Invigning av SAS nya lounge på Göteborg Landvetter

18. Jun 2015
by Jacob

Idag på morgonen var det invigning av SAS nya lounge på Göteborg Landvetter flygplats. Det tidigare loungen har inte bara totalrenoverats utan även utökats med 120 nya kvadratmeter. Bland nyheterna finns även två toaletter, privata arbetsrum och ett lekrum.

Strax efter klockan 8 på onsdagsmorgonen välkomnade SAS svenska försäljningschef Anders Wahlström media och en rad specialinbjudna gäster till den nya loungen. På plats fanns även ett flertal personer från SAS, bland annat SAS loungeansvarig, projektledaren för ombyggnationen samt representanter från Swedavia. Dagen till ära hade även ett piano flyttats in i loungen och duktiga Hanna Smallbone Tizard underhöll gästerna med sång och musik.

SAS försäljningschef i Sverige Anders Wahlström välkomnar Efter flera presentationer, bland annat med avslöjandet av två nya direktlinjer från Göteborg, till Bryssel och Paris, var det traditionsenlig bandklippning och därmed var loungen formellt invigd.

Bandklippning Den gamla loungen har varit under renovering sedan våren. Det är ytan för den tidigare kiosken som tagits över av SAS och som byggts ihop med den existerande loungen. Därmed tillkom 120 nya kvadratmeter och den totala loungeytan har utökats till 415 kvadratmeter.

Inredningen i loungen Loungen är uppdelad i flera olika områden med bland annat ett betydligt större bufféområde och flera olika sittgrupper med SAS nya loungemöbler. De nya cirkelformade lamporna är fortsatt med och dessutom har man introducerat en ny typ av vägglampa i en stavliknande form som används på flera håll i loungen.

Tidningsbord och lekhörna Den nya delen, där kiosken tidigare låg, är främst avsedd för de som vill kunna jobba ostört. Eftersom den ligger i motsatt ände från entrén och receptionen är det inte heller någon genomströmning av besökare utöver de som valt att sitta där. I denna del finns förutom stolar och bord även ett långt arbetsbord med eluttag samt ett business center med två internetdatorer. Precis som innan finns gratis trådlöst internet.

Den nya delen av loungen Längst in i den nya delen finns även fyra små arbetsrum med dörrar man kan stänga för att jobba eller prata i telefon utan att störa andra gäster eller själv bli störd. Detta är ett nytt koncept som kommer implementeras i fler SAS-lounger framöver.

Phone Room och Guest Office för total avskildhet I samma del av loungen finns även en av nyheterna - två toaletter. Tidigare hänvisades loungegästerna till de allmänna toaletterna utanför loungen. Numera slipper man det. Bufféområdet har som sagt blivit avsevärt större och består nu av två stora buffébord, ett bord för plockmat och ett bord för drycker. Dessutom finns ett tredje bord längs med väggen där man finner kaffemaskin och kakor.

Dryckesbordet med kaffehörnan i bakgrunden Även matutbudet har blivit större och det ska enligt SAS loungeansvarig vara permanent, man kommer i framtiden få mer att välja mellan i matväg. Rött och vitt vin är fortsatt på kran, dock med nya sorter. En dag i veckan kommer man erbjuda vin på flaska. Även mousserande vin erbjuds, vilket är en liten kompensation för att man inte har spritsorter i loungen. Öl finns på kran medan alkoholfritt öl finns i ett kylskåp. Läsk tar man själv från en läskautomat medan apelsinjuice och äppeljuice finns i karaffer.

Frukostbuffé i loungen En nyhet är också att loungen fått ett lekrum för barn, ett mycket trevligt sådant med olika böcker, målarblock och pennor samt pussel och mindre leksaker. Flera av böckerna och leksakerna har för övrigt flyganknytning. Strax före klockan 9 invigdes lekrummet av lilla Astrid som reste med sina föräldrar och sin bror. Hon såg mycket nöjd ut och målade dessutom loungens första teckning föreställande ett hjärta som nu hänger på väggen i lekrummet. Konceptet med lekrum planerar man att ta vidare till fler lounger.

SAS loungeansvarig Birgitta Sandhaag med loungens första teckning En annan nyhet i Göteborgsloungen är Travel Self Service, ett helt nytt koncept som premiärtestas i Göteborg. Det är två internetdatorer som är placerade i receptionsområdet där man själv ska kunna checka in, boka en ny resa, göra en bokning med Travel Pass eller ändra en existerande bokning. Mellan datorerna finns även en skrivare för att kunna skriva ut boardingkort eller bokningsbekräftelse. Tanken är att detta ska införas i fler lounger och även i framtiden kunna byggas ut med fler funktioner och ett mer avancerat interface.

SAS Travel Self Service Sammantaget är det ett rejält ansiktslyft och den extra ytan är efterlängtad nu när även inrikespassagerare kan besöka loungen. Längs med hela loungen, både i den gamla och nya delen, finns även stora panoramafönster som släpper in mycket naturligt ljus och ger en fin utsikt mot landningsbanan och gaterna. Under invigningsdagen 17 juni hålls öppet hus i loungen vilket innebär att alla passagerare på Landvetter är välkomna att titta in för att ta något att äta och dricka. På plats finns även kocken Håkan Thörnström som bjuder på egenkomponerad mat som varierar under dagen. Dessutom finns flera representanter från SAS på plats under hela dagen om man har frågor eller funderingar.

Håkan Thörnström bjuder på mat

Öppet hus i loungen under onsdagen

More from BusinessClass.com