Invigning av SAS nya lounger på Stockholm Arlanda

11. Sep 2015
by Jacob

Den 10 september var det inte bara invigning av SAS nya linje mellan Stockholm och Hong Kong, det var även invigning av SAS nya lounger på Stockholm Arlanda i terminal 5. Guldkortsloungen är helt ny och har byggts ut i riktning mot A-piren. Businessloungen har även den byggs ut och övertagit yta som tidigare användes för guldkortsloungen. Det är en välbehövlig expansion och renovering som gjorts och flera nyheter har tillkommit.

Welcome to the new lounge En stor SAS-delegation fanns på plats vid lunchtid när det var dags för invigning samt flera specialinbjudna gäster och media. Givetvis fanns SAS loungeansvarig och projektansvarig på plats men även ett stort antal människor från SAS ledning från bland annat sälj, marknad och olika produktavdelningar. En pianist underhöll med livemusik och förutom sedvanlig loungemat bjöds det på lite bubbel att dricka med tillbehör.

SAS VD Rickard Gustafson invigningstalar Strax före klockan 13 var det dags för SAS VD Rickard Gustafson att invigningstala och han berättade stolt om de investeringar SAS gör i sina lounger. I början på sommaren öppnade en ny lounge på Göteborg Landvetter, denna dag var det dags att inviga nya lounger på Stockholm Arlanda och i oktober väntar invigning av de nya loungerna på Oslo Gardermoen. Dessutom har man öppnat två cafélounger under året på regionala flygplatser i Skandinavien.

Och så var loungen invigd!

Ombyggnationen

Ombyggnationen påbörjades i slutet på våren och skedde i etapper. Först stängdes SAS Gold Lounge och i slutet på juli var det dags för SAS Lounge att stänga. Under sommaren har det funnits en Pop-up Lounge i F-piren som avlastning, denna har nu stängt. Expansionen av loungerna var nödvändig då antal besökare enligt SAS ökat i båda loungerna, vilket även många frekventa besökare har kunnat intyga då det tidvis varit svårt att finna sittplatser. En stor bidragande anledning är att SAS Plus numera ger loungetillgång inom Europa, tidigare var det bara business class som gav tillträde utöver de sedvanliga guldkorten.

Receptionsområdet

Det första man möts av är det nya receptionsområdet. Vad som tidigare var ett ganska litet receptionsområde har nu blivit en stor välkomnande lobby med två receptionsbord och en servicedisk. Dessutom är det på gång ett self service-område, det SAS kallar "Travel Self Service" där man själv ska kunna fixa enklare serviceärenden via datorer, samma koncept som nyligen introducerades i loungen på Göteborg Landvetter.

Loungelobbyn I övrigt är allt som tidigare. SAS Lounge till höger och SAS Gold Lounge till vänster. De tidigare glasdörrarna har dock försvunnit och loungerna och lobbyn smälter nu ihop på ett helt annat sätt än tidigare.

SAS Gold Lounge

SAS Gold Lounge, guldkortsloungen, har utökats från tidigare 408 kvadratmeter till hela 855 kvadratmeter. Det innebär 447 nya kvadratmeter, mer än dubbelt så stor yta som tidigare. Detta har möjliggjorts genom att man byggt ut loungen rakt ut över A-piren, en yta där det inte fanns annat än ett tomt tak tidigare. Även för de som besökt loungen många gånger tidigare är det svårt att känna igen sig, det är en helt ny lounge som öppnat och det är inte mycket kvar av vad som fanns tidigare.

Den väsentligt större guldloungen, nu med nya taklamporna på plats Det kanske mest efterlängtade i loungen, förutom mer yta, är att det nu finns stora fönster mot plattan i terminal 5 och den västra landningsbanan, vilket förutom en trevlig utsikt även innebär ett större ljusinsläpp. Den tidigare loungen hade minimalt av detta.

Fin utsikt över flygplatsen Medan loungen huvudsakligen består av ett stort öppet rum med sittplatser för de som gör ett kortare besök finns det längre in i loungen separata delar för de som vill jobba ostört, äta ordentligt eller vila. Dessa sektioner är placerade så att det inte blir någon automatisk genomströmning av besökare och att man faktiskt ska kunna jobba, ta det lugnt eller kanske till och med ta en tupplur utan alltför mycket ljud. Detta ligger i linje med SAS tanke att dela in loungen i olika sektioner avsedda för olika ändamål. Andra nyheter i loungen inkluderar en ny stor toalettsektion mitt i loungen, direkt till höger efter receptionen. Här finns separata delar för damer och herrar och antal toaletter har dubblats mot tidigare. Dessutom finns det nu två duschrum i loungen som enligt SAS loungeansvarig har överträffat alla förväntningar i användande, de blev mycket populära direkt efter de kom på plats. Kvar finns dock att titta på om man ska skapa något kösystem med väntelista, beroende på hur användandet utvecklas framöver.

Nya duschrum Bufféområdet har även det blivit betydligt större med två stora buffébord. Från denna vecka är även bardelen på plats, nu avtäckt från de stora svarta draperier som dolt denna del under augusti. Bardelen är riktigt läcker med inbyggd belysning i hyllorna, samma koncept som man nyligen introducerade i loungen i Oslo. Vinglasen hänger numera på väggen och är upplysta med spotlights.

Det nya barområdet med inbyggd belysning

Nya stora buffébord Bland övriga nyheter i loungen finns ett avlångt arbetsbord med eluttag längst in i loungen som blivit mycket populärt. Dessutom finns nu fyra privata telefonhytter där man kan jobba eller tala i telefon ostört. Loungen har även fått en avkopplingsdel med fyra vilstolar med tillhörande bord. Vi skrev

en kort recension av loungen

redan i mitten av augusti. Då var grundkoncepten och möblerna på plats men det var fortfarande många smådetaljer som saknades. Nu har exempelvis ett antal glasväggar tillkommit för att skapa avskildhet samt helt nya gula taklampor. Detta är en förbättring på vad vi anmärkte på då, att loungen kändes något kal. En annan nyhet är de snygga fototavlorna som finns längs väggarna som pryder både guldloungen och businessloungen. Dessa gör sig väldigt bra och skapar en lite varmare känsla. Fototavlorna är för övrigt ett nytt samarbete SAS precis har inlett.

SAS Lounge

SAS Lounge, loungen för resenärer i SAS Plus eller SAS Business (business class) samt under sommar och jul EuroBonus Silver, har även den utökats med 100 nya kvadratmeter från 440 kvadratmeter till 540 kvadratmeter. Det är den yta som fanns längst in i den tidigare guldloungen som nu är en den av businessloungen och som skapat ett långt avlångt rum längs med fönstren mot avgångshallen.

Även SAS Lounge har blivit större I övrigt är skillnaderna mindre här än i guldloungen. Buffén är kvar på samma plats som tidigare med den välkända belysta svarta väggen bakom där man även finner det mesta i dryckesväg. Däremot har bufféborden blivit betydligt större vilket öppnar upp för möjligheten att kunna erbjuda ett större utbud av mat i framtiden. Även de runda borden och barstolarna har bytts ut.

Det nya buffébordet En nyhet för föräldrar med barn är att det nu finns ett stort lekrum vid entrén med leksaker, böcker samt kritor och papper. Det första lekrummet med det nya konceptet öppnade i början på sommaren i Göteborg och det har varit välbesökt, teckningsväggen där barnen kan sätta upp sina teckningar är numera helt full och konceptet kommer tas vidare till fler lounger.

Lekrummet Den stora nyheten i denna lounge är som sagt den nya delen längst in i loungen, en sektion som tidigare var del av guldkortsloungen som nu integrerats i businessloungen. Exempelvis den sittgrupp som under flera år var BusinessClass loungehörna i guldkortsloungen har nu blivit del av businessloungen och finns kvar, men med nya möbler.

Den helt nya delen av SAS Lounge, tidigare del av SAS Gold Lounge Längst in finner man även tre telefonhytter där man kan jobba eller tala i telefon ostört.

Ny belysning och nya konsttavlor på väggarna Businessloungen har även fått helt nya och fräscha toaletter.

Nya toaletter Dagen till ära bjöds det i båda loungerna på bubbel att dricka samt kanapéer och specialtillverkade SAS-macarons.

Festligheter i loungen

More from BusinessClass.com