Invigning av Finnairs nya Premium Lounge i Helsingfors - med egen bastu

14. Aug 2014
by Jacob

På onsdagen var det stor invigning av Finnairs nya Premium Lounge på Helsingfors Vanda flygplats, en efterlängtad nyhet då den nuvarande loungen för långflyg under långt tid brottats med kapacitetsproblem. BusinessClass.se var på plats på invigningen för att spana in interiören, provsmaka maten och inte minst premiärbada i bastun.

En ny lounge för guldkortsresenärer som reser utanför Schengen

Loungen är belägen i non-Schengendelen på Helsingfors Vanda flygplats, i det som populärt kallas för "Asienterminalen", ett namn som kommer av det stora antal destinationer Finnair trafikerar i Asien som avgår från just denna byggnad. Loungen ligger granne med den nuvarande non-Schengenloungen med gemensam ingång. Finnairs Premium Lounge finns tillgänglig för passagerare som är medlem i Finnairs bonusprogram Finnair Plus på guld eller platinumnivå alternativt för passagerare som har ett Sapphire eller Emerald-status i One World. Tillträde ges oavsett kabinklass så länge man reser samma dag med Finnair eller One World. Passagerare som reser i business class men inte har någon av nämnda kort hänvisas till den ordinarie Finnairloungen till höger om receptionen.

Nordisk design inspirerad av finsk natur

Loungen är designad av Vertti Kivi på den finska designfirman dSign Vertti Kivi & Co, samma firma som designat

Finnairs nya business class

 och som även har gjort designen för den nya Schengenloungen i Helsingfors som kommer öppna senare i höst.

Finnair Premium Lounge med Space Alive-konceptet Interiören bygger på "Space Alive"-konceptet som tagits fram av Vertti Kivi själv. Konceptet är uppbyggt kring användandet av dynamisk ljussättning, färger och sinnesintryck som på olika sätt ska matcha årstiden eller tiden på dagen. I loungen finns flera videoprojektioner som skapar dessa intryck och som ser olika ut beroende på när man besöker loungen. Grundtanken är att Space Alive ska hjälpa till att ge lugn och harmoni. Det är för övrigt samma koncept som kommer användas i kabinerna på nya Airbus A350. Den övriga inredningen är designad med inriktning på klassisk nordisk design och finsk natur. Stolarna i loungen är exempelvis designade av Eero Saarinen och är av serien Tulip and Womb.

Många olika sittgrupper med olika stolar och fåtöljer

Loungen är 407 kvadratmeter stor och har plats för totalt 122 besökare och är uppdelad i flera olika avdelningar med en huvudlounge med sittgrupper, en bar- och restaurangdel, en mindre övervåning med utsikt mot plattan, ett avskilt rum med vilstolar, samt en relaxavdelning med duschar och kanske det häftigaste, en bastu.

Mat och dryck

Mat och drycker håller en betydligt högre nivå än den nuvarande Finnairloungen på andra sidan väggen. Gratis champagne (Nicholas Feuillate) samt fler olika viner av god kvalitet. Dessutom finns öl, olika spritsorter, kaffe, te och allehanda alkoholfria drycker.

Baren med vin och bra plockmat Maten består huvudsakligen av kallskuret med sex olika val av god kvalitet som man plockar ihop själv, exempelvis finns renkött och skinka. På invigningsdagen fanns dock färdiga provsmakningstallrikar. Till efterrätt finns ordentliga desserter samt snacks. All mat i loungen serveras på Marimekkoporslin och all dryck i Iittala Ultima Thule-glass, samma serie som används ombord i Finnairs business class, ursprungligen designade för Finnair av Tapio Wirkkala år 1968.

Arbete och avkoppling

Bra möjligheter finns att jobba i loungen med gratis trådlöst internet och eluttag vid de allra flesta platser. På övervåningen till vänster efter trappan finns ett avskilt område med vilstolar och med vita gardiner som skapar ytterligare avskildhet.

Vilstolar

Relaxavdelning med dusch och bastu

Det kanske bästa med loungen är relaxavdelningen som ligger i en avskild del bakom baren. I landet där det finns fem miljoner invånare och två miljoner bastur är det få saker som är så nära förknippat med Finland som just bastun. För några år sedan fanns det ett riktigt spa på flygplatsen (för övrigt på exakt samma plats som denna lounge) med bland annat flera olika bubbelpooler och en riktigt granrisbastu. Spa't var förvisso mycket uppskattat bland besökarna, problemet var att de flesta som är i transit i Helsingfors har ungefär en timme mellan flygen, så är många anslutningar konstruerade, och då finns inte tid till ett besök. Utomstående kunde också betala för tillträde men priset var ganska högt. Resultatet blev att spa't lades ner efter något år.

Relaxavdelningen Det är knappast ett spa vi pratar om i Finnairs Premium Lounge, snarare en mindre relaxavdelning. Det finns sex olika individuella duschrum samt omklädningsrum för män och kvinnor med dusch. Dessa ligger placerade runt en liten lobby med växter och stolar. Själva bastun är ganska liten och är dimensionerad för 4-5 besökare, ungefär som en familjebastu. Den är gemensam för män och kvinnor. Direkt utanför finns ett förrum med ytterligare duschar och det finns gott om handdukar. Många som besökte Finnairs "Via Spa" när den var öppen har saknat faciliteterna, inte minst under en längre transfer, samtidigt var det inte ekonomiskt försvarbart att driva ett spa på det sätt som man gjorde då. Genom att ha bastun som en del av loungen har man funnit en vettig kompromiss.

Bastun, med bastumodeller dagen till ära Dagen till ära hade tre modeller lånats in för att ge intresserade fotografer lite liv och rörelse i bastun, senare fanns även möjlighet för besökarna att själva testa bastun. BusinessClass.se var en av de få som nappade på erbjudandet och blev följaktligen en av de första att premiärbada i Finnairs lounge. Sammantaget var vi nöjda med upplevelsen, mycket avstressande efter vad som redan varit en ganska lång och svettig dag. Men som sagt, bastun är inte särskilt stor.

Vad tycker BusinessClass?

Riktigt bra jobbat av Finnair. Designen är mycket läcker, inte minst med de olika projektionerna som kan skapa olika intryck, dessa demonstrerades under de dryga två timmar vi var i loungen och de lyckades ganska effektivt skapa olika sinnesintryck och känslor som ändrades naturligt. Mat och dryck höll en mycket bra nivå och det var trevligt med gratis champagne. Det fanns tre röda viner och tre vita viner vid baren som även dessa var bra sorter. En av de röda vinerna var exempelvis Châteauneuf-du-Pape, vi får se om dessa fortsatt kommer finnas eller om det är extra påkostat nu i början. Det som möjligtvis saknades var något varmt att äta. Bastun är givetvis en höjdpunkt, i alla fall om man gillar att basta. Det är inte många lounger (eller flygplatser) som erbjuder detta i världen.

Ytterligare några foton från loungen:

Finnair Premium Lounge, Helsingfors Vanda

Finnair Premium Lounge, Helsingfors Vanda

Finnair Premium Lounge, Helsingfors Vanda

Finnair Premium Lounge, Helsingfors Vanda

Finnair Premium Lounge, Helsingfors Vanda

Finnair Premium Lounge, Helsingfors Vanda

Finnair Premium Lounge, Helsingfors Vanda

Finnair Premium Lounge, Helsingfors Vanda

Finnair Premium Lounge, Helsingfors Vanda

More from BusinessClass.com