Medlemsrecension: 96 timmar, 23.534 miles, 1 hotellnatt, 3 long-haul Första klass, 2 short-haul Business class

7. Oct 2016
by BusinessClass

Av sepbemi

När devalveringen av American Airlines poäng blev aktuell och jag förstod att framöver blir det endast poängbokningar på Star Alliance via SAS Eurobonus beslöt jag mig för att försöka boka 2 st flygbolag i första klass som jag inte hade åkt med tidigare; Japan Airlines och Qantas. För att få största möjliga (?) utväxling på de nyttjade poängen fick jag till följande bokning: ARN-LHR, British Airways, Business LHR-HND, JL, First NRT-SYD, JL, First SYD-LHR, QF, First LHR-ARN, British Airways, Business Bokningen gick på 160.000 poäng och 2.341 (!) kr. Totalt blev det 23.534 miles (95% av jorden runt om jag har räknat rätt…) Jag får svårare och svårare att få med min fru på dessa resor då hon har ledsnat på att flänga kors och tvärs, jag skulle tydligen vara tacksam för att hon följde med till Dubai i somras med Etihad first class apartment… Jag ska försöka att skriva en semi-live rapport från denna resa, foton och text kommer från en iPhone så ni får ursäkta ev felstavningar och autocorrect.   Arlanda T2, Aurora lounge Efter en snabb taxiresa med Taxijakt.se är jag nu i Aurora loungen

Blev bara incheckad till LHR då mina två nästa flighter är med Japan Airlines (JAL), löser sig säkert på Heathrow. Gjorde ett försök att ladda ner JAL-appen men det var bara på japanska (eller så lyckades jag inte helt). Får se om jag blir lite hungrig, nästa flight är 12.10, vet någon vad British Airways serverar i Club Europe runt lunchtid? Wow! Inte bortskämd med detta på intra-europe business (BA777, A321)

Kanske vanligt på British Airways-flighter från Arlanda? Hoppas de inte drack upp all skumpa på vägen hit...

Nu kan det bara gå uppåt

Står nu och väntar vid JALs transfer desk, öppnar egentligen om en timme men jag slog en signal till deras London kontor som sa att ngn kommer med ditt boardingpass, får se hur det går. Bra jobbat JAL! Med boardingpass i näven är det dags för skumpa i loungen! Galleries First T3

Nu äntligen lyft och gratis wi-fi inkopplad! Boarding på sedvanligt japanskt manér, dvs ingen som tränger sig osv. Bara lite udda att ha massa folk som går igenom första klass kabinen på väg till business. Stolen riktigt bra, ännu inte så varmt ombord (har läst att det annars kan bli riktigt varmt), snart dags för the real stuff!

Okej, trodde jag hade druckit sjysst skumpa innan men det här var snäppet bättre

Sjysst att lämna kvar flaskan också Gjorde ett misstag och googlade den på Systembolaget... Nu dags för förrätt! Valde japansk meny & kaviar

Fortsätter med ngn japansk kyckling soppa, ingen höjdare

Också fortsätter det

2002 är slut, inne på 2004 nu... Det finns också en hyfsad montrachet, går alldeles utmärkt att ta varannan Salon och varannan montrachet

Nu wagyu

Efter ett antal timmars sömn är det nu dags för frukost

Detta tillsammans med Royal Blue Tea, tydligen plockas tebladen av oskulder på nordostliga sluttningar i norra Japan och endast ojämna onsdagar...gott var det i alla fall (dricks tydligen kallt)

Snart dags för transfer Haneda till Narita, gjort det ett antal ggr tidigare men då haft mer tid på mig, nu drygt 4 timmar mellan flighterna. Går en limo-bus 16.10 men hoppas jag hinner med Keiyko tåget 15.45 som går direkt till Narita (om jag läst rätt). Landade 15.03, köpte biljett till tåget (efter passkontroll och tull) 15.11, magiskt Tog Keiyku-tåget 15.45 direkt till Narita utan byte, framme 17.17. Nu prova vad JALs första klass har att erbjuda, men har för mig att jag har nog varit här tidigare, flugit British Airways första klass från Narita.

Sushi bar

Efter en välbehövlig dusch i loungen blev det 5 min promenad till gaten, boarding drygt 5 min sen vilket alla bad om ursäkt för de närmaste 10 minuterna... Nu på plats 2A i ett likadant plan som för ett par timmar sen

Amuse bouche och Salon 2004

Showtime!

Tvungen att ha menyn på sidan så jag vet vad jag äter

Mer kaviar? Absolut, om du tjatar

Okej....

Men gott var det! Nu wagyu med tillbehör

Innan blev det abalone

Vet inte hur det här gick till men vaknade och var lite hungrig, beef curry check!

Isen i whiskyn eller whiskyn i isen? 16-årig Hibiki, tackar

Morgon över Sydney

6.42 wheels down 7.02 i taxi på väg till hotellet Ingen fråga alls vid passkontrollen och vid tullen tog de bara en customs form som jag hade fyllt i förväg och sa välkommen till Sydney, hade lite (fast bara lite) sett fram mot Gränsbevakarna Australien   Incheckad på hotellet, tydligen långhelg i Sydney/Australien = mycket folk på gatorna, dags att göra lite sightseeing! Kan inte klaga på utsikten från rummet

Lite svalt med uppdateringar, nu tillbaka på hotellet och kyler ner mig lite innan middag på stan. Imorgon hemfärd med Qantas, nytt bolag för mig! Qantas ringde idag och frågade om jag ville boka spa-tid i loungen imorgon. Varför inte, 20 min ryggmassage bokat!

Nu morgon i Sydney, dax för frukost innan jag ska (tillsammans med alla andra turister) ta mig ut till Bondi beach. Natt:

Morgon:

Bondi beach

Nu tillbaka till hotellet och sedan till flygplatsen, Qantas First Class lounge! Sådärja, nu är man på plats i Qantas First Class lounge! Även om de hade en speciell avdelning för första klass på incheckningen så var det inget speciellt, ingen fråga om jag visste vart loungen ligger eller så, nåja, jag överlever . Däremot fick jag frågan om jag hade ett australiensiskt pass också? Nej, det har jag inte. Är du säker? Ja... Ingången till loungen:

Smått hungrig (hur det nu är möjligt), fick bli en plats i matdelen av loungen, meny:

Utsikt från bordet:

Kanske mitt plan?:

PDB (le Grand dame)

Seat 1A på QF1, vet inte om det finns wi-fi ombord Okej, länge sen sist, mycket har hänt. Jag var ursprungligen bokad på QF1 SYD-LHR (via DXB) och sen vidare med British Airways till ARN och skulle landat 12.45 idag. Väl framme i Dubai har jag ca 1 timme innan boarding, då börjar det plinga till i telefonen, försenad...Hmm, inget bra tecken, till sist hör jag att min flight till LHR är cancelled. Först blir jag ombokad (tillsammans med de andra passagerarna) till QF9 och sen vidare till ARN med planerad ankomst 20.30. Men vänta ett tag, har inte Emirates en direktkärra till Arlanda? Jomenvisst, avgår 8.15 och landar 12.45, efter mycket om och blir jag ombokad till denna flight! Bonus: nytt flygbolag i första klass, landar exakt samma tid som tidigare planerat och vi vet ju vad som kan hända när man blir ombokad på en resa bokad med poäng... Återkommer sen, nu lite frukost och vila lite, hela ombokningsprocessen tog ca 2 timmar, blir besviken på hur människor beter sig mot varandra när deras flight blir inställd. Hon som bokade om mig fick i alla fall veta att jag tyckte hon gjorde ett extremt bra jobb (ensam qantas-agent vs 5-6 rasande personer som alla körde DYKWIA). QF1, SYD-DXB, första klass Inga utrop i första klass loungen så jag tittade på tavlan lite då och då, inte varje dag man ser en gammaldags flipboard (rätt namn?)

Ca 30 min innan avgång gick jag de få minuter som det var till gate, blev välkomnad ombord till seat 1A. Trodde 1A skulle vara för nära toaletterna men jag märkte knappt ngn som gick förbi. Korta kommentarer om sätet: Stor, bred stol. Ovanligt med stol som man vid behov ”svänger in” för att få mer privacy. Skönt med individuell ventilation, 3 st utblås man kunde justera själv Bra med möjligheten att spara ett läge för inställningarna för stolen, skönt när man har hittat det perfekta läget och sen måste resa på sig av ngn anledning Bara enkla hörlurar utan brusreducering (vanligtvis använder jag mina Bose QC25 men det blev svårt då jag glömde dom i en taxi i Sydney...) Liten skärm (men iofs så jämför då med senaste flighten med JAL som jag tror har 23-tums skärm.)

Tyckte att A380 som Qantas hade är väsentligt tystare än JALs B777 som jag hade åkt med innan, tidigare har jag inte märkt skillnaden med A380 speciellt mycket jämfört med andra flygplan. Det dröjde ett tag innan jag var hungrig men jag höll mig sysselsatt med Veuve Clicquot La Grand Dame Efter stund var det läge att fylla på med ngt annat är bara dricka, beställde avsmakningsmenyn. Låter tjusigare än vad det var, alla individuella rätter fanns att beställa separat om man ville.

Thai Red Curry Pumkin soup

Goats cheese etc

Lamm (otroligt gott)

Varm chokladfondant och ost

På planet fanns det för övrigt en liten lounge på ovanvåningen som jag inte såg ngn i. Jämfört med loungen som fanns ombord Etihad A380 så var den på Qantas A380 verkligen inget speciellt.

Precis lagom med drygt 13 timmar innan stoppet i Dubai, jag trodde att det skulle kännas som väldigt länge men jag hade utan problem kunnat sitta kvar ett tag till. För övrigt var det den bästa besättningen av alla flighter, en bra mix av avspändhet och professionalism. Jag kände mig väldigt ompysslad, jag vet att olika flygbolag har olika sätt (ex ANA 5-sekunder-tryck-på-knappen) men här gick crew omkring och hade koll, vilket jag uppskattar mer. Tråkigt att det troligtvis var första och sista flighten med Qantas i första klass. Efter drygt 13 timmar i seat 1A var det dags att göra ett (vad jag trodde) kortare uppehåll i Dubai, bl.a. för byta av besättning och re-fuel. Man var tvungen att ta med sig alla saker från planet när man gick av, jag tyckte detta lät onödigt med bara ca 1,5 h uppehåll men var tur att jag var tvungen att göra det. När man kliver av planet var det en kort promenad till Emirates första klass lounge som Qantas har avtal med (har för mig att Emirates och Qantas har en hel del code-share flygningar till och från Australien?).

Första klass loungen ligger på ett eget våningsplan med egen taxfree avdelning (om än liten) med direkt utgång till gate. Detta var den största första klass loungen jag har varit i, med otroligt gott om utrymme och platser att vara på tillsammans med mycket personal. Kändes ibland lite konstigt att inte se någon annan passagerare på ett tag utan bara personal som arbetade där. Om jag kommer ihåg rätt fanns det 2 st separata restaurang-avdelningar med meny och en liten buffe men det gick alldeles utmärkt att sitta vartsomhelst och beställa från menyn om man ville. Då jag endast hade ca en timme på mig till boarding ville jag gärna prova vad loungen hade att erbjuda i mat- och dryckesväg, jag satte mig i närheten av gate 25 vilken var den gate som jag senare skulle till. Gick till buffen och plockade på mig lite möjligt, väldigt serviceminded personal som bl.a. frågade om påfyllning på skumpan (vanlig Moet har jag för mig) hela tiden, om det var ngt mer jag ville ha från buffen osv.

Jag blev glad när jag såg att de hade Balik lax som gick ner utan problem när jag var tvungen att prova sushi- och sashimibuffen.

När klockan närmade sig boarding plingade det till i telefonen, en försening på 20 minuter, hmm, inget bra tecken, till sist hör jag av någon av personal att min flight till LHR är inställd. Fortfarande ordinarie avgångstid på tavlorna… Jag och de andra personerna (totalt kanske 8 personer) som skulle åka första klass med denna flight går till ett större skrivbord med tre sittplatser för ombokning. Nu börjar ett äventyr som tar ca 2 timmar men som till sist slutade väldigt bra. Fascinerande var att de som arbetade i loungen hade inga befogenheter att boka om passagerare som hade bokat via Qantas (jag hade bokat Qantas-flighten med poäng vilket gjorde att de inte kunde boka om mig alls, detsamma för de som hade bokat Qantas flygnr). Däremot de som hade bokat Emirates codeshare men var på samma flight hade inga problem att bli ombokade. Då återstod kanske 5 personer som inte hade blivit ombokade alls… Några av passagerarna får då frispel och skäller ut Emirates-personalen, till sist kommer en representant från Qantas som börjar arbetet med att boka om oss. Till en början blev jag (tillsammans med de övriga som jag pratade med) ombokade till nästa Qantas flight till London som skulle gå kl 9 på morgonen och sedan vidare till Stockholm med ankomst 20.30, då var klockan ca 03.00… Som alltid lönar det sig att vara påläst och trevlig samt ställa krav på ett sansat sätt. När det plingade till i telefonen om att flighten var 20 min försenad började jag titta på alternativa flyg och såg då att Emirates hade en direktkärra till Arlanda kl 08.15, då endast ett säte bokat. När det var min tur (jag väntade till sist så att representanten från Qantas inte hade ngn ytterligare person som stressade henne) visade jag henne Emirates flighten, tyvärr hade hon inte befogenhet att boka på denna flight, okej, har du möjlighet att kolla med den person som har behörighet osv? Till sist inget problem utan jag blir ombokad till EK157 i första klass direkt till Arlanda med exakt samma ankomsttid som tidigare planerat, 12.45! Då detta hade tagit ca 2 timmar och klockan var 04.30 var det läge för en dusch och lite frukost. Även om det slutade bra är jag fascinerad av att det kan ta 2 timmar för 1 person att boka om kanske 8 personer, undrar då hur det gick för de 400 passagerare i Ekonomi…

EK157, DXB-ARN, Första klass, seat 1A

Jag har tidigare inte åkt med Emirates, dels för att inte tillhör ngn större (ngn alls?) allians och dels för att de bilder osv jag sett inte har varit tilltalande, lite för mycket ”bling”. Även om min ordinarie flight blev inställd blev EK157 nonstop till Stockholm en bättre lösning: Slipper byta terminal på Heathrow Nytt flygbolag i första klass Landar samma tid som tidigare planerat Jag fick också fler timmar i Emirates första klass lounge i Dubai, drygt 6 timmar mot 1 timme. Boarding skulle bli från en bussgate vilket innebar att jag tog en hiss ner från första klass loungen till gaten där bussen skulle gå ifrån. Då jag kom dit relativt sent var det endast ett fåtal passagerare kvar vid gate, när personalen fick syn på mitt boardingkort visade de mig till den separata bussen för första klass (och business klass?) passagerare, endast jag ombord, troligen pga att jag kom till gate så sent.

Blev en hyfsad lång tur runt flygplatsen innan vi kom fram till flygplanet, men det gjorde ingenting för en flygplansnörd som hade möjlighet att se ett antal plan på vägen dit.

När vi kom fram till vårt plan, en B777, passade jag på att ta et par bilder innan jag gick uppför trappan. Det var inte uppskattat, det kom fram en kille på en gång och sa någonting i stil med ”no pictures allowed, no pictures”. Bara att följa order och gå uppför trappan istället.

När jag kom ombord fick jag snabbt en känsla att detta inte skulle bli en av mina mest minnesvärda flighter. Personalen var rätt blasé, kändes som att de som arbetade där bara väntade på tills flighten var slut, tog lång tid att få mat och dryck när jag beställde (trots att vi var bara 2 personer i första klass). Kan också ha med att göra att jag var relativt trött, hade varit vaken ett antal timmar och ätit och druckit gott. Sätet såg trångt ut vilket stämde även om det var riktigt bekvämt när jag väl satt ner. Mycket ”bling”, polerat trä och allmän ”Dallas-känsla”.

Det visade sig att jag tydligen somnade på en gång efter att ha satt mig ner och spänt fast mig, flygvärdinnan väckte mig försiktigt när vi kommit upp på marschhöjd och frågade om jag ville ha ngt att drick eller äta? Självklart, vad kan ni bjuda på? Fick menyerna och såg att det trots allt skulle bli en angenäm flygning.

Var tvungen att prova bägge två för att se om det var ngn skillnad, även om det inte var markant var P2 1998 snäppet bättre (hade aldrig provat denna tidigare). Obs! Det är ingen spegel framför som reflekterar mitt ansikte utan en film som jag försökte se

Jag beställde samtidig kaviar och kyckling med indiska kryddor samt ris, inget speciellt men god smak på kycklingen.

Såg sedan att de hade Hennessy Paridis Extra konjak ombord, måste erkänna att det dricker jag inte varje dag så ett litet glas ville jag gärna ha. Lite för starkt för smak men helt ok ändå!

Somnade tydligen igen när konjaken var slut och vaknade när vi var ovanför Stockholms skärgård. Det var en väldigt fin dag att flyga och jag tröttnar aldrig på att titta ut genom fönsterna.

Jaha, så var man hemma igen, blir alltid lite antiklimax att komma hem till fiskpinnar och potatismos med familjen när man har varit borta på en sån här resa. Sammanfattningsvis var det en bra resa, imponerad av maten i JAL och personalen ombord QF, kommer definitivt att åka tillbaka till Sydney men då stanna längre än 36 timmar… Tyckte jag fick bra bang-for-the-bucks; - Drygt 40 timmar i förstaklass - 3 st nya FC flygbolag (JAL, QF, EK) - 2 st nya FC lounger (QF SYD, Emirates DXB) Nu är de sista American Airlines-poängen slut (nåja, 20.000 poäng kvar), framöver blir det mer ”ordinära” FC routings med eurobonus framöver (typ ARN-LHR-TYO-SIN-CGK-BKK-FRA-ARN vilket av en tillfällighet bokades för ett par veckor sedan ) //Sepbemi

More from BusinessClass.com