Invigning av Radisson Blu Arlandia Hotel efter omfattande renovering

29. Mar 2014
by Jacob

Onsdag 26 mars var det återinvigning av Radisson Blu Arlandia Hotel vid Arlanda flygplats efter en totalrenovering som kostat hotellet och fastighetsägaren Pandox 100 miljoner kronor. Projektet har inkluderat uppfräschning av fler än 300 rum men också lobby, restaurang, bar, konferensavdelning och relaxavdelning. Under stor pompa och ståt invigde hotellchef Maria Tullberg de nya faciliteterna.

Radisson Blu Arlandia Hotel är ett av Radissons ursprungliga hotell som öppnade år 1980, då som ett SAS-hotell, som det hette på den tiden. Hotellet ligger vid Arlanda flygplats och nås med bil eller med terminalbuss Alfa som trafikerar sträckan mellan hotellet och de fyra terminalerna fyra gånger per timme. Under natten anpassas bussen efter avgångar och ankomster. Det är helt gratis att åka med bussen. Hotellet har även en egen långtidsparkering för hotellgäster som exempelvis ska på semester och tar bilen till flygplatsen.

Den nya lobbyn Arlandia har 338 hotellrum, 30 konferenslokaler samt en stor kongresslokal, Vintergatan, med plats för 250 besökare. "Vintergatan" är uppbyggd som en bio, vilket den faktiskt ursprungligen användes som. Under kvällden avslöjades att det faktiskt var i denna sal som den numera kultförklarade filmen Sällskapsresan hade premiär år 1980. Alla rum har fått en helt ny design med en lite mörkare färgsättning än tidigare med mycket brunt, mörkgrönt och svart. Tidigare var det betydligt mer ljust trä och ljusa färger som användes. Första reflektionen är att designen inte är helt olik den som använts till rummen på nya Radisson Blu Riverside i Göteborg med liknande färger, kuddar och tapeter. Det visade sig vara en berättigad iakttagelse då det är samma företag som inrett de två hotellen. Det är även läckert med de stora ljusgröna nummerskyltarna i korridoren i A4-format som visar rumsnumren.

Businessclassrum De 338 rummen är uppdelade i standardrum och businessclassrum där man i det sistnämnda även får en nespresso-maskin på rummet (annars bara vattenkokare med snabbkaffe), morgonrock, tofflor samt gratis dagstidning och betal-tv. Dessutom finns på hotellet familjerum, juniorsviter och sviter.

Sovrummet i en av sviterna Vi fick även möjlighet att titta in i en av sviterna på femte våningen, inredd i en liknande design som standardrummen. Sviten hade ett vardagsrum med soffa, ett separat sovrum samt ett ganska stort badrum med tillhörande bastu. Designen kändes modern och betydligt fräschare än tidigare design.

Vardagsrummet i en av sviterna Även de allmänna utrymmena har helt gjorts om vilket inkluderar relaxavdelningen, lobbyn och receptionen. Lobbyn med den tidigare vildmarkskänslan har gjorts om till ett bibliotek och de välkända skinnplädarna såldes faktiskt på Tradera. Designen är även där helt annorlunda, allt är modernare men de mörka färgerna har också gjort att lobbyn känns mindre än tidigare. Borta är även den gamla restaurangen som i slutet mer kändes som en vägrestaurang än en restaurang på ett fyrstjärnigt hotell. Restaurangen passade även på att samtidigt byta namn. En namntävling anordnades och tre personer föreslog helt oberoende av varandra det namn som slutligen vann. Nya namnet på restaurangen är "The Gate", passande med tanke på närheten till flygplatsen. Även baren mellan receptionen och restaurangen har fått en ny design. Invigningen var mycket välordnad med flera presentationer, underhållning av Andreas Johnson samt en ståtlig invigning av den nya restaurangen med fyra olika matstationer som representerade Sveriges fyra väderstreck. Det fanns exempelvis skogsinspirerad mat från Norrland, specialiteter från Gotland samt kustnära mat från Västkusten.

Lobbyn och delar av den nya baren

Receptionen

Relaxavdelningen

Underhållning i nya restaurangen "The Gate"

En av de fyra matstationerna under kvällen

More from BusinessClass.com
Airline Review
Review of Emirates Business Class

Celebrated for its onboard amenities and lavish lounges, Emirates Business Class is designed to impress - and impress it does. While...

Hotel Review
Review of Belmond Reid's Palace

Set on a Madeiran clifftop amidst ten acres of stunning sub-tropical gardens overlooking the Atlantic Ocean, Reid’s Palace stands supreme...

Airline Article
Business Class vs First Class: What's the Difference?

First Class has been around since the mid-1950s. TWA introduced a two-class fare structure with an elevated, higher-cost product – similar...