Istanbuls nya flygplats kommer ha tulpanformat kontrolltorn

11. Jan 2016
by BusinessClass

Istanbuls nya flygplats, som enligt planen öppnar under 2018, har hittat vinnaren i den tävling där olika formgivare och konstruktörer har tävlat om att designa det nya kontrolltornet. Den nya flygplatsen byggs just nu i området Arnavutköy i den europeiska delen av metropolen Istanbul, en stad som växer snabbt och nu har ungefär 15 miljoner invånare. Många kända formgivare och designhus var med i tävlingen, men valet föll på amerikanska firman AECOM i samarbete med italienska Pininfarina från Torino - som ju också har formgivit många bilmodeller.

Det vinnande designförslaget från AECOM och Pininfarina Foto: IGA

“Det nya kontrolltornet har hämtat sin inspiration från tulpanens organiska former, och det här förslaget från AECOM och Pininfarina är ett fint bidrag till det formspråk den nya flygplatsen kommer ha" berättade Yusuf Akçayoğlu, CEO hos IGA, flygplatsens kommande operatör. Flygplatsprojektet siktar på en flygplats som blir en av de största i världen, och tornet blir också högt - 96 meter i en slags tulpanformad elliptisk kurva. Tulpaner har under århundraden varit en växt associerad med Turkiet. Det botaniska familjenamnet för tulpaner är "tulipa" och släktnamnet kan härledas från de turkiska orden "tulbend" eller "turban" som ju lökväxten liknar en hel del.

Här kommer den nya flygplatsen att ligga

Jennifer Dixon är högsta chef för AECOMs aktiviteter i Europa, Afrika, Indien och Mellanösten, och han berättade till pressen: "När vi beslutade att vara en del av tävlingen och projektet, var vår målsättning att kunna kombinera den dynamik och kanske vi kan säga romantik som Pininfarinas design är så känd för - inte minst från bilvärlden - med vårt kunnande inom flygindustrins krav till formgivning. Tillsammans har vi skapat ett kontrolltorn som både skall vara funktionellt men också inspirerande att titta på".

Så är tanken att flygplatsen ska se ut om några år från luften Foto: Nordic Architecture

Istanbul New Airport ska bli världens största flygplats med kapacitet att kunna hantera 150 miljoner resande årligt. Det är det tredje internationella flygplatsen vid staden, men välkända Istanbul Atatürk kommer stängas ner så snart den nya flygplatsen är i funktion.

More from BusinessClass.com