Medlemsrecension: Nordkorea firar 70 år

18. Sep 2018
by BusinessClass

Av: Mr Planning   Då vart det äntligen dags att besöka det mystiska landet som det bara rapporteras om när dom skjuter raketer, nämligen Demokratiska folkrepubliken Korea (DPRK hädanefter) Detta är ett land som lockat väldigt länge, och när jag upptäckte att dom återigen skulle hålla "mass games" så gjordes bokningen dagen efter! Sedan var det dags att försöka hitta en bonusresa till Peking där resorna utgår ifrån. Hade tur och hittade SAS plus ut, och SAS business på hemvägen med exakt dom datum jag önskade. Tyvärr PGA att landet firade 70 år så var det med Nordkorea mått mätt, en smärre turist invasion, och lägg därtill alla diplomater som skulle resa in, vilket ledde till att flygen ställdes in från Peking. Hade tänkt göra ett resereportage med Air Koryo, och den nya (tomma) flygplatsen i Pyongyang, men dessvärre så blev jag ombokad till en tågresa på 24 h istället... SAS bokningen ut till Peking behövdes därmed bokas om, då jag annars skulle ha 5 timmar från landat flyg till avgång med tåget vilket kändes något riskabelt. Hittade istället biljetter med Asiana C till Seoul några dagar tidigare ,vilket bokades via SAS nya Star alliance sida.

Alltid trevligt att flyga den tysta & mäktiga A380, och detta var första gången med Asiana. Prioriterad boarding fungerade fin fint i Frankfurt då det är tydligt uppmärkt. Stolen och servicen var väl godkänd, men här får jag ge SAS ett högre betyg. Maten ombord Asiana var dock på en helt annan nivå, men det är ju som att jämföra det Koreanska köket med det Skandinaviska... Landade på Incheon i tid, och tog sedan "shuttle bussen" till hotellet. Otroligt smidigt med denna bekväma buss med WIFI som stannade exakt utanför hotellet (four points by Sheraton, Seoul tågstation)

Var som sagt var inbokad på Sheraton vid tågstationen, och med en stor stad som Seoul så är det svårt att bo exakt rätt, men jag skulle säga att detta var ett bra läge med tanke på närheten till diverse sevärdheter. Hotellet nedan

Stannade två dagar i Seoul

Billigt med taxi och en matkultur i absolut världsklass! Det börjar närma sig!

Valde att flyga ut från Gimpo med Asiana till Peking då flygplatsen ligger betydligt bättre till. Loungen var väldigt liten och hade inte speciellt mycket att erbjuda precis som flygplatsen i övrigt. Gick mot gaten i god tid, och blev förvånad när jag hörde mitt namn ropas upp. Väl vid gaten så sade dom att det var något problem med mitt bagage! Fick springa ihop med en kvick dam hela vägen ut igenom immigration, ut till säkerhetspersonalen som väntade, varpå dom frågade om jag hade några batterier i väskan...hade med mig 2 powerbanks, och självklart så var det den ena av dom som jag behövde plocka ur väskan och ta i handbagaget. (hade dock flugit 3 gånger på vägen hit utan problem) ,men nåväl, lession learned

Somnade omgående och missade all mat ombord Men lappen var ju gullig!

Landade i tid i Peking, och tog en taxi in till hotellet där alla skulle mötas upp för en "DPRK breifing" och hämta upp visumet som kom separat.

Sedan var det dags för tåget upp till gränsstaden Dandong vilket tog hela kvällen/natten... Bron till vänster är bron där tågen över rullar, och den högra bron (som bara är halv) är ett turistmål för nyfikna Kineser som vill ta en titt in i det mystiska landet på andra sidan floden.

Spänningen var olidlig när tågen rullade över bron i Nordkorea och stannade för gränskontroll i staden Sinuiju knappa 10 minuter från Dandong. Direkt när vi kom ut på plattformen så hörde vi musiken som ofta spelas upp i DPRK, samt dom första "Kim bilderna" dök upp! En taxfree butik fanns dessutom på stationen!

Gränskontrollen tog sin lilla tid, men det var avslappnat och väskorna kollades knappt igenom. Däremot ville dom ha en lista över mobiler/kameror (som det senare visade sig) gjordes en slumpmässig kontroll vid utresan ur landet. Tåget mot Pyongyang. (lägg märke till BC märket!)

Tågresan var spännande då man äntligen var på plats i landet, men bestod mest av små stationer och jordbruk med öppna fält.

Vi rullade in sent på kvällen i Pyongyang

Hotellet man normalt bor på i Pyongyang var tydligen fullt, och vi var bland första som har fått bo på Chongnyon hotellet.

Vi hade två guider med oss samt samma buss under hela resan.

Första dagen inleddes tidigt med en resa på 3 timmar ner till DMZ, vilket är gränsen mot Sydkorea. Det var fritt fram att fotografera under hela resan i DPRK med några få undantag, och man såg folk som jobbade längs vägen, och dom flesta av dom cyklade.

Väl nere vid gränsen så fick vi en guidad tur där man berättade historien bakom, samt nutid. Det var fritt fram att fotografera fortfarande, men totalt förbjudet på vägen mellan dom historiska byggnaderna (där avtal skrevs med bla USA) och fram till själva gränsen.

Tänk att få stått på samma balkong som Marshall Kim Jong Un DMZ nedan, med Nordkoreanska soldater som marscherade, vi såg dock inte skymten av varken Amerikanska eller Sydkoreanska soldater på andra sidan Då vi var såpass nära gränsen, så lyckades jag få in 4G nät och hann med ett sista besök på internet, då Nordkorea är totalt offline!

På vägen tillbaka till Pyongyang så stannade vi i Kaesong för lunch (jycke 5 Euro extra för dom som ville)

Sariwon

Tillbaka i Pyongyang så fick vi besöka ett ställe där man kunde skjuta både armborst & pilbåge & pistol/gevär. Jag fotade två bilder på väggen föreställandes President Kim II Sung & General Kim Jong il, varpå en vakt bad mig att radera dom bilderna, vilket var enda gången under resan det hände. unification monument Pyongyang med en helt tom motorväg

Frågade ena guiden om vi fick ta en kvällspromenad ,vilket hon gick med på (på helt tomma gator)

Dagen efter fick äran att besöka det fantastiskt vackra och gigantiska mausoleum där dom stora ledarna vilar. Det går inte med ord att beskriva detta besök där det rådde totalt fotoförbud, och samtliga kameror och metallföremål fick lämnas utanför. Det var säkerhetskontroller likt en flygplats samt "luftslussar" man fick gå igenom. Klädseln för dagen var viktig, inga jeans/shorts eller synliga axlar! Hela stämningen var så man kunde ta på den, med vakter överallt. Denna byggnad är helt otroligt stor och vacker, och vi fick höra att det är väldigt få turister som får besöka den. Bilden nedan föreställer huvudbyggnaden, men det är bara en del av hela mausoleum då vägen till denna byggnad går igenom en gång som det tar 10 minuter! att gå.

Nedan är bilder från krigs museum där det amerikanska spionfartyget Uss Pueblo ligger. Och den otroligt välgjorda 360´ showen.

Guide som talade Engelska, om USA imperialisterna som invaderade landet. Men som misslyckades med tillfångatagna militär fordon som dom får skämmas över.

Tunnelbanan i Pyongyang

Världens högsta triumfbåge med fin utsikt över staden

Något av det mest surrealistiska under resan var besöket på nöjesfältet. Vilket endast två grupper vad jag vet fick äran att göra. Vi passerade nöjesfältet på väg till den store ledarens födelseplats, och det var helt folktomt och tyst. Efter besöket så fick vi gå in på nöjesfältet, och i samma sekund vi klev in så sattes musiken igång, och karusellerna (helt tomma på folk) började åka! Och från ingenstans dök det upp små uppklädda barn som vinkade glatt

En ur vårt sällskap åkte berg o dal banan där man åker själv i en egen vagn, och hon berättade hur en del av vagnen lossnade!

4 euro kostade åkattraktionerna (vilket var det enda som var dyrt i landet), och jag valde att bara åka pariserhjulet PGA utsikten

En annan stor händelse var att vi fick se en militär parad (vilket var få grupper som fick göra fick jag höra av dom andra mindre lyckosamma grupperna)

Passar den rosa ballongen verkligen in här

Den stora anledningen till att jag åkte just nu, var PGA "mass games" återigen skulle hållas. Kameror var dessvärre förbjudna, men det känns som att det inte spelar någon roll, för inga ord eller bilder kan beskriva denna helt magiska show, som känns att den kommer från en annan planet, och ordspråket "tappa hakan" har aldrig passat in bättre. Får ni chansen att se detta någon gång, gör det, finns inget liknande i hela världen som kan slå detta. Och förhoppningsvis dyker det upp videos på Youtube senare. Siffror: 17200 personer håller i arken som vänds Arenan, världens största arena med plats för 150,000 personer nedan (May day stadium)

Diverse bilder från den vackra rena staden Pyongyang

Nordkorea kändes otroligt spännande att åka till, och mycket var annorlunda som förväntat i världens mest unika land. Samtidigt så var det otroligt behagligt att vara där, det var en stressfri miljö med gator tomma på bilar, där man cyklade fram i sakta mak. En befolkning som verkade nyfiken på oss, där man vinkade tillbaka eller log när vi möttes, och där vi även fick spontana pratstunder med folk som kunde Engelska. Det kändes inte alls så strikt som man tror att det skall vara, och det var fritt fram att fotografera vart man ville utom några få ställen. Guiderna var otroligt tillmötesgående och gjorde allt för att vi skulle få unika erfarenheter. Maten var bra, men inget speciellt, det var mycket smårätter, och man hittade alltid något gott att äta. Det är extremt billigt, av det som finns att köpa som, alkohol, snacks, souvenirer m.m Är ni intresserade så kan jag verkligen rekommendera DPRK Glöm alla fördomar & mediebilder, landet är helt fantastiskt att besöka och det känns otroligt säkert som resmål. Planer ändras dock medans ni är på plats, så ett viss tålamod. Det enda jag missade av värde var (vartfall) en flygresa dit, samt den bokade helikopterturen Resan hem inleddes med tågresa tillbaka till Beijing, där SAS SK 996 väntade senare samma eftermiddag. Bokade in mig i den lilla Business kabinen som jag personligen tycker är mysigast,och det var endast 3 personer i den. Och servicen för dagen var på topp, bra jobbat SAS!

Hoppas ni finner inspiration att besöka ett unikt land, samtidigt som jag ber om ursäkt för er som sitter med mobilen och läser

More from BusinessClass.com