Malaysia Airlines slopar förstaklass och döper om den till ‘Business Suites’

21. Dec 2018
by BusinessClass

Malaysia Airlines har beslutat sig för att lämna förstaklassmarknaden. De kommer döpa om produkten till ”Business Suites”, enligt Australian Business Traveller. Förändringen är doc endast ytlig då den egentligen bara rör namnet. i övrigt så är produkten den samma med samma service, mat, underhållning, pyjamas och övrigt som i den tidigare förstaklassprodukten. ”Med samma säten, samma kabin, samma mat och dryck, samma service … ja, allting förblir det samma – vi har bara döpt om produkten till Business Suites ”, säger Lau Yin May vid Malaysia Airlines. Förändringen berör endast 12 Airbus maskiner i flottan; 6 A380 och 6 A350. Förändringen trädde i kraft den 12:e december.

Varför byter Malaysia Airlines namnet?

Efterfrågan har minskat och en del företag vill inte att deras personal spenderar extraordinära belopp för att sitta längst fram i planet. För en tid sedan var det bara förstaklass som hade ”fully-flat” säten. Men de flesta affärsresenärer av idag förväntar sig detta, som en naturlig del av affärsklass. Varför ska man då överhuvudtaget anstränga sig för att uppgradera sig till förstaklass? ”Vi inser att i det ekonomiska nuläget så har många valt att inte köpa biljetter i förstaklass och att många affärsresenärer inte kan välja förstaklass på grund av företags policy. Så vi vill erbjuda marknaden et alternativ som gör det lättare” säger Lau. Av de kommentarer som hittills kommit fram så är detta en kreativ lösning för en förstaklass produkt som helt enkelt inte längre är konkurrenskraftig. Särskilt som produkten säljer dåligt för A350. Det är dock överraskande att de inte ändrar någonting förutom namnet och priset på produkten. Om Malaysia Airlines kan övertyga affärsresenärerna att köpa den något dyrare produkten, Business Suites, så är väl allt frid och fröjd för flygbolaget. Många flygbolag börjar göra sig av med förstaklass och tendensen tycks vara att satsa mer på premium ekonomi.

Vad ändras?

Som nämnde tidigare så är det deras sviter ombord A380 och A350. Klassen blir prissänkt till att hamna någonstans mellan reguljär affärslass och det som tidagre var förstaklass. Genom detta hoppas Malaysia Airlines kunna locka några affärsresenärer att uppgradera. För den som vill prova är ”Business Suites” är den tillgänglig på linjen mellan Sydney och London under högsäsong eller mellan Kuala Lumpur och Japan.  

More from BusinessClass.com