Medlemsrecension: De Havilland Otter (DHC-3) till Victoria från Seattle

2. Sep 2016
by BusinessClass

Av: palmen

I april så släpptes det billiga business-biljetter med Star Alliance Joint Venture till USA. Man kunde flyga till alla Deltas hubbar från Europa för ca 6500 kronor tur och retur. Det var bara att göra som man alltid ska, boka först tänk sen, man vet aldrig hur länge priserna är kvar. Jag gjorde min bokning via Uniteds sida där man har 24h öppet köp, med andra ord inget att tänka på. Min bokning blev till Seattle. Efter att resan var bokad och klar började jag leta hotell i Seattle och inser att det är Microsoft-konferens samtidigt. Det resulterar i att Hilton kostar ca 500$ per natt och Holiday Inn tar ca 350$ per natt. Det var i och med detta som tanken slog mig att flyga till Kanada och besöka Victoria igen. När jag var här senast för ca 4 år sedan missade jag möjligheten till att flyga sjöplan och tänkte inte göra om det misstaget. Hittade prisvärda biljetter för ca 2000 kronor tur och retur från Lake Union (LKE) i Seattle till Victoria Harbor Airport (YWH). I Victoria bokade jag in mig på Hilton för ca 1000 kronor natten. Sparade med andra ord ca 1500 kronor på att ta en 20h tripp till Kanada istället för att bo i Seattle.

Stockholm – Seattle

Denna rapport ska inte handla om resan till och från Seattle men en kort summering kommer här. Hade bokat Swiss från Stockholm till San Francisco via Zurich, vidare med United upp till Seattle. Swiss Businessclass på deras A340 imponerade inte direkt på mig. Jag hade lyckats få tronsätet på 12A som var helt ok och flygningen över flöt på utan större konstigheter. Väl i San Francisco går jag direkt till immigration där de börjar skruva lite på sig pga mitt resmönster. Det är 4e gången jag är i USA på mindre än 2 månader och ingen gång pga jobb. Onekligen ringer det en massa varningsklockor här och jag blir ordentligt utfrågad om vad jag egentligen ska göra i USA. Bäst att vara ärlig så jag svarar bara att jag ska dricka öl och träffa en vän i Victoria en dag samt besöka Boeings fabrik för att se på flygplan. Efter några minuter släpper de i alla fall in mig. Tar mig snabbast möjligt till terminalen för Uniteds inrikesflyg och inser att det är rätt stora förseningar upp till Seattle, jag frågar om man kan bli ombokad till en flight tidigare och det var inga problem, den blir ca 1h sen och jag landar därmed 1h tidigare i Seattle än planerat. Tur att jag bokade om för min ordinarie flight blir nästan 2h sen.

Lake Union (LKE) – Victoria Harbour Airport (YWH)

Natten har spenderats på Radisson ute vid SeaTac International Airport. Med tanke på hotellpriserna i stan denna vecka har jag bokat detta hotell för 38000 Club Carlson poäng. Checkar in och går och lägger mig mer eller mindre på en gång. Morgonen efter går jag upp i god tid och äter frukost i restaurangen där jag fått en voucher. Upp till rummet och hämta väskan och checka ut innan jag beställer en Uber som ska ta mig till Kenmore Air vid Lake Union. Min Uber kommer aldrig, föraren hittar inte mig så efter 15 minuter beställer jag en Lyft istället där jag har bättre lycka. Jag har ca 2h på mig innan mitt flyg ska gå och resan ska ta ca 35 minuter enligt förarens app. Incheckningen måste vara gjord 45 minuter innan avgång. Känner mig rätt lugn i detta men vi fastnar i köerna för att komma av motorvägen, vi står mer eller mindre still i 30 minuter innan vi äntligen kommer av och tar de sista svängarna in till terminalen. Med ca 15 minuter till godo hinner jag checka in och tar en liten promenad utanför terminalen för att titta på allt som händer när sjöplanen kommer in och startar.

Utsikt över gateområdet

Utsikt över de uppställda planen

Plan som taxar ut mot startbanan

I god tid innan boarding som ska påbörjas ca 15 minuter innan avgång går jag tillbaka till terminalen och sätter mig så nära utgången som möjligt. Jag har fått ett rött ”boardingpass” som det står 25S på. En massa olika färgkombinationer och siffror ropas upp innan det blir dags för mig att boarda. En familj hinner dock före så jag är bara nummer 5 ut till planet. Dagens flight visar sig vara full, dvs 10 passagerare och en hel del bagage som besättningen börjar lasta ombord, de sista väskorna fick åka nere i pontonen.

Mitt boardingpass

Vi anländer till planet som ska ta oss till Victoria, BC, Kanada

Sista väskorna får åka i ena pontonen

Sekunder innan boarding börjar Barnfamiljen väljer att inte gå ombord först utan jag får istället detta nöje. Det är ju viktigt att få en fönsterplats tänker jag innan jag går ombord. Vi har fått reda på att bäst utrymme är längst fram och längst bak i planet och jag väljer att sätta mig längst fram till höger (trodde jag). Det finns enbart fönsterplatser på detta plan så det spelade mindre roll. Jag har dock inte gjort min hemläxa och räknat antal stolar ombord, det är bara 9 stolar i kabinen och vi är 10 passagerare. En man sätter sig på andra sidan av första raden, där sitter han ungefär i 2 sekunder innan han hoppar in i cockpit och tar stolen som är absolut längst fram till höger. Jag gråter lite inombords när jag inser att den 10e platsen är i cockpit och jag går miste om denna chans och har kvar min plats ”bakom skynket” som i detta fall är en vägg.

Min plats som jag trodde var första raden

Först ombord och en bild från insidan

Jaja, ingen idé att gråta över detta, jag ska trots allt flyga sjöplan som jag sett fram emot sen resan bokades. Vi får först en säkerhetsgenomgång av kapten med den viktigaste infon innan han sätter sig i cockpit och vi puttrar ut mot startbanan som består av Lake Union mitt i Seattle. Jag har ingen aning om vad man kan förvänta sig men efter en relativt kort accelerationssträcka så lyfter vi. Vi har fått info om att vi ska flyga på ca 2000 fots höjd samt att flygningen kommer ta ca 45 minuter. Direkt vid start sätter kapten kurs norrut mot Kanada och Victoria.

Precis innan vi startar, samt kapten strax efter start

Vi har precis lyft från Lake Union

Här har ni filmen från starten på Lake Union

På grund av den korta flygtiden så erbjuds ingen servering ombord. Däremot blir alla erbjudna noise cancelling hörlurar och det finns en ”manuell karta” över flygningen samt lite IFE (In Flight Entertainment).

Senaste versionen av noice cancelling hörlurar

Den manuella kartan där man själv får peka var man är

IFE bestod av en välbläddrad folder på 2 sidor

Säkehet ombord

Själva flygningen går bra, några små gupp verkar vi åka över samt lite vingel någon gång men i övrigt en väldigt lugn flygning där vi närmar oss Victoria. Det är en väldigt intressant inflygning där man gör ett rätt brant dyk ner mot hamnen i Victoria innan landning bland turistbåtar och allt annat som rör sig på vattnet.

Inflygning till Victoria

Video på inflygningen och landningen

Efter att ha taxat på vattnet i några minuter lägger vi till vid en av flytbryggorna och får vårt bagage innan alla går i samlad trupp för att göra immigration till Kanada. Går smidigt även om jag får en del frågor om varför jag ska till Victoria samt om jag har med mig snus eller annan tobak.

Vi har lagt till vid flytbryggorna i Victoria Harbour

20 timmar i Victoria

Vädret denna dag är strålande och jag är grymt nöjd med att få se staden igen under dessa förhållanden, tidigare var jag här i mars och då var det mer regn och mulet. Jag blir direkt mött av min vän som är uppvuxen ute på Victoria Island. Det var 4h sedan vi senast sågs och jag blir körd de 200 meterna till Hilton Double Tree som jag bokat för natten. Som tur är kunde jag checka in redan innan lunch och får ett rum på 11e våningen med utsikt över hamnen. Kanske fel att säga ett rum, snarare en lägenhet med vardagsrum, sovrum, toalett och badrum. I och med att jag varit här tidigare så har jag sett större delen av staden. Vi börjar med att ta en promenad runt hamn-området i någon timme innan vi bestämmer oss för att pröva vad staden har att erbjuda i form av öl. Första stopp var turistinformationen för att få info om vart den bästa ölen serveras. Blir väldigt förvånad över att de har en förtryckt liten folder med barer och bryggerier i stan som man kan besöka. Med denna kartas hjälp lägger vi upp vår rundvandring som ska avslutas med middag på Spinnakers Gastro Brewpub. På väg till kvällens destination så passerar vi förbi följande bryggerier i turordning för att pröva vad huvudstaden i British Columbia har att erbjuda. Canoe Brewpub -> Vancouver Island Brewing -> Hoyne Brewing Company -> Driftwood Brewing.

THE CRAFT BEER MAP

Victoria är en stad som verkligen lever upp på sommaren och det finns manga likheter med Stockholm vad det gäller närheten till vatten. För den som önskar finns möjlighet att åka ut på valskådning med stor chans för att se val och har man tur även späckhuggare. Efter några intensiva timmar i Victoria var det dags att sova för att orka upp i tid till morgonens tidiga flygning tillbaka till Seattle.

På väg till Spinnakers innan solen börjat gå ner

Spinnakers uppe till vänster (vi satt på övervåningen under vad som ser ut som ett parasoll). Victoria i solnedgången, en väldigt vacker stad som jag verkligen rekommenderar.

Victoria Harbour Airport (YWH), Kanada – Lake Union (LKE), Seattle

Terminalen på Victoria Harbor Airport är en enda stor lounge med sköna fåtöljer, lite fika samt gratis wifi. Det är återigen Kenmore Air som jag ska flyga med och jag sitter som på nålar i väntan på boarding. Målet är att jag ska vara först ut till planet vid boarding för att få möjlighet att sitta i cockpit.

Victoria Harbour Airport (YWH)

Buffen i "loungen"

Fåtöljer i terminalen/loungen

Planet kommer in och vi ser kapten komma med alla passagerare för immigration, det är bara några minuter till boarding. När det blir dags att boarda är jag först i kön ut på flytbryggorna. Vi kommer att vara 9 personer på dagens flygning och medan vi går ut till planet frågar jag piloten om man kan få sitta i cockpit och det var inga problem. Väl ute vid flygplanet är det samma procedur med inlastning av väskor innan vi får gå ombord och jag hoppar direkt fram till höger i cockpit. Vi börjar taxa ut mot startbanan som är en bit ut i hamnen i riktning ut mot Strait of Juan de Fuca. Det är två plan som ska starta innan oss som vi får vänta på innan vi sätter fart söderut mot Seattle. Ett av planen framför ska ta ungefär samma rutt som oss så vi följer efter dom ungefär halva flygningen. Det är något väldigt speciellt med att sitta i cockpit under en flygning när man aldrig gjort det förut. Får ni chansen tycker jag att ni ska ta den.

Plats till höger i cockpit

Victoria en strålande fin morgon på väg ut mot startbanan

2 bilder från cruising altitude på ca 2800ft höjd. Kapten är rätt avslappnad

Vi har precis landat och ska in till bryggan

Inflygning mot Lake Union sker norrifrån. Det är dock fult med båtar, kanoter, folk som simmar mm på sjön och man undrar hur det ska sluta när piloten får göra en hel del korrigeringar pga alla som är i vägen under inflygningen. Vi flyger den sista biten max 1 meter ovanför vattnet innan kapten sätter ner höger ponton först i landningen och vi glider sakta in mot terminalen.

Bild över cockpit

More from BusinessClass.com