganska jobbigt för kroppen.

Om du är en av dom som ofta flyger interkontinentalt vet du hur jetlag känns och hur olustig man kan känna sig i kroppen och huvudet. Jetlag angriper hela organismen och stör din naturliga sömnrytm vilket ofta betyder att den första eller första dagarna i USA, Kina eller på en annan plats du har flugit till i många timmar kan kännas som att gå i en mental dimma. Men det finns verktyg och strategier för att minimera besvären.

Tara Swart är neuroforskare och ingår i det team av hälsoexperter som lyxhotellet Corinthia i London använder för att ge sina gäster en så bra upplevelse på hotellet som möjligt - det inkluderer tips från doktor Swart om hur man minimerar sin jetlag så man bättre kan njuta av hotellet och London.

"Att resa är faktiskt väldigt bra för hjärnan" säger hon. "Om man använder tiden i luften till att sova, ladda upp och kanske stänga av sin mobiltelefon och datorn i några timmar kan en flygresa fungera som en slags "digital detox". "Men en nyligen publicerad undersökning från universitetet Berkeley i Kalifornien bekräftar återigen långa flygresors negativa effekter. Interkontinentala resor stör vår inre biologiska klocka rejält och man har bevisat att det både finns kortsiktiga och längre effekter på minnet, inlärningsförmågan och faktiskt hela hjärnans signalanatomi".

Här är doktor Swarts tio tips till hur du får mindre jetlag både före, under och efter resan:

1. Försök att börja ställa in kroppen från och med ett par dagar före du reser. Om du ska västerut - gå och lägg dig senare än vad du brukar och gå upp senare (om du kan). Vid resor österut är det precis tvärtom: gå och lägg dig tidigare och gå upp tidigare.

2. Sömtabletter kan vara ett alternativ men får inte användas i mer än två dagar före eller efter resan. Efter två dagar börjar nämligen kroppen vänja sig vid medicinen och den hjälper inte på återställningen.

3. Undvik att äta något på flyget fram till att det är normal frukosttid på den destination du ska til. Det hjälper kroppen förstå att efter en paus utan näring startar en ny dag.

4. Drick en halv liter vatten för varje 15 kilo du väger. Den torra luften i kabinen är mer uttorkande än vad du tror. Så väger du 75 kilo = 2,5 liter.

  5. Det kan låta som lätt tortyr när kroppen är tung och stel efter resan men motion kommer skynda på processen att anpassa sig till den nya tidszon du är i. En lätt jogg på en kvart eller bara armhävningar och situps - all aktivitet hjälper. 6. Se till att få så mycket dagsljus du kan. 7. Försök att komma in i den normala dygnsrytmen så snabbt som möjligt. Även om du inte är trött när klockan är 23:30 gå och lägg dig. Hormonet melatonin som fungerar som kroppens naturliga sömnmedicin stimuleras nämligen av mörker. 8. Även om det kan vara frestande är alkohol inte lösningen. Alkoholpåverkad sömn är inte effektiv och kombinationen av jetlag och baksmälla på en gång är absolut inte kul. 9. Undvik kaffe och te efter 14:00. Det kan låta tidigt men koffein som ju är uppiggande stannar kvar i kroppen väldigt länge. 10. Precis som tips nummer 7: undvik skärmar fram till en timme före du ska lägga dig. Det blåa ljuset från de flesta tv-skärmar och mobiltelefoner berättar för tallkortkörteln i hjärnan att det är mitt på dagen och reducerar mängden melatonin = du blir pigg. Nu vet du precis hur du ska tackla nästa långa flygresa för att anlända pigg och fräsch och hur du så snabbt som möjligt kommer in i dygnsrytmen på din nya destination. Om du vill höra Tara Swart berätta mer om hur hjärnan fungerar - ja så håller hon ofta föredrag på Corinthia i London för hotellets gäster.

Boka ett rum på Corinthia i London här

More from BusinessClass.com