Medlemsrecension: 16 timmar Business Class med Cathay Pacific, Hong Kong till New York - JFK

25. May 2018
by BusinessClass

AV RobHK Att vara Marco Polo medlem och samla AsiaMiles igenom flygresor är ingen rolig upplevelse. Deras poängsystem är så grymt taskigt, att man får extremt lite eller inga poäng för billiga ekonomibiljetter. Lika taskigt som Marco Polo är, omvänt lika givmilda är bankernas kreditkort på att ösa ut olika bonusar när man tecknar upp sig på nya kreditkort. Läser man lite på flyertalk inser man att folk rullar olika kreditkort över tid för att få mer poäng. På detta vis skaffade jag och min flickvänn ganska snabbt 145 000 Asiamiles, vilket var det som behöves för att boka tur & retur med Cathay Pacific i Business Class mellan Hong Kong och New York. Enligt wikipedia världens 21:a längsta flight. Efter att vi bokat flygresan gick jag online och kollade vad resan hade kostat att köpa (detta var 7-8 månader i föreväg). Med lite skräckblandad förtjusning fick jag upp detta.

Det är rätt tråkigt som boende i Hongkong, att det är fruktansvärt prissättning på flygbiljetter. Cathay är värst, men även flygbolag som SAS tar ut ett högre pris för flight som utgår ifrån HKG istället för t.ex.

ARN

. Åter till resan! Så var det då dags att flyga, vi hade bokat 09:00 flighten ut, vilket innebär en hel lång dag, vaken på planet, perfekt för en sådan som mig som omöjligt kan sova ordentligt ändå. Vi började med lite Dan dan noodles i Cathay's The Pier.

Sen var det dags att boarda. Har testat Cathay's business en gång tidigare, då med samma sätes-setup som på denna 777. Jag gillar verkligen sätet, kanske min absoluta favorit i luften. Vi satt på rad 18, mitten säten.

Även fast det var tidig morgon, var vi ju tvugna att ta ett litet glas bubbel

Jag är lite smått flygrädd om det är kraftigare turbulens, men denhär resan var helt magisk. Knappt varit med om något liknande, skakade knappt än endaste gång på 15h+ i luften, helt otroligt. Istället blev det fullt fokus på mat och slappa och ta det lugnt.

Vi började då med lite lunch:

Normalt dricker jag väldigt begränsat med alkohol på flygresor. Men jag blev väldigt förvånad när jag såg Grand Cru Classe bland dessert vinen och bad om ett glas innan de ens kommit ut med desserten. Men den va redan till min besvikelse slut! Då vände jag mig åt sidan och såg flickvännen sitta och smutta på dom sista gudomliga dropparna - hah! Jag fick faktiskt smaka ifrån hennes glas och de va riktigt gott, trist att de hade med så begränsad volym. Någon måste ha varit riktigt snabb på den flaskan.. I övrigt smakade maten helt OK. Köttbiten var riktigt bra i min mening. Cathay får rätt mycket skit för att maten är dålig i business. Jag håller inte med, tycker maten är i nivå med SAS eller ett snäpp högre. Servicen var överlag, som vanligt med Cathay, väldigt bra. Har flera dåliga erfarenheter ifrån snorkig personal på SAS osv. Men detta är ju Asien, men asiater som servar, det blir sällan dåligt. Efter lite aktieanalys och ett par filmer var det så dags för mat igen. Jag hade innan resan läst bra saker om hamburgaren som kan beställas in när som helst under flygresan. Så när ankan som kom in till middag, var sisådär samt en väldigt liten portion beställde jag in en hamburgare direkt.

Jag blev väldigt förvånad, när man fick in en hamburgare med pommes, som var såpass bra att jag hade varit nöjd om jag köpt den på ett hamburgarställe. Inte bästa hamburgaren i mitt liv, men riktigt stabil, bra burgare, med goda pommes! Hur gick det till på 10 000m!? Vi dehär laget började man bli rätt seg och kände att resan gärna får vara över, efter en snabb blick på TVn insåg man att man nog blev sittandes ett tag till.

Tillslut var man i alla fall framme. Då jag inte varit i USA på ett tag var jag förvånad över att inpasseringen i landet gick såpass smidigt. Det ställdes också några frågor när vi checka in i HKG, vilket innebar att man inte kunde göra in-town checking i IFC mall som vi brukar göra. Förstod inte riktigt vilken skillnad dom små frågorna i HK gjorde, kändes som vi fick gå igenom samma inpassering i USA ändå. Skönt att vara framme och solen sken på oss i Central Park!

Vi hade sedan nästan två veckor i New York och Boston, några dagar med regn men i övrigt fantastiskt vårväder. Ska inte gå igenom allt vi gjorde, men några höjdpunkter var Book of Mormon på Broadway, se gospel med Brooklyn Tabarnacle samt äta massor med god mat, med fokus på bra kött! Gällande kött, var vi väldigt nöjda både med Del Frisco Double Eage Steak House, samt Bowery Meat Company. Kan rekommendera båda två! Vi var även tvugna att benchmarka Kina-maten, testade en i Chinatown som var sådär, vi blev ändå rekommenderade den av locals. Sen körde vi på ett ställe med en Michelinstjärna som hette China Cafe i Mid-town. Varning för galna köer, då varenda asiat i NY verkade vallfärda dit, gick ej heller att boka för färre än 4a. Det var faktiskt Hongkong nivå på maten där, till och med min kinesiska flickvänn gick därifrån med ett stamp of approval. Dagarna gick fort och sen var det dags att bege sig till JFK terminal 8 och sätta sig på dendär långa flighten igen. Innan det så stötte vi på en riktigt trevlig lounge som hette Flagship Lounge. Jag har alltid sagt att Cathay har de bästa Business loungerna i världen (utan att ha provat alla förståss), men dehär va faktiskt riktigt riktigt bra.

Notera att de har en helt egen avdelning för Tequila drinkar. Mängden alkohol som serverades var helt otrolig. Är ingen öl-expert får be palme kommentera om öl-utbudet är godkänt:

Vi satt några timmar, maten var såpass god att vi åt rätt mycket av den. Just innan vi skulle gå, så hade dom bytt ut Tequila bordet, mot ytterligare mer/ny sprit

Så var det då dags att boarda igen. Denna gång var det delvis nattflight. Vi var också rätt proppmätta efter 13 dagars svullande i USA, samt att vi åt i loungen. Va sugen på att beställa en burgare till, men körde ett lätt-alternativ istället med lite lax och lite dessert som jag inte kunde motstå, båda va goda.

Tror vi tog en lite annan rutt denhär gången, tyvärr var det betydligt mer turbulent också

Efter att ha försökt sova utan någon större framgång, åt vi lite mat igen

Bästa desserten jag ätit på en flygresa någonsin. Hade kunnat betala på ett konditori för att äta denna igen. Lite som en mazarin, med blåbärscreme, samt någon lite chokladig kexkaka i botten. En liten lustig (eller oroande) detalj var att vi reserverat rad 18 både ut och hem. Men när jag checkade in på JFK, så hade vi magiskt flyttats till rad 22. Ingen hade någon aning varför, rad 21 var ledig, så vi bytte till den. Väl på planet frågade vi även där, om personalen visste varför vi bytt rad, då de framför inte ens reste ihop. De hade ingen aning. Verkar ju väldigt konstigt att vi bara blir flyttade till en annan rad sådär på slump, utan anledning. Jag hade kollat flera gånger sen vi bokade, att vi fortfarande hade dessa platser, så det va något som skedde sista veckorna. En så lång resa med direktflyg, har jag bara gjort en gång tidigare, då i ekonomi. Då lovade jag mig själv att aldrig flyga så långt direkt i ekonomi och det lär jag nog hålla. Även om man flög business var man rätt mör efter resan, men det gick såklart väldigt bra i jämförelse. Nu ska vi bara samla lite Asiamiles igen så får vi se var nästa större resa bär av!

More from BusinessClass.com