Invigning av Emirates nya flyglinje Stockholm Arlanda-Dubai

5. Sep 2013
by Jacob

Det är tre år sedan det Dubai-baserade flygbolaget Emirates tog steget in på den skandinaviska marknaden med en linje till Köpenhamn, idag var det dags att lägga ännu en skandinavisk huvudstad till linjekartan. På Arlanda invigdes den nya linjen med pompa och ståt med deltagande av bland annat Sveriges handelsminister och Förenade Arabemiratens ambassadör i Sverige.

Emirates Boeing 777-200LR vid gaten på Arlanda. Egentligen invigdes linjen en dag för sent, det var onsdag 4 september som det första Emirates planet lyfte mot Stockholm. Dock var det en annan dignitet som valde att besöka Stockholm samma dag, vilket ställde till med vissa problem. För att undvika säkerhetstrassel och andra bekymmer valde man därför att lägga den formella invigningen dagen efter, mindre än en timme efter Air Force One lyft mot Ryssland. Det var en stor delegation som anlände Arlanda med flyg EK 157, dagen till ära 15 minuter före tidtabell och dessutom på en flygplats som bjöd på både sol och 23 graders värme. Vid terminal 5 väntade brandkåren som traditionsenligt sprutade vatten på flygplanet medan det taxade de sista meterna mot F-piren och gate F58. Inledningsvis kommer linjen trafikeras med en Boeing 777-200 (i detta fall LR) men tanken är att ganska snart uppgradera till en Boeing 777-300 som tar betydligt fler passagerare, ungefär 80 fler än -200 varianten. Ombord finns tre klasser - första klass med privata sviter, business class samt ekonomiklass. Emirates blir därmed det enda flygbolag att trafikera Stockholm med en ordentlig första klass produkt. BusinessClass.se har tidigare testat den imponerande första klass sviten ombord på Boeing 777, ett reportage som kan läsas

via denna länk

. Linjen trafikeras samtliga dagar i veckan med en avgång i vardera riktning. Flyget avgår Dubai kl 07.15 med ankomst till Stockholm kl 12.00. Returflygningen går kl 13.55 med ankomst till Dubai kl 22.25. I samband med den nya linjen har även en ny lounge öppnats på Arlanda. Loungen ligger i F-piren i terminal 5, i non-Schengen området till höger direkt efter rulltrappan från passkontrollen. Loungen drivs av marktjänstbolaget Aviator och har ett upplägg och en interiör inte helt olik Menzies Executive Lounge som ligger rakt nedanför i Schengenområdet. Inledningsvis kommer loungen enbart användas av Emirates, dock finns möjlighet för andra flygbolag att nyttja loungen.

Emirates flygvärdinnor välkomnar gästerna. Efter flygplanet anlänt från Dubai hölls en högtidlig invigningsceremoni i en avskild del av F-piren som dagen till ära gjorts om till festområde. Bland de som deltog var Ewa Björling, Sveriges Handelsminister, Hubert Frach, Senior Vice President Commercial Operations på Emirates samt Torborg Chetkovich, VD och koncernchef för Swedavia. Närvarande var även Förenade Arabemiratens ambassadör och konsul i Sverige, viktiga handelspartners från Dubai samt media från såväl Sverige som Mellanöstern.

Hubert Frach från Emirates invigningstalar. Näringslivet har haft en viktig del i uppstarten av linjen och handelsrelationerna mellan Sverige och Förenade Arabemiraten kommer även fortsättningsvis vara en viktig förutsättning för att linjen ska kunna drivas. Enligt Hubert Frach ser bokningsläget mycket positivt ut för de närmsta månaderna, Torborg Chetkovich från Swedavia kontrade genast med att påpeka att Arlanda är en flexibel flygplats och att de utan problem kan hantera fler avgångar per dag, eller varför inte en Airbus A380. Invigningsceremonin avslutades med utbyte av gåvor mellan de som haft en aktiv del i uppstartandet av linjen och därefter premiärinvigdes linjen genom att de fyra representanterna gemensamt skar upp en första bit av "Hello Stockholm"-tårtan.

Och så var linjen invigd. Klockan 13.55 lämnade Boeing 777-200 flygplanet Arlanda och satte kurs tillbaka mot Dubai, helt enligt tidtabell.

Linjen trafikeras i samarbete med Qantas.

More from BusinessClass.com