Invigning av SAS nya Airbus A330 med nya stolar och kabiner i alla klasser

16. Feb 2015
by Jacob

Det är 14 år sedan sist, men idag var det äntligen dags - nya kabiner på SAS långflyg. Drygt 150 specialinbjudna gäster hade tagit sig till Kastrups flygplats utanför Köpenhamn där det nyrenoverade flygplanet för första gången visades upp. Imorgon tisdag går premiärturen till New York.

Läs vår stora guide: SAS nya Business Class, Premium Economy (SAS Plus) och Economy Class (SAS Go) på långlinjerna

Det var hösten 2001 som de nuvarande långdistansprodukterna sattes i trafik, i samband med att SAS fick leverans av sina första Airbus A330 och A340-flygplan. Samtidigt introducerade SAS för första gången premium economy på flygplanen som då kallades "Economy Extra". - Systemet med tre klasser innebär betydligt förbättrad komfort och service för passagerarna jämfört med idag och ger den flexibilitet som våra kunder efterfrågar. Våra kunder har efterlyst något mitt emellan affärs- och ekonomiklass och Economy Extra erbjuder detta, berättade dåvarande produktchef Ulf Ingnäs. Han hade onekligen ganska rätt när man i det nyrenoverade flygplanet ökat antal stolar i premium economy med 60 procent. SAS nya business class beskrev man så här: "Här finns det bästa av smakfull skandinavisk design, både när det gäller trädetaljer och färgskala. Komforten i de helt nya stolarna präglas av ergonomisk riktighet, funktionalitet och känsla för formgivning". Man berättade även om nymodigheten cockpitkamera, om de nya toaletterna och om det nya porslinet från Royal Scandinavia. Ett decennium senare har mycket förändrats. Underhållningssystemen har blivit bättre, serveringen mer individuell och komfortmässigt är det nästan obligatoriskt med "fully flat" längst fram. Kabinprodukterna från början av 2000-talet är inte så revolutionerande längre. Samtidigt är konkurrensen tuffare än någonsin. Uppgraderingen är efterlängtad av många, både internt och bland kunder.

SAS nyrenoverade Airbus A330 med besättningar Det är ett märkbart stolt gäng från SAS som möter upp gästerna i hangaren på flygplatsen som dagen till ära gjorts om till eventarena. På plats finns bland annat SAS VD Rickard Gustafson, SAS kommersiella chef Eivind Roald samt ansvariga för de nya kabinprodukterna, kabindesignen samt det nya servicekonceptet ombord. För ett ekonomiskt pressat SAS hoppas man förstås att de nya produkterna ska få en positiv inverkan på marknaden, inte bara rent ekonomiskt utan även i kundernas generella syn på SAS. Rickard Gustafson inledningstalar och berättar framförallt om visionen om att göra livet enklare för Skandinaviens frekventa resenärer och om hur viktiga långdistanslinjerna är, framförallt för att stärka SAS position som det ledande flygbolaget i Skandinavien. Eivind Roald fortsätter och berättar om det praktiska arbetet som gjorts under stor tidspress och vad vi som resenärer kan förvänta oss ombord i de olika kabinklasserna. Han passar även på att tacka alla medarbetare som varit involverade i arbetet. Efter Eivinds tal kommer Rickard Gustafson ännu en gång upp på scenen, efter en knapptryckning faller ridån och bakom står nya Airbus A330-flygplanet parkerat och på trappan väntar en duktig sångerska som tillsammans med fyra dansare och två SAS-besättningar inviger planet med sång och dans. Slutligen kommer SAS Chief Operating Officer Flemming Jensen ut från flygplanet och hälsar alla gäster välkomna ombord. Vi har alla fått SAS-boardingkort och destinationen på boardingkortet avslöjar vilken grupp man tillhör. Undertecknad blev faktiskt den första externa personen att gå ombord på det nyrenoverade flygplanen med helt nya stolar och kabiner i economy class (SAS Go), premium economy (SAS Plus) och business class (SAS Business). Detaljer och kommentarer om de olika produkterna kommer i en separat artikel. Imorgon tisdag 17 februari vid lunchtid går premiärflyget från Köpenhamn till New York. Därefter kommer ungefär ett flygplan i månaden installeras med de nya stolarna.

Rickard Gustafsson, SAS VD

Eivind Roald, SAS Executive Vice President Commercial

Invigning med sång och dans

Glada och stolta medarbetare hälsar BusinessClass välkommen ombord

SAS nya economy class - SAS GO

SAS nya premium economy - SAS Plus

SAS nya business class

More from BusinessClass.com