Maybach S62 - Första Klass till Arlanda

16. Mar 2012
by Martin Björnström

BusinessClass.se har testat att åka Första Klass till Arlanda - på marken. Freys hyrverk lät oss testa deras stolthet - Maybach S62 på en majestätisk resa från Kungliga Dramaten till Arlanda VIP terminalen.

Förväntningarna är höga när vi anländer och får se raden av svarta limousiner uppradade med en 6,2 meter lång pjäs allra längst fram.

Freys hyrverk

är på plats för att visa upp sitt breda sortiment av fordon med allt från Saab 9-5 till Maybach S62 som vi är här för att teståka.

Att bli hämtad av en svart Mercedes S-klass till och från flygplatsen är alltid trevligt trevligt och något som många här på BusinessClass.se upplevt under resande världen över. Det är mer ovanligt att kliva in i en Maybach som totalt tillverkats i strax över 2000 exemplar.

Vi får ta till flygplanstermer för att beskriva denna bil. "Kabinen" består av två säten med 57 tum benutrymme. Märk väl att detta är effektivt benutrymme exkluderat sätet så vi talar verkligen om First Class. I denna bil finns ingen avskiljare mellan förare och kabinen men det går att beställa från Maybach. Notera hastighetsmätare, yttertemperatur samt klocka i taket. Ett bra sätt att hålla kolla på att föraren håller sig inom gränserna.

Sakoz

från BusinessClass.se testar benutrymmet med uppfällt säte.

Björnström

testar fälla sätet i sovläge. Sätena kan ställas in i en mängd olika lägen med snabbknappar för sitta/sova precis som ombord på flygplan. Sätena är uppvärmda och ventilerade genom fläktar som blåser genom små hål i klädseln, mycket behagligt. Vi har också individuella kontroller för luftkonditionering höger/vänster i kabinen och kan styra ljus, gardiner och ljusgenomsläpp i taket.

Precis som på Emirates First Class finns en liten kyl för drycker med precis rätt lutning för Champagne flaskor. Ovanför kylfacket finns CD-växlare samt DVD-spelare för IFE systemet. Stolarna har individuella skärmar.

Vi har "lyft" från Dramaten och börjat rulla mot Arlanda. Det är mycket tyst och vi hör aldrig motorn under färd. Att åka så tillbakalutad på marken är en ovanlig känsla, här skulle man kunna sitta i många timmar.

I ett belyst fack i dörren hittar vi Champagneglasen. Tänk på att Freys hyrverk inte kan erbjuda själva flaskan pga svenska lagar men om du tar med dig flaskan själv så finns både kyl och glas.

Fjärrkontrollen till IFE systemet kändes lite ålderstigen och i ärlighetens namn matchar det inte den senaste generationens IFE som vi hittar ombord på Singapore Airlines, Qatar Airways och Emirates. Jag tycker också att mycket av elektroniken i kabinen påminner om förra generationens Mercedes S-klass men det är lätt att bortse ifrån när totalupplevelsen är så bra.

En knappsats i mittkonsolen styr gardiner i dörrsidorna och bakrutan. Med dessa stängda blir det väldigt mysigt. Jag noterade att känslan påminner om att flyga övervåning på 747 eller som på en privatjet. Mysigt, ombonat och exklusivt.

Vår chaufför Peter Thomason är ytterst professionell i sitt och tilltal. Han har genomgång utbildning hos Maybach och har många års erfarenhet av att ta hand om kunder från världens alla hörn. En overklig känsla att glida fram genom trafiken mot Arlanda. Jag passade på att ställa lite frågor till Peter om Maybach i ett videoklipp:

Maybach emblemet visar att här kommer något alldeles extra.

Vi anländer till Arlanda VIP terminalen på jättebra humör.

Slutsats & priser

Vår slutsats är att Freys erbjuder en unik produkt i Maybach limousinen. En perfekt start på bröllopsresan och/eller lyxresan, särskilt i kombination med Arlanda VIP terminalen. Du får ett garanterat professionellt bemötande och betalning sker mot faktura. Vad kostar då detta? Freys hyrverk tar 1890kr per timme exkl moms för deras Maybach S62 och debiterar minst två timmar för en resa till Arlanda. En ansenlig kostnad jämfört med att åka Taxi Stockholm men också billigare än att flyga helikopter. Detta är ju trots allt något helt annat än att åka Taxi. Vi noterar att Freys erbjuder fast pris till och från Arlanda för Mercedes S-klass á 1195kr exkl moms och det känns relativt prisvärt. Freys är säkerhetsklassade och ensamma om att få köra hela vägen till Arlanda VIP terminal, vanliga taxi måste stanna utanför grindarna. Barnstolar finns att tillgå. Bokning sker minst tre timmar före avfärd för att resan ska vara garanterad. Freys erbjuder även bokning av limousiner utomlands genom sitt nätverk. En fullständig genomgång av Maybach S62 finns på YouTube här:

http://www.youtube.com/watch?v=CNP8DMCDjgw

More from BusinessClass.com