Julresa till Hong Kong - SAS och Cathay Dragon Business

10. Feb 2017
by BusinessClass

AV: Abbs Introduktion Flyendes det grådaskiga vädret i Stockholm styrdes kosan mot Hong Kong i förhoppning om att byta regn mot solsken och kroppkakor mot dumplings. Då SAS inte flyger till Hong Kong på tisdagar, så fick ditresan bli en omväg via Köpenhamn och Shanghai. Från Shanghai flögs det med Cathay Dragon(f.d Dragonair) till Hong Kong. Alla ben i Business förutom Stockholm-Köpenhamn som flögs i Plus. Alla ben i Business var fantastiska och Cathay Dragon överraskade oerhört. Hong Kong bjöd på strålande solsken för det mesta och mycket god mat inmundigades. Kommer i denna tråd ge mina intryck av dessa flighter och försöka förmedla upplevelsen till er. Jag hoppas det kan komma till uppskattning. Introduktion SAS Plus: Stockholm till Köpenhamn SAS Business: Köpenhamn till Shanghai Cathay Dragon Business: Shanghai till Hong Kong Hong Kong SAS Business: Hong Kong

Foto: Albin Karlsson.

SK407 Stockholm(

ARN

) – Köpenhamn(CPH) 20/12-2016 Departure time: 16:20 Arrival time: 17:30 Duration: 1:10 Aircraft: Airbus A321 Seat: 1F

Rutinsmässig flight, helt slutsåld. Försenad pushback på grund av stort antal handbagage, tämligen många semesterresenärer. Vill minnas att det var bättre förr innan SAS införde Go Light, nu påminner boarding väldigt mycket om den man ser på semesterdestinationer med Norwegian. Efter take off och när säkerhetsbälten tänts blev jag erbjuden en Fresh Bite, vilken jag tackade nej till och bad om en polarrulle. Till min förvåning fick jag en rulle utan protest men att jag ville ha en flaska vatten gick ej för sig, det gick endast att få ett glas.

SAS Polarrulle, polarbröd med ost från Wästgöta kloster.

Foto: Albin Karlsson.

Vi landade 5min efter tidtabell och med raska steg tog jag mig bort till passkontrollen och sedan vidare till gate C29 för boarding av SK997.

Foto: Albin Karlsson.

Copenhagen to Shanghai

SK997

Köpenham(CPH) – Shanghai(PVG)

20/12-2016

Planned departure time: 18:35

Pushback: 18:42

Planned arrival time: 11:50

Gate arrival time: 12:04

Duration: 10h 21min

Aircraft: Airbus A340-300

Seat: 4A

Vid gate C29 på Kastrups flygplats utropades prioboarding och sedvanligt kaos utbröt. Sicksackandes mig förbi konfunderade passagerare, osäkra om Go får boarda, skyndar jag mig ombord för att eventuellt kunna få en folktom bild på kabinen. Icke sa nicke, men jag hälsas glatt välkommen av kabinpersonalen som idag består av en mix av svenska, danska och kinesiska värdar. Jag visas till min stol 4A, där väntar kudde, madrass, täcke, vattenflaska, hörlurar samt ett amenity kit. Kitet innehåller det väsentliga, tandborste, tandkräm, handkräm, öronproppar, ögonmask och tvivelaktiga strumpor. På A340-300 klämmer SAS in 40 säten i Business, uppdelat i två sektioner med 32 säten framför galley och 8 bakom. I Plus finns det 28 säten och i Go ryms det hela 179 passagerare. Både Go och Plus var fullsatta, medans jag uppskattade ungefär 5 lediga säten i Business.

SAS Business, säte 4A

Foto: Albin Karlsson.

Amenity kit och hörlurar väntandes i sätesförvaringen

Foto: Albin Karlsson.

Amenity kit innehåll

Foto: Albin Karlsson.

Under tiden jag gör mig hemmastadd cirkulerar crew i kabinen och erbjuder dryck innan start. Det går att välja på Champagne, apelsinjuice eller vatten varav jag väljer ett glas Champagne. SAS serverar Charles Heidsieck i Business, som enligt mig smakar gott. Därefter slutar min vinkunskap.

Predeparture Champagne

Foto: Albin Karlsson.

Vi lämnar gaten klockan 18:42 och taxar snabbt ut på banan. En mjuk start och inom kort når vi 34tusenfot och skylten för säkerhetsbälte släcks. Crew skrider till gärning och delar ut menyer och börjar servering drinkar och snacks. Menyer delas även ut och du kan se de

här

. Jag väljer att prova en Take Off, gjord på gin, Cointreau och Bitter Lemon. Till det serveras varma nötter. Drinken smakar väldigt gott.

Take Off och varma nötter

Foto: Albin Karlsson.

Till förrät väljer jag pilgrimsmusslor, eller som SAS uttrycker det,

Poached scallops with apple vinegar, shrimps, dill and mussel mayonnaise.

Vid sidan om serveras en liten sallad och dressing. Att göra sällskap till musslorna rekommenderas jag att prova Sauvignon Blanc, eller

Delaunay, La Vignette Touraine Sauvignon Blanc

som finsmakare uttrycker det. Vinet var vitt och gott, så mycket vet jag och passade bra till de fina pilgrimsmusslorna som hade mycket fin konsistens. Jag saknar dock en liten smakkick, gärna i form av hetta. SAS erhåller ej egna salt- och pepparkar, utan man får små papperspåsar med salt och peppar, som en vägkrog på E4:an ungefär. Detta drar ner betyget. Jag blev dock erbjuden ett orange bröd, som smakade chilinötter! Mycket intressant.

Förrätt, pilgrimsmusslor

Foto: Albin Karlsson.

Till huvudrätt ser jag att det finns hjort. Inte kan jag välja det, hjort på flygplan kommer bara göra dig besviken tänkte jag. Men som ett ödets knyck beställer jag hjortkinden ändå. Galaxer i mina braxer, vilken rätt! Jag transporteras till barndomsminnen av skollov i Överkalix, ätandes långkok på diverse vilt och känslan av att komma hem till doften av farmors mat. Denna rätt är helt otrolig, så saftigt och djup smak på kött och sås, gifter sig otroligt bra med potatisen. Jag må vara partisk, men denna rätt är det bästa jag ätit på ett flygplan och äter det mer än gärna på marken. Hade SAS introducerat sin kaviarservice med Kalix löjrom till denna flight hade jag varit i himmelriket. Till dricka väljer jag

Mikeller Coffee, Tea or Me?

vilken som förväntat är väldigt god.

Hjortkind, eller Red wine and rosehip braised deer cheek with potato gratin and seasonal vegetables

Foto: Albin Karlsson.

Till dessert beställer jag lite av allt, chokladmousse, ost, frukt samt pistaschglass. Fortsätter gör vi med stout men jag beställer även in The, Damman Bali. Chokladmoussen är aningen för bitter utan att ha något som lättar upp, osten smakar gott och pistaschglassen avrundar allting ypperligt. Thet är väldigt gott.

Chokladmousse, frukt samt ost

Foto: Albin Karlsson.

Pistaschglass

Foto: Albin Karlsson.

Efter middagen undersöker jag underhållningssystemet. Skärmen är lagom stor med ok upplösning, hade inte skadat med högre upplösning. Filmutbudet är ok, men utbudet av TV-serier katastrofal. Ett avsnitt av populära serier!? WiFi fungerar dock ypperligt så jag spenderar lite tid surfandes på BC och avslutar Mikeller flaskan innan läggdags. Var nog helt ensam i kabinen om att ens dricka öl.

SAS IFE

Foto: Albin Karlsson.

Lyckades få mig ungefär fyra timmars sömn, innan jag väcks av spädbarn i kabinen. Det var ungefär tre spädbarn och fler yngre barn i kabinen, som förmodligen skrek av ont i öronen. Efter en visit till SAS Snack bar så återvänder jag med en espresso, några flaskor vatten och lite frukt. Inte så långt därefter påbörjas frukostserveringen, där jag väljer att prova lite av allt som serveras från vagnen.

SAS Business frukost

Foto: Albin Karlsson.

Brödet var varmt och färskt, korven och soufflén mycket god men jag hade gärna sett naturell yoghurt, inte jordgubbssmak. Inflygningen gick väldigt mjukt som resten av flygningen. Precis innan oss landar en Lufthansa A380 från Frankfurt, vilken senare skulle skapa en del kö i immigration.

Lufthansa A380 parkerad på Shanghai Pudong flygplats

Foto: Albin Karlsson.

Sammanfattningsvis var det en väldig trevlig flygning. Crew var vänliga och proaktiva i sin service. Dryckesutbudet är fantastiskt, men det sägs i perspektivet av en ölfantast. Maten var extremt god och jag önskar hjortkinden får en plats på alla SAS menyer. Stolen lever dock sitt eget liv, då den spontant blåser upp sig eller tvärtom. Detta är extra besvärligt när man precis hittat sin perfekta sovställning och stolen pyser ut precis tillräckligt med luft för att göra ställningen lite obekväm. Har erfarit detta på alla säten jag provat i SAS Business, så jag antar det är ett produktionsfel. I övrigt är SAS Business en väldigt bra hårdvara och när det går vägen, ypperlig mjukvara.

 

Foto: Albin Karlsson.

Då vi var sena till gate och jag hört hemska berättelser om långa köer i Shanghai, skyndade jag mig mot immigration. Först blir jag tagen åt sidan för att jag utlöser temperatursavläsarna, jag är för het säger en trevlig kontrollant. Jag får snällt ta tempen och besvara frågor om mitt välmående, men när det uppmärksammas att jag är ifrån Sverige släpps jag snabbt vidare. Det har vid det här laget bildats stora köer vid immigration. Jag ser i ögonvrån hur ytterligare ett bås öppnar och smiter dit, med endast en familj framför mig i kön. Här tänker jag att det var ett extremt smart beslut och att jag kanske skulle hinna med lite extra tid i loungen. Det visar sig att familjen framför, som verkar vara från Grekland, varken har Kinesiskt visum eller transfer vidare till tredje land. Hur de överhuvudtaget fick boarda flyget till Shanghai vet jag inte, jag ställde mig längst bak i en annan kö och var förbi efter trettio minuter. Den grekiska familjen hade då samlat på sig hela sju kontrollanter som diskuterade hur de skulle göra. Jag hämtar upp mitt bagage och tar mig till incheckning, där jag möts av en agent från Cathay Dragon som säger att ingen check in för KA805, "come back an hour". Jag ser på telefonen att det inkommande flyget från Hong Kong inte ens startat. All stress i onödan och lunch intas vid en sjaskig restaurang i terminalbyggnaden. Efter en timme tilläts vi checka in och efter pass och säkerhetskontroll beger jag mig till Cathay Pacific lounge. Loungen är väldigt simpel, med ett enkelt utbud av fika och ätbart. Hursom en trevlig lugn oas jämfört med terminalen. Flyget skulle totalt bli nästan tre timmar försenat, med minimal kommunikation från Cathay Dragon. Jag får nog skatta mig lycklig då alla andra flyg till Hong Kong denna dagen ställdes in.

KA805

Shanghai(PVG) – Hong Kong(HKG)

21/12-2016

Planned departure time: 14:20

Pushback: 17:12

Planned arrival time: 17:30

Arrival time: 20:33

Duration: 3h 5min

Aircraft: Airbus A321Seat: 11K

Jag hälsas glatt välkommen och pursern hälsar mig med namn, visserligen med hjälp av en fusklapp, men väldigt trevligt hursomhelst. Jag erbjuds en välkomstdrink och väljer vad som verkar vara en lila juice. På sätet väntar en härlig kudde och filt och sätet är väldigt bekvämt. Sätet är så bekvämt att jag lyckas somna in innan boarding är klart.

Säte 11K. Bild tagen efter landning.

Foto: Albin Karlsson.

Jag vakar med ett duns då planet skuttar i luften och träffar på sin första bit av turbulens, vilket det skulle komma bli mycket av denna flygning. Menyer delas ut och du kan se ett snapshot av menyn

här.

Förrätter och dricka serverades, jag observerar att det finns Champagne att tillgå. Tröttheten tar dock övertaget och jag väljer att dricka vatten. Synd att planet ej erbjuder WiFi, annars hade jag kunnat skriva på BC i enlighet med nykterhetsreglerna. Till förrätt serveras rökt lax med fänkål, gräddfil och laxrom tillsammans med en liten sallad och ett urval av bröd. Förrätten smakar mycket bra med en förvånansvärt god lax.Upplägget är elegant och det finns personliga salt och pepparkar! På grund av turbulens tvingas middagsserveringen avbrytas flera gånger, med det största uppehållet på närmre trettio minuter.

Förrätt, Smoked Salmon, fennel, sour cream and salmon roes

Foto: Albin Karlsson.

Då turbulensen äntligen avtagit serveras huvudrätten. Det finns ett val på tre varma huvudrätter, vilket för mig är något fantastiskt. Jag väljer en wok med räkor och pilgrimsmusslor tillsammans med ris, som smakar okej, inte mer än så. Baserat på vad min stolsgranne åt borde jag ha valt Hot Pot Rice, som såg riktigt smarrigt ut.

Huvudrätt, Wok-fried shrimp, scallop, asparagus and steamed rice

Foto: Albin Karlsson.

Till efterrätt erbjuds glass från Häagen Dazs, med ett val på belgisk choklad, jordgubbscheesecake eller vaniljsmak. Jag väljer chokladglass, en kopp Hong Kong milk tea och tackar nej till ett glas cognac. En liten Cathay chokladpralin serveras också med teet. För ni som ej provat milk tea i Hong Kong, gör det. Väldigt gott och avslutade flygningen perfekt. Glassen var dock stenhård och jag fick ta till rätt så innovativa metoder för att tina glassen tillräckligt så att den går äta.

Hong Kong Milk tea och chokladglass

Foto: Albin Karlsson.

Då jag ätit eller sovit större delen av flighten hann jag ej undersöka underhållningssystemet i detalj, men det jag såg imponerar. Extremt bra utbud av filmer, nyreleaser och gamla klassiker. Alla tre filmer i Sagan om Ringen trilogin(!). Betydligt bättre utbud än SAS, dock så finns det reklaminslag som stör rätt så mycket.

Cathay Dragon In Flight Entertainment

Foto: Albin Karlsson.

Sammanfattningsvis är det en mycket trevlig flygning. Jag önskar att jag kunde resa på detta sätt inom Europa, för standarden på denna regionala flygning på endast tre timmar är top notch. Bekvämt och rymligt säte, vänlig och professionell service, val på flera varma huvudrätter samt serverat på porslin med riktiga bestick och underhållningssystem. Det är så att man börjar undra om även intra-Asien business kommer gå samma öde till mötes som business intra-Europa, där produkten allt som oftast endast erbjuder ett blockat mittensäte. Om ens det.

I Hong Kong sovs det på Harbour Grand Hong Kong, vilket i mitt tycke var ett helt ok hotell. Gymmet var i minsta laget, men att det låg en kort promenad från Tim Ho Wan gav ett stort plus. Bra väder med klar himmel och runt 22 grader varmt. Då SAS flyget går kl 9 på morgonen blev det en tidig uppstigning för att resa till Chek Lap Kok International Airport. Då jag är en stor flygnörd (läs: pluggar flygteknik..) så blev det lite loungehopping och planespotting. Det börjades med Singapore Airlines Silverkris lounge, vilken har ett bra utbud av mat och dryck. Dock ligger loungen i "källaren" och det finns ingen vy mot plattan.

Frukost i Singapore Airlines Lounge

Foto: Albin Karlsson.

Efteråt begavs det sig mot Uniteds lounge. Inte lika bra utbud som Singapore, men perfekt vy mot plattan. Och det finns glass! Som grädde på moset gjorde sig en Cathay Pacific A350 redo för avfärd när morgonens tredje kopp kaffe konsumerades.

Cathay Pacific A350

Foto: Albin Karlsson. Boarding gick smidigt och jag gjorde mig hemmastadd i mitt säte och observerade boardingen. Jag tyckte det var lite märkligt att jag inte satt nära fönstret, jag trodde jag bokat plats på en jämn rad. Och mycket riktigt kommer en trevlig kille och frågar om jag har plats 5H, och jag svarar 4H och ser omedelbart att IFEn säger 5H. Jag skyller på att det är morgon och flyttar mig framåt en rad till mitt säte.

Icke mitt säte 5H.

Mitt säte 4H.

Foto: Albin Karlsson.

SAS Businesskabin på A330-300 är betydligt mindre än den på A340-300, 32 respektive 40 platser i Business. Detta då A330 ej har den mindre intima businesskabinen bakom galley.

SAS Businesskabin

Foto: Albin Karlsson.

Istället är Pluskabinen betydligt större och denna flygning var den i princip tom. De få sittandes i Plus hade mer utrymme än den mest rymliga First svit, ungefär en och halv rad per passagerare. Hemmastadd i korrekt säte bjöds det på pre departure drinks, återigen ett val mellan Champagne, apelsinjuice eller vatten.

Pre departure drink

Foto: Albin Karlsson.

Pushback klockan 09:11 lokal tid och en lång taxi som bjöd på en rad intressanta flygplan, bland annat en armada av 747

r. Stigning till marschhöjd bjöd på en vacker vy av Victoria Harbour, som dessvärre ej gjorde sig på bild på grund av starkt motljus.

Cathay Pacific Cargo 747-400

Foto Albin Karlsson.

Skylten för säkerhetsbälte släcks och direkt börjar något svart i en plastpåse delas ut. Jag vågar inte få upp förhoppningarna men vid närmare inspektion blir jag glad, så där glad som bara tveksamt konstruerade polyestertofflor kan få en att bli.

SAS beryktade tofflor

Foto: Albin Karlsson.

Bordet dukas och drinkbeställningar tas. Jag fortsätter med Champagne och till det serveras en kanapé bestående av sparris, bacon och potatis rösti. Fungerade mycket väl som aptitretare då jag inom kort fann mig hungrig igen.

Kanapé och champagne

Foto: Albin Karlsson.

Lunchserveringen fortskred snabbt och till förrätt valde jag pilgrimsmusslor, vilket har fått bli det inofficiella temat i denna reserapport. Till det rekommenderades ett väldigt gott vitt vin.

SAS Pilgrimsmusslor

Foto: Albin Karlsson.

Till huvudrätt valde jag fiskrätten, som bestod av lax, räkor och potatis med sås. Det var ingen fullträff, laxen var smaklös men räkorna goda! Till det plockades en så kallad "pretzel roll", vilket gillas.

SAS Huvudrätt

Foto: Albin Karlsson.

För att runda av blev det kaka och glass från dessertvagnen tillsammans med fantastiska Coffee, Tea or me? och ett glas konjak. Kakan med vaniljsås smakade bra men glassen var väldigt tråkig, isig och svag vaniljsmak.

SAS Dessert

Foto: Albin Karlsson.

Under desserten började jag glo på

Office Space

, vilken är en av mina favoritfilmer. Crew såg aningen konfunderad ut när jag brast ut i asgarv när kaffe och te serverades. Flygningen bjöd på fantastiskt väder och den mongoliska stäppen och Uralbergen gjorde sig vackert i sin vinterskrud och den låga vintersolen. Efter

Office Space

fick skärmen se sig slagen av utsikten ut genom fönstret.

Utsikt ur fönstret

Foto: Albin Karlsson.

Som alla hälsosamma vet är det viktigt med mellanmål när man rör på sig. Halvvägs in i flygningen serverades då mackor och dryck till mellanmål, vi hade ju trots allt då rört oss flera tidszoner. En macka och Cola Zero blev det.

Mellanmål

Foto: Albin Karlsson.

Men vi vet ju alla att det också är viktigt med frukt, så ytterligare ett mellanmål plockades från snackbaren. Det är viktigt att tänka på vitaminer och mineraler finns det gott om i öl.

Mellanmål #2

Foto: Albin Karlsson.

Tiden flyger när man har roligt och plötsligt var det inte långt till landning, men först skulle en andra lunch förtäras. Till förrätt serverades anka av något slag, vilken smakade gott. Till huvudrätt fick man välja vad man ville ur vad som fanns på vagnen, där jag valde ris, grönsaker och fläskfilé. Fläskfilén var tyvärr alldeles sönderstekt.

SAS Lunch #2

Foto: Albin Karlsson.

Besättningen var fantastiskt trevliga även denna flygning. Som grädde på moset fick jag mig en flaska Mikeller Coffee, Tea or Me? att ta med hem, vilket förgyllde denna fina flygning. Flaskan ligger fortfarande i kylskåpet och väntar på ett värdigt tillfälle att konsumeras. Jag vill tacka alla som har läst och hoppas det uppskattas. Dessvärre försvann en del bilder från denna flygning, bland annat bilderna på menyn, i ett dåligt hanterat minneskort. Nu har jag inga (roliga) flygningar på nästan ett år, vilket är tråkigt, men hoppas kunna återkomma om ungefär ett år om min första first!

More from BusinessClass.com