Invigning av SAS nya oljelinje, all-business class Stavanger-Houston

20. Aug 2014
by Jacob

Den 20 augusti kl 15.30 klippte SAS Koncernchef Rickard Gustafson högtidligt bandet för SAS kanske mest spektakulära flyglinje på flera decennier, den nya så-kallade "oljelinjen" Stavanger-Houston med en Boeing 737 med enbart business class ombord.

All-business class med endast 44 stolar ombord

Boeing 737-flygplanet är inhyrt från schweiziska Privatair och har totalt 44 stolar, 11 rader i en 2-2 konfiguration. Stolarna är så-kallade angle flat businesstolar och har alltså en viss lutning när de fälls. Stolarna är för dagen helt nya och har den karakteristiska SAS-blåa färgen.

Stolen i SAS & Privatairs Boeing 737 Flygplanet saknar dock traditionellt underhållningssystem, istället erbjuds alla passagerare en iPad med fler än 35 filmer, dokumentärer, TV-program samt flera timmar musik och en anti-stresskanal ”Meditainment”. Alla stolar har dessutom eluttag.

Stolen i SAS & Privatairs Boeing 737 fälld Stolen har totalt fem knappar. Två för att höja och sänka stolen, en för bordet, en för lampan och en för lumbar support (stöd för ländryggen). Att fälla stolen fungerar fint men tar lite tid. Bäst sovkomfort får man om man inte fäller stolen riktigt hela vägen, då får man bättre stöd för benen och låren. Med stolen helt fälld är det lätt att man sjunker ner mot golvet lite för enkelt. Det finns även ett fotstöd som går att fälla ut längst ner på stolen för att få extra stöd.

Kabinen En kul detalj är att invigningsflygningen även blir premiär för Hästens-samarbetet med kudde och täcke från Hästens. Dock kommer det dröja till 2015 innan dessa även introduceras på övriga långlinjer i business class.

Stolskontroller

Service ombord

Serviceupplägget består av champagne, vatten eller juice före avgång. Efter start erbjuds cocktails följt av en trerätters måltid med tre val av huvudrätt. På flygningen mellan Houston och Stavanger finns dessutom ett kallt alternativ. Före landning erbjuds en kall måltid innan landning i Houston och frukost innan landning i Stavanger. Mellan måltiderna finns smörgåsar, frukt, snacks samt varma och kalla drycker. Servicen sker från ett rullande bord som dekoreras med en duk där man kan se alla valen och där man även finner de olika dryckerna.

Ny lounge på Stavanger Sola

Vid gate 8, längst ut i non-Schengendelen av transithallen på Stavanger Sola, finns ett gateområde som SAS disponerar alla dagar som linjen till Houston trafikeras, från två timmar före avgång till två timmar efter avgång.

SAS minilounge på Stavanger Sola flygplats I gateområdet finns sköna soffor och fåtöljer samt enklare förfriskningar som öl, vin, kaffe, te, alkoholfria drycker samt snacks. Gateområdet har man enbart tillgång till om man flyger till Houston.

Snacks före avgång

Sex avgångar i veckan

Linjen trafikeras samtliga dagar i veckan med undantag för lördagar. Från Stavanger avgår flyget kl 16.00 med ankomst till Houston kl 19.40. I motsatt riktning är det avgång kl 21.35 med ankomst till Stavanger kl 14.20. Anslutningar finns från bland annat Oslo, Bergen, Köpenhamn och Aberdeen. Flygtiden är 10 timmar och 40 minuter till USA och 9 timmar och 45 minuter tillbaka till Stavanger. Avgångarna är de sista som erbjuds under dagen i båda riktningarna vilket innebär att man kan få en full arbetsdag i antingen Stavanger eller Houston innan avgång. Även från andra skandinaviska städer får man i många fall en tidsbesparing.

Inhyrt flygplan från schweiziska Privatair

Flygplanet hyrs in från schweiziska Privatair men är i övrigt målat i SAS egna färger. Kabinpersonalen kommer huvudsakligen från Privatair men tanken är att det ska finnas åtminstone någon skandinavisktalande på varje flygning. På invigningsflygningen finns exempelvis en svensk steward.

Glad kabinbesättning från SAS och Privatair På varje flygning finns två piloter samt fyra i kabinbesättningen. På invigningsturen finns dessutom en femte besättningsmedlem som är SAS-anställd och som är med ombord för att ge lite extra service.

Privatair Cabin Service Director Boeing 737-flygplanet har under flera år trafikerat sträckan Amsterdam-Houston för KLM med ett liknande upplägg i samarbete med Privatair, dock har flygplanet genomgått ett totalrenovering inför SAS-invigningen och dessutom fått SAS traditionella dekor. Det enda på utsidan som skiljer flygplanet från övriga SAS Boeing 737-flygplan är en Schweizisk flagga längst bak.

Finns det en marknad?

Enligt SAS tror man att det finns en stor marknad för denna linje. 424 företag i Stavangerregionen tillfrågades varav 47% i gas och oljeindustrin. Houston kom på första plats som önskedestination från Stavanger, 44 % av företagen uppger att de reser till Houston. Av de stora företagen förväntar sig dessutom 35% av företagen att få en ökning i sitt resande på mellan 5 och 25 % närmsta åren genom ökad internationell aktivitet och fler stora projekt. Vi frågade Eivind Roald, Vice President Sales & Marketing på SAS, om hur det gått och och hur bokningsläget ser ut och han var nöjd. Under den kommande oljemässan om några dagar är alla flyg fullbokade. Invigningsturen hade 34 passagerare (av totalt 44).

Flygplanets nya namn

Det finns en person som mer än någon annan drivit utvecklingen av denna linje och slutligen såg till att den blev verklighet, Eivind Roald. På morgonen fick han en liten överraskning då kollegorna på SAS i all hemlighet döpt det nya flygplanet till, just det, Eivind Viking. Han var mycket road.

Det är inte alla som får ett flygplan uppkallat efter sig BusinessClass.se fick även möjlighet till en intervju med Eivind Roald om den nya linjen, resultatet av de förändringar som gjorts under det senaste året (exempelvis EuroBonus och de nya servicekoncepten), och vad som kommer hända under de sista månaderna av 2014 och under 2015. Detta kommer publiceras i en separat artikel.

SAS VD och Koncernchef Rickard Gustafson klipper bandet

Klart för avgång

More from BusinessClass.com