Medlemsrecension: East-bound vintervila - februariflykt från Norden

16. Mar 2018
by BusinessClass

Av: Kris

Intro

Äntligen var det dags för lite east-bound vintervila. Skönt att fly ett ruskigt och kallt Norden och åka till varmare breddgrader. Första etappen gick från Köpenhamn via Arlanda till Hong Kong. Sen vidare till Bangkok och till sist slutdestination Koh Samui i Thailand. På vägen tillbaka är målet att fira in hundens år i Hong Kong. Denna reserapport är med fokus på utresan. Börjar att skriva om första etappen i denna post.

Etapp 1: Köpenhamn-Arlanda-Hong Kong

Denna rutt (och i synnerhet SAS produkter) har det rapporterats om åtskilliga gånger, så gör ingen ingående analys. Resan gjordes med SAS Plus från CPH till

ARN

och sen vidare i SAS Business till HKG. Resan började i stor stil med ett leg i First. Vi snackar Øresundståg från København H till CPH airport. Som grädde på moset var det dagen till ära den helt nya kabinen som fortfarande är en relativt unik upplevelse på Ø-tågen. Det bådade gött inför stundande resa med en kanonstart som denna. För att sätta förväntningarna på rätt nivå inför fortsatt läsning kan det avslöjas att det var resans enda leg i First. Efter denna 15min-tur i svallande lyx skulle resten av resan gå i mer modesta toner.

Första benet i Ø-First

Efter en andra frukost i SAS lounge på CPH var det dags för första flygturen från Dronningens by till kungliga hufvudstaden. Gjorde något så extremt som att köra lite mittsätesrytteri (1B) på resan till ARN. Skall dock sägas att jag var omringad av mitt resesällskap. Värmde upp med polarrulle, smoothie och Ringi.

Traditionellt häng utanför lekrummet i SAS lounge

Mittsätesrytteri med full pott från vagnen

Bensträckare på Arlanda En observation från mitt treåriga resesällskap var att barnhörnan i SAS lounge på CPH är väsentligen mer utrustad än den på ARN. Vet inte om det var tillfälligt, men ARN bjöd några kritor och en handfull av de numera avpolletterade mjukdjuren (Re: Har SAS slutat med leksaker till barn) - that's it. I loungen på CPH finns det en del mer att hitta på för kids. Well, no big deal, connection och väntan gick fint och vi passade på att springa ARN runt inför stundande 10+ timmar i en A330. Förvisso i C-kabinen, men kan ändå vara mastigt för en sprallig pys.

På väg ut till startbanan en solig vinterdag

Flighten till HKG servades av mycket trevlig personal. Min plats, 1A, led av någon form av delikat pyspunka, men det löste sig till slut. Som rapporterats tidigare är dessa stolar utan luft inte så spännande att sitta i... Det var väldigt bra käk. För en gångs skull väldigt svårt att välja. Förrätt var löjrom eller norsk coppa-skinka. Valde till slut skinkan, vilken var smaskens. Ackompanjerat till tonerna av Mikkeler øl och sedermera Harahorn gin.

Från 1B CPH-ARN till 1A ARN-HKG

Dagens meny

Smarrig förrätt

Huvudrätt med Harahorn som måltidsdryck

Grande finale

Dags för en powernap

Alltid trevligt att vakna upp till denna vy

Turens andra smoothie med tillbehör Avstigning i Hong Kong från främre dörren, så med platser på rad ett och två var vi i pole position. Det är ju bara så trevligt när man kan stiga av längst fram. Förvisso ännu trevligare när boarding sker med separata ingångar för business och economy. Extremt smidig immigration och transport till Intercontinental Hong Kong med tåg till Kowloon och en av de gratis bussarna sista biten.

Intercontinental Hong Kong

Med relativt stora förväntningar togs de sista stegen på uppförsbacken mot lobbyn på InterContinental Hong Kong. Med en blå Ferrari upptryckt så nära ingången man någonsin kan komma vet man att man är på rätt plats.

På väg upp till InterContinental Hong Kong

Enligt devisen, ju dyrare hotell ju längre tid för check in-process (ex. varför envisas med personligt utställda drink-vouchers som dessutom inte är färdiga innan man anländer...), spenderade jag en god stund på en päsig stol vid Ambassador check in. Kom med SK963 från Arlanda och anlände strax efter 9:00 på hotellet. Som Royal Ambassador (RA) är man garanterad 8am check in på Intercontinental. Dock var inte våra rum redo, så vi erbjöds ett temporärt rum tills allt var klart. Allt enligt regelboken. Trots relativt segdragen process att checka in var jag mäkta imponerad på att alla detaljer var helt korrekta. Åker med småbarn, så jag hade mailat med hotellet innan om diverse requests, men även lite diskussioner om upsell, extras osv. Sidonotis, min pågående mailföljetong med IC Barclay NYC är fortfarande igång för att behandla motsvarande requests och frågor. Otroligt omständlig konversation med IC Barclay med massor av "godag yxskaft-svar". Som nämnts i tidigare tråd, HGK-NYC 1-0

2nd breakfast i klubbsalongen

Ursprungsbokningen var en Jr. Suite pool view och ett superior-rum för poäng. RA perks är 2nivå garanterad uppgradering och gratis club lounge (och lite annat ex. fri minibar). I email-konktakt bekräftades, bara ett par dagar efter bokningen, uppgradering (Senior suite) varvid bokningen uppdaterades online osv. Klart och tydligt! De försökte även med en upsell ytterligare ett steg till executive suite, men det tackade jag nej till. Bra val visade det sig, landade i en executive suite till sist ändå (utan extra kostnad). Rummet för poäng är utan perks. För detta rum behövde jag således pröjsa för club access. Fick dock pressat ner priset från ca 1100Hkd till 800hkd per natt, vilket var "special one time price for you my friend" men verkar vara hyffsat standard för RA's och kanske också Ambassador-medlemmar. Ok deal med tanke på den service som bjuds. Mer om det nedan.

Club Intercontinental

En av de helt klart bästa klubbsalonger jag besökt. Otroligt bra och trevlig service. Kanonbra käk och en extra twist till småbarn, både vid käk och generellt mottagande. Det serveras frukost, afternoon tea och på kvällen cocktail hour. Alla tre med buffet-koncept för mat men bordsservering för dryck. På morgonen kan man även beställa a la carte, ägg, gröt, omelett, stek osv. Färskpressad juice i alla kulörer och längder. Champagne och pilsner på kvällen (inte samtidigt, med mindre du insisterar...) osv osv. I min mening ytterst hög kvalité på mat, dryck och inte minst service. Låter bilderna tala för sig själv.

Diverse bilder från evening cocktails

Buffé vid afternoon tea

Några bilder från buffé vid frukost.

Minibar

Inga bodega-priser här inte... 200 spänn för 5cl whiskey. Som tur är åtnjuter RA's gratis minibar. Således obegränsad fika till pappa efter godnattsagan. Katching! Om man är ute efter att utjämnina balansen innan utcheckning går det utan problem (well...) att balansera rumspriset med minibarkonsumption.

Gott om fika i minibaren

Rum

Executive suite med "undestructed views of Victoria Harbour". För en gångs skull inget marketing-tjafs. Beskrivningen är ganska precis. Det andra rummet (för poäng) förblev ett superior-rum med vy mot poolen (och med lite god vilja mot hamnen, snäppet bättre än Sällskapsresans "havsutsikt"...). Utan att gå in på några detaljer, rummen levererade det de skulle. Lite skavanker här och var, men inget som stör. Bonus för ett rejält set med childrens amenities inkluderande en hel necessär med barn-produkter och en fluffig panda (ja, alltså ingen riktig panda, inte ens som RA...) Sviten är ganska maffig där ett stort mervärde ligger i tidigare nämnda utsikt. Det är helt möjligt att stänga TVn och bara njuta av utsikten, både dag som natt. Även om man jobbar, är det ganska cool att skrivbordet står parkerat i princip så nära Victoria Harbour som det överhuvudtaget går. Exec suite är cirka 70m2. Det kombinerade badrumet och dressing room tar upp (knappt) hälften. Men det är ju ganska gött att kunna leka "kom alla mina små kycklingar" med 3åring i badrummet för att underlätta kvällsprocedurer. (För er som inte har det färsk i minne är detta en lek som bäst utövas på en plan, gärna i storlek med en badmintonbana)

Undestructed views...

Executive suite

Undestructed views by night (om man bortser från lyftkranen...)

Floorplan

Övrigt

Gym och pool håller hög klass. Provade dock inte poolen, som förvisso var uppvärmd, men det var dryga 10 grader utomhus... Den stora poolen var stängd för underhåll, men bubbelpoolen var igång.

Poolområdet sett från ovan

Det håller på att byggas rejält på fastigheten bredvid samt även Avenue of Stars, som för tillfället är stängd för totalrenovering. Så det är lite rörigt runt hotellet för tillfället. Inget som stör nämnvärt, men vissa vyer från hotellet är en smula nedgraderade. Hotellet skall stängas för totalrenovering efter kinesiskt nyår 2019. Om jag förstått det rätt har detta pushats sedan tidigare, så återstår väl att se om det exekveras enligt plan denna gång. Tycker generellt att hotellet håller standarden ok, men en del skavanker som behöver fixas om man vill fortsätta vara IC-flagship.

Slightly destructed views... Byggarbete på gång.

Ombyggnation av Avenue of stars

Hotellet sett från Hongkong island

The vertict

De e najs! Ett ställe för storstad, kvalitetsfika, undestructed views och panda time. I will return (I synnerhet efter renovering, det blir cool)

Until next time... Skål från lobbybaren

Etapp 2: Hong Kong-Bangkok

Nästa steg på resan var att flyga från Hong Kong till Bangkok. Valet föll på Thai Royal Silk. Alltid trevligt! Hade pratat mycket om flygplan med två våningar med min 3-åriga medresenär, så jag hoppades att det inte skulle bli last minute equipment change a-la Thai. Det höll hela vägen. Blev 747 och de sedan länge valda platserna på övre deck var säkrade. Side note, för att hetsa stämningen innan resan har jag försökt att bygga tvåvåningsflyg a la 747/A380 med duplo, dock utan något vidare resultat. A330 i treklasskonfig var så långt vi (jag) kom...

Incheckning

Det är extremt smidigt att resa med Airport Express från Hong Kong City till flygplatsen. Som grädde på moset kan man checka in sitt bagage redan på tågstationerna i city (vi åkte från Kowloon men även Hong Kong central erbjuder detta), vilket minimerar släpande av bagage osv. Denna service står det skrivet om i många andra trådar, så går inte in på vidare detaljer. Med ett sus är man ute på HKG airport och parkerad i loungen.

Incheckning på Kowloon Station. Även bag drop, så från denna punkt behövdes det bara släpas på handbagage. Well...och till viss del mitt treåriga resesällskap.

Väntan på Airport Express på Kowloon Station.

Snabbt, smidigt, rent osv. På väg mot HKG Airport

Det började lacka mot kinesiskt new year. Blev en kort tur inom bokhandeln innan security.

Thai Lounge på HKG Airport

OK standard, men inget extravagant. Dock kändes mat/snacks-utbud en (liten) tand bättre än motsvarande lounger i Bangkok. Eller i alla fall en smula annorlunda och därmed omväxlande. Min 3-åriga medresenär gillade speciellt glassboxen - välfylld med fem olika sorter. Kulörta stolar att sjunka ner i (bokstavligen) för glassätande och annat. Fanns även en United lounge bredvid, men denna hanns inte med.

Ingång till Thai Royal Orchid Lounge

Färgglada möbler och en magnifik utsikt. Vår 747 i bakgrunden. Elfenbenskusten och Sverige uppradade emot varandra.

Diverse käk i loungen. Glassfrysen var ett populärt inslag.

Boarding

Vi pinnade ner till gate 40, som ligger rakt nedanför loungen, strax efter boarding hade påbörjats. Fläckfri prio boarding (ping

@sas

och #jantelag) där vi kunde gå ombord direkt trots lång kö till economy.

Prio boarding utan rissel. Yay!

Håll till vänster. Yay igen!

Sista biten... Nu är det nära... Upp för trappan!

Flygtur och service

Det bjöds på champagne (Veuve Clicquot Brut) eller annan läskeblask innan avfärd. Traditionsenligt ackompanjerat av orkidéer på varje plats. Strax var det någon i mitt resesällskap som susat runt i kabinen och charmat till sig en hel bukett... Skall nämnas att vederbörande kröp upp i sitt säte och sov igenom större delen av flygningen efter takeoff. Dock ringde mat och sovklockan just in time för att förbeställt kids meal hanns med. Resan var smooth, utan några överraskningar. Riktigt gött att kunna kompensera och motionera lite i trappan efter inmundigande av en god portion mat, dessert och fika. 747 i like!

Kabinen på ovanvåningen. Gott om plats för förvaring. Den övre kabinen ger en väldigt intim känsla.

Pre-flight drinks för vuxen och barn. Samt embryot till en bukett/samling orkidéer...

Snacks och drink väl uppe i luften.

Meny

Dags för käk

Child meal. Lurpak - alltid trevligt

Avrundning med dessert och lite kaffe. Väldigt angenäma kaffemuggar för övrigt.

Extra value for money med krusidullinflygning.

The verdict

En tur som levererade det den skulle. Med endast några få timmars flygtid känns det som en utmärkt produkt, i synnerhet om man jämför med liknande sträckor inom EU... Thai's hårdvara på denna äldre maskin är lite småsliten, men självklart väsentligen bättre än en narrow body C-seatblock-variant. Allt mittsätesrytteri i C är därmed även bortdesignat, vilket kanske är det allra mest signifikanta i sammanhanget...

Intercontinental Bangkok

Hotellet ligger precis vid Skytrainstationen Chit Lom och är således strategiskt belägen för den som vill utforska Bangkok. Att åka taxi i Bangkok är billigt men kan från tid till annan vara ganska segt, så gött att ha kollektivtrafik nära. Som gäst i Club Intercontinental är det bara att ta hissen högst upp och checka in i klubbsalongen, till tonerna av smooth jazz (radio) och friskpressad ananasjuice. Jag hade bokat två rum för IHG rewards-poäng a 35k per natt. Enligt mitt tycke ett mycket prisvärt alternativ. Efter senaste höjningen kostar det 40k, vilket fortfarande får anses ok. Det som är riktigt nice är att de bjuder på Club access till Royal Ambassadors även på reward nights. Detta är ingen officiell förmån och motsvarande tjänst skulle kosta mellan 500-800 SEK per natt som upsell.

Välkomstkit på rummet för Ambassadors. Vin, vatten, frukt och en sarongliknande tyglapp (perfekt att bygga koja med...)

Rummen är ganska stora men relativt slitna, men inget som stör nämnvärt. Rejält lastad mini bar med 20cl-flaskor med fika. Även fri mini bar bjöds som RA, vilket inte heller är officiell förmån på reward stays. All in all, det är 100%-ig och oroväckande lättillgänglig fikagaranti som RA på IC Bangkok.

Minibar och fika på rummet. Rejäla buteljer. Aldrig fel med en kopp gin på eftermiddagen...

Högst upp på taket finns en mindre pool, med tillhörande bar. Det är som en liten oas att dra sig tillbaka till efter en hektisk dag i stadens sus. Trots det ytmässigt begränsade området är det en riktigt nice roof top. Blir man för varm, men är trött på att bada, är det bara att gå en halvtrappa ner och svalka sig i klubbsalongen.

Poolen på taket. En trevlig oas. Poolen är inte nämnvärt uppvärmd, så inte så användbar i December när jag var där sist. Men nu i Februari var det riktigt nice!

Bildmaterialet blev ganska fikacentrerat. Var ett kort stopp på tre nätter och dessutom återbesök på hotellet, så blev inte plåtat så mycket.

Club Intercontinental

erbjuder standardpaketet med frukost, afternoon tea och cocktail hours. IC Club lounge i Bangkok har barnfri zon på kvällen, så mitt resesällskap, inkluderande 3-åring, blev hänvisade till lobbybaren istället. Detta är egentligen inget nerköp enligt min mening, då man erbjuds en väsentligen mer matig meny att fritt välja från. Räkor med dipp, nice! Mini enchiladas, nice! Dignande frukttallrik, nice!

Afternoon tea i klubbsalongen. En smärre måltid skall sägas. Kakor, desserter och mackor ad libitum.

Utbudet i loungen under cocktail hours har bantats (i mängd, men ökat en smula i kvalitet). Frukosten i loungen erbjuder, förutom en buffé, en del trevliga made to order-rätter. Provade mig igenom egg benedict, bento box, omeletter, mini steak osv. (Inte samtidigt dock...) Mycket gott! Generellt är utbudet vid frukost i klubbsalongen väsentligen mindre än ordinarie frukostbuffé. Men, de saker som finns har gjorts med finess och kvaliteten är på topp. Föredrar kvalitet och lugn och ro framför utbud i detta fall.

GT med utsikt från klubbsalongen

The verdict

Ok hotell där hårdvaran är godkänd och service är väl godkänd. Bra location och härlig oas på taket. Fortfarande en ok deal (efter höjning till 40k/natt) för IHG rewards nights och definitivt som RA. De löser dessutom barnaversionen på kvällen i klubbsalongen på ett smidigt sätt.

Etapp 3A: Bangkok-Koh Samui (BKK-USM)

Dagen till ära var det dags för lite inrikesflyg i Thailand. Efter några dagar i ett svettigt Bangkok var det dags att bege sig till något mer strandnära. Turen var bokad med det thailändska bolaget Bangkok Airways, som marknadsför sig som "Asia's Boutique Airline". Bokad kabinklass var C och således platser i den främre delen av kabinen.

Incheckning och pre-flight

Bangkok Airways skeppar i huvudsak runt pax (en stor andel turister) inrikes i Thailand, samt till närliggande länder i sydost-asien. Incheckning sker vid sektion F på BKK och således ganska nära säkerhetskontrollen till inrikesterminalen. Helt utan kö till premium checkin, som kan användas av statusmedlemmar i Bangkok Airways bonusprogram samt av resande i business class. Vi hörde till den andra kategorin. Incheckningen gick smärtfritt, bagage märktes med blåa premium-tags och strax var vi igenom säkerhetskontrollen.

Fritt blås vid incheckning på BKK Airport. Dagen till ära var svarta mattan utrullad.

Lounge

Alla resenärer (inklusive economy) har tillgång till lounge. Det sagt, så var det ganska mycket Ikea-style över economy-loungen. Om man inte är rädd för socker, kolhydrater (vitt bröd och croissanter) samt människor, är denna lounge att rekommendera. Det finns även popcorn till barn och vuxna, vilket tilltalade mitt 3åriga resesällskap.

Välkommen in i Bangkok Airways economy lounge.

Interiör

Ett ganska sparsmakat lekrum... Men tanken är god.

En buffe med rikliga mängder socker och snabba kalorier. Passar utmärkt till en kort flight (så att man hinner omsätta all energin...).

Den berömda popcornmaskinen. En kontrast till allt det söta.

För säkerhets skull besöktes business-loungen också. Den ligger ett rullband längre ut på piren. Inget att direkt skriva hem om, men klart mer behaglig än economy-dito. Lite diverse plockmat och även möjlighet att beställa någon form av varm mat, vilket vi inte gjorde.

Ingången till business loungen som låg ett par gater längre ner på A-piren.

Interiör i business loungen. Något mer ombonat och framförallt mer lugn och ro.

Ett par bilder från buffén i business loungen. För den oroade läsaren kan jag bekräfta; det finns ingen popcornmaskin i business loungen, dock finns det portionsförpackade påsar med popcorn. Puh!

Boarding

Åh nej! Gate A9 är en bussgate. Mina farhågor om kaotisk turistflight-bussgate-boarding blev dock omkullkastade. Premiumresenärer och statuspax blev hänvisade till en egen (full size) buss, som körde ut till planet först, med god marginal. Nice!

A9 är en buss Gate. Oh no!

Det ordnade sig med en full size bus för status och business pax. Bra där!

Dags att kliva in i boutiquen

Kabinen

A319 med två-klass-konfiguration. Således "riktiga" businessclass-säten på denna 45min flight (planlagt 1h). Väntar med spänning på den dagen då detta fenomen återkommer på turer mellan CPH och BER/TXL... Det sagt så var sätet av äldre modell, men det gjorde helt klart jobbet. Det var fullt på alla tre rader i C, med en 2+2-konfiguration. Framför allt - en rejäl gardin av tjusigt tyg mellan Y och C!

Börjar med en tillbakablick (

) i en tom ekonomikabin

Kabinen i främre delen av flyget. Trevligt med riktiga C-säten på en 1h-tur.

Nice med lite terminator-kontroller

Fact sheet - Lista över Bangkok Airways boutiquer.

Service

Trots den korta flygturen serverades det mat och dryck på turen. Det började med en pre-flight-drink i väntan på den andra bussen. Väl uppe i luften serverades det en lätt varm måltid, nudlar med räkor och även en smarrig kaka till kaffet. Samtlig dryck var alkoholfri. Även passagerare i ekonomi fick käk, vilket är (i moderna mått mätt) imponerande för en såpass kort flygtur. Men de kallar väl sig inte Asias Boutique airline för inget...

Pre flight drinks

Käk på en sub-1h flight. Inget superspännande men dock imponerande att allt hanns med.

Meny. Det var lunch som serverades på denna flight.

Väldigt trevlig och serviceminded personal. Mitt treåriga resesällskap (som för övrigt sov från takeoff till landing) fick ett litet set strandleksaker vid boarding. Bra där - se och lär SAS (re: Har SAS slutat med leksaker till barn)

Muta till mitt treåriga resesällskap. (Re: har SAS slutat med leksaker till barn...)

Inflygning och ankomst

Det är alltid något speciellt att ankomma till en destination som denna. Spektakulär inflygning och ankomst till en flygplats som till stor del är utomhus. Trevligt! Man känner att lugnet anfaller när transfer från planet till "terminalen" sker med en golfbil (modell större) och att bagagebandet är precis om hörnet. Inga rullband, rulltrappor, stress osv. Koh Samui - here we come!

Inflygning till Koh Samui (USM)

Premium transfer från flyg till terminal. Övriga pax fick åka de något större kärrorna bredvid.

Korta promenader i behaglig miljö. Inga people movers här inte!

Bagageutlämning

Så var vi framme. Samui here we come!

The verdict

Kanske inte de modernaste faciliteter (lounger, flyg etc.) men helt klart ett behagligt och bekvämt alternativ att resa med om man är i regionen. Boutique-konceptet (vad nu individen lägger i det...) genomsyrar resan, med lite extra saker och service på vägen som i alla fall jag inte förväntar mig på en kort inrikesflight (i synnerhet om jag flyger i ekonomiklass). Go Bangkok Air! (Eller jag kanske i alla fall får säga Plus Bangkok Air....)

Etapp 3B:

InterContinental Koh Samui och Club Napa Reserve Three-Bedroom residence

Om resan är målet så var detta definitivt en del av resan... Februari skall vara en av de bättre månaderna, från ett väderperspektiv, att besöka Koh Samui. Med lite boutique-airline i ryggen - what could possibly go wrong?

Ankomst och incheckning

Som ClubIntercontinental-gäst ingår det transport t&r från Samui airport. Extremt smidigt att plocka upp det prio-taggade bagaget på Samui aiport (USM) och swisha ut till bilen, 20m promenad bort. Det fanns kallt vatten (med eller utan bubblor), kalla handdukar, Wifi, IPad med hotell/områdesinfo, bilbarnstol etc. Således allt vi kunde tänkas behöva för den 45min långa transporten till hotellet.

Vår privata transport från Samui airport till Intercontinental var parkerad några få meters promenad från inrikes-bagageutlämningen.

Bilfärden hade alla tänkbara ameneties man kan tänkas behöva för en 45min transfer; kalla handdukar, kylt vatten, godis, Wifi, Ipad med information om hotellet osv. Framme i lobbyn väntade vår personliga butler och resortets butler manager för smidig incheckning. Allt skedde bekvämt i en soffgrupp till tonerna av öns och havets brus och lite bubbel. Formaliteterna tog en liten stund, men med tanke på miljön och syftet med besöket (semester), så var det inte så bråttom. Det började dessutom närma sig cocktail hour, så det fick bli en drink och lite bite-size snacks i utomhusbaren Airbar, innan vidare transport till rummet.

Lobby och resort-översikt

Det finns en anledning att detta hotell finns med på listan "1000 ställen att besöka innan du dör". Lobbyn är helt enkelt magnifik. Utsikten är milsvid en klar dag, för att inte tala om vyn vid solnedgång. Lobbyn dubblar även som cafe och huvudsaklig plats för afternoon tea. IC Samui har totalt 97 rum och villor. Anläggningen ligger belägen på en spektakulär klippa/slänt på Samuis västkust. Conrads klippa på sydväst-tippen av Samui är snäppet mer aggressiv, men denna ligger inte långt efter. Vi checkade in i "Club Napa Reserve Three-Bedroom residence", som är resortens högsta kategori. Tillsammans med two bedroom villas ligger den högst uppe på resortets kulle. Villorna är utspridda med vyer åt lite olika håll, vissa bättre än andra. I huvudkomplexet finns det vanliga rum och en del sviter. Nere på stranden finns beach villas som är enrumsvillor med privat plunge pool. Resortet har således tre distinkta områden: 1. Stranden med pool, restaurang, bar, villor, gym, aktivitetscenter, barnklubb 2. Huvudbyggnad med rum/sviter, lobby, konferens, restaurang och bar 3. Villaklippan med villorna, spa och en handfull pooler i olika färgteman (med matchande handdukar...)

Utsikt från lobbyn vid solnedgång. Väldigt trevlig vy.

Poolen vid huvudbyggnaden med utsikt inåt ön.Spektakulär vy att ligga och plaska till utsiken å ena sidan mot gröna berg och andra sidan havet.

Resortet sett från den privata bryggan under kvällen.

Reception till vänster och en av många pooler till höger.

"Air bar" som är hotellets utomhusbar med garanterad vy av solnedgång. Well...förutom molniga dagar, vilket det är ganska många av... Men oavsett moln eller ej, ett riktigt gött ställe att fika på.

Rummet

Det känns fel att kalla Napa Reserve three-bedroom villa för ett hotellrum. Enligt specifikationen är den på 600m2... Villan har tre sovrum (två King och ett dubbel), vardagsrum, kök, tre fulla badrum varav två med badkar, en extra toalett, privat 12m pool med solbäddar, fyra balkonger, etc. etc. En mastodontanläggning helt enkelt. Detta beläget i princip högst upp i resortet och således väldigt privat. Låter bilderna tala för sig själv.

Entre till det privata utomhus-området som tar en till det privata pool-området (mer om poolen senare) för "rum" 643.

Entre till "villan". D.v.s. det stället där man blippar sitt kort vid dörren för att komma in.

Entrén leder till en stor terrass där huvudbyggnaden ligger till höger och "annexet" tlil vänster.

Terrassen vid entrén

Ovanvåningen i huvudbyggnaden är ett stort vardagsrum och kök. Det finns även en balkong på kortsidan.

Playstation modell äldre, men dock en möjlighet om regnet skulle ösa ner.

Welcome ameneties, som för övrigt fylldes på dagligen. Det finns möjlighet att leva på fruktdiet om så önskas...

Dags att kika på undervåningen - häng med!

Master bedroom på nedanvåningen

Badrum till master bedroom

Det andra sovrummet på nedanvåningen, med twin beds. Finns även ett tillhörande badrum med dusch till detta. All in all två sovrum, två badrum och en gästtoalett på nedanvåningen.

Hallen efter ingången till "annexet"

Bilder från annexet, som är ett fristående rum med king size bed och rejält tilltaget badrum. Rummet har även en stor balkong.

Det privata poolområdet under dagtid och kvällstid.

Sex egna solstolar och full service med handdukar osv. vid den privata poolen. Träkabinettet till vänster innehåller bland annat en telefon med instant service för beställning från poolmenyn (mat&dryck).

Exteriörvyer av villan. Den första bilden är på 'annexet' och på den andra syns båda husen. Området i vinkeln mellan husen är terrassen vid entrén. Poolen ligger på baksidan.

Club Intercontinental

Om man bokar ett rum med Club access ingår det sedvanliga paketet på Intercontinental såsom, frukost, afternoon Tea, cocktail hours, butler-tjänst och lite annat lull-lull. Det finns ingen dedikerad klubbsalong på hotellet. Istället serverades frukost i restaurangen Amber, afternoon Tea i lobbyn och cocktail hours i baren Air bar. Det var som nämnt den personliga butlern som checkade in oss. Direkt fick man en GSM-lur modell äldre, med butlern mobil på speed dial - smidigt. Tänkte först att det var överdrivet, men slutade med att jag använde telefonen en del. Blev naturligt att ringa butlern istället för reception etc för att ex beställa afternoon Tea till den privata poolen, room service, fixa aircondition som pajade i ett rum, boka utflykter, osv osv. Frukosten var mycket bra. Både västliga och asiatiska inslag. Färsk mango och passionsfrukt, Nice! Nutella! Skall även nämnas att utsikten från frukostbordet heter duga...

Urval av bilder från frukostbuffén. Själva frukosten serveras i restaurangen Amber i huvudbyggnaden (samma för alla gäster med mindre man väljer att få frukosten till rummet/villan)

Personlig favorit som blev standardinslag varje morgon - färsk mango! Fanns även att tillgå i juice-form. Afternoon Tea serverades mellan 15-17 i lobbyn. Extremt cool presentation i en fågelbur upphängd i ett stativ. Nya varianter av snacks och kakor varje dag, endast scones som var standardinslag. Hög kvalitet och genomtänkta små bakverk och snittar. Närmast en hel måltid om man så önskade. Givetvis ackompanjerat med te, kaffe, mocktails och friskpressad juice i alla kulörer och längder.

Afternoon Tea serverad i Serene Bar (lobbyn). Man kunde också få Afternoon Tea serverad i rummet/villan, dock på vanliga fat utan den spektakulära fågelburen.

Cocktail hours serverades mellan 18-20 i Air bar. Det verkar för övrigt som att turister kommer till Air bar utan att bo på hotellet, bara för att kolla på solnedgången. Om du inte bor på IC, kan det varmt rekommenderas. Till cocktail hours finns en speciell dryckesmeny med ett urval av vin, sprit etc. Ok urval, ingen champagne, men lite annat bubbel och bra drinkar. En trevlig detalj är att blannevannet (ex tonic, cola) serveras i minikaraff. Det serveras även ett fix set med kanapeer, även dessa i en fågelbursliknande device. Nya varianter varje kväll. Det är dock inget som ersätter en måltid (som på vissa IC, även då standarden går mot det finessrika bite-size-konceptet...). Dock väldigt gott och genomtänkta varianter. Barn kan välja en gratis rätt från barnmenyn, så om man har barn som somnar tidigt är det ett ypperligt tillfälle att mätta deras magar om man själv vill käka middag lite senare.

Kanapéer av olika arter under cocktail hours. Inte bara bulk-käk utan tillberett med lite finess. Det är dock inget substitut för middag, i synnerhet om man är hungrig... Även kanapéer, lik som afternoon tea, serveras i en fågelbursliknande farkost.

Gin martini with a view...

GT med tonic på karaff - nice!

Kvällsvy vid poolen, som ligger precis vid Air bar, där coktail hours avnjuts. All in all, om du ändå pallrar dig hit, se till att boka Club. Alla sviter och villor har Club defualt för övrigt.

Strandområdet

Stor pool och generellt barnvänligt. Ingen trängsel trots i princip full beläggning - I like! Call buttons vid solstolar för service om man mot förmodan inte lyckades fånga personal som frekvent cirkulerade med vatten, fruktsnacks osv. Det finns även en restaurang, Flames, på stranden med delikat sea food, grillat osv. Stranden är badvänlig, men inte karibien-style. Sanden är relativt grov och vattnet för det mesta lite grumligt. Men som sagt helt klart badvänlig ändå.

Poolbaren och poolen nere vid stranden

Med en knapptryckning beställer man en iskall Singha, levererad till sin solstol

Solnedgång vid stranden, sittandes till bords vid restaurangen Flames. Helt ok miljö att sitta och vänta på lite grillad fisk... Ett kort stycke från det huvudsakliga strandområdet finns intercontinentals privata pir, där även gym och aktivitetscenter ligger. Här kan man låna mountainbikes, kanoter, surfbrädor, utrustning för snorkling, fiske etc. Det mesta gratis.

Det kombinerade gymmet och aktivitetshuset

Vid piren ligger även hotellets båt. En 32 fot lång motorbåt med två snurror på vardera 200 hk. De kör dagliga utflykter för en halvsalt avgift. Rekommenderas dock varmt, då man slipper hämtas upp snortidigt och kuska runt halva ön med en extern tur-leverantör för motsvarande utflykt. Här kan man käka frukost i lugn och ro, ta en golfbil ner till piren och sticka iväg utan morgonstress. Nice! Det erbjuds (till ett saftigt pris) även "transfer with style" med båten från flygplatsen (USM). Skulle dock avråda detta med mindre du kan planera ankomst en vindstilla dag. Det är en bit att åka...

Hotellets privata pir med tillhörande båt

På tur mot An Thong Marine Park

Pitstop för en badpaus på en strand

Slående utsikt i An Thong Marine Park

Paus för att bestiga och kolla på en saltvattenlagun i An Thong. Det var en rejäl promenad på stegar och trappor, men en slående utsikt när man väl kom upp på ön. (dock ej med på bild)

Dags för lite båtåkande igen. Kaptenen gasar på rejält.

Övrigt

Det är relativt stor höjdskillnad inom resortet och avstånden från högsta villan till stranden är ganska högt. På grund av höjdskillnaden finns det en armada av golfbilar som skjutsar runt gäster mellan olika utposter. Det finns såklart även trappor i ett komplex med två hängbroar att tillgå, men det är några hundra steg att traska, vilket kan bli maxat för små barn eller illa gåendes. Golfbilarna är även en fin service för flitigt fikande gäster... Väntetiden var allt som oftast noll eller bara någon minut. Som resande med barn är detta ett perfekt ställe. Delar av personalen lärde sig blixtsnabbt namnet på mitt treåriga resesällskap och hade alltid något skoj på gång när hon var i närheten. Allt från små presenter, demo av juicepress (och smakprov), visa spännande djur till pyssel osv. Det finns även en utmärkt utgåva av Intercontinentals Planet Trekker kids Club som hade ett digert program från morgon till kväll. Dessutom, kids eats free! Resortet ligger relativt isolerat på västsidan av ön. Således behöver man åka bil/MC om man skall utforska. Kan vara lite bökigt med barn om man kör med stringent bilsäkerhet. Det finns ett par ok restauranger sub 1km bort och en del mer primitiva varianter utöver det. Side note: Någon (förmodat tysk) har taggat en typisk landsbyrestaurang nedanför IC med "Namenlos Thai" på Google Maps. Denna prövades dock ej... Om man vi komma ut och ses sig om går det några gånger dagligen shuttle till Nathon (administrativt center) och Chawaeng (turistomtåde) för 150-300 baht/person enkel väg. Finns ju även taxi osv. Men, det sagt, man klarar sig ganska fint på stället... Avslutar med några bonusbilder.

Det kändes relativt överaskande att se en företagskickoff i hotellets enda(?) och relativt lilla konferensrum. Maxat att dra till den remote-sidan av Samui för företagskickoff... men vem vet, de kanske var hemmahörande i trakterna. Eller någon som hade lite budget att bränna av innan det finansiella året är slut...

Det var högsäsong för bröllop, vilket innebar (korta) fyrverkeri var och varannan kväll. Ganska trevligt inslag.

Avslutningsvis en stämningsbild från soluppgång vid poolen som i fall får mig att längta tillbaka...

The Verdict

En helt fantastisk resort med en stor portion lugn och ro, god mat och bra service. En sak som inte nödvändigtvis framgår i sales collateral är att det i princip aldrig blir trångt eller proppat på denna typ av resort. Det finns i princip alltid plats vid pool, restauranger etc. Så ingen stress och huggsexa om real estate. All in all - värt ett besök för dig som vill ladda batterierna.

More from BusinessClass.com