Fortsatt skandinaviskt och olika tempon för olika behov - här är SAS nya loungedesign

3. Jun 2014
by Jacob

I ett drygt år har arbetet pågått med att uppgradera interiören i SAS lounger. Den tidigare strukturen, uppbyggd som en lägenhet, förvandlas nu till en miljö där loungen delas upp i olika tempon. BusinessClass.se fick möjlighet till en pratstund med Birgitta Sandhaag, ansvarig för SAS lounger, som berättar om grundtanken och resultatet.

Redan under våren 2013 kunde resenär notera skillnader i SAS lounger. Den första förändringen var att några av de tidigare blå tygsofforna och bokhyllorna försvann och ersattes med stora avlånga bord, liknande en cafémiljö där man både ska kunna äta, jobba och umgås. I slutet av april i år kom de första nya stolarna, mattorna och bokhyllorna och nu är interiören så gott som klar, i alla fall i Stockholmsloungen i terminal 5 som fungerade som pilotlounge. - Vi har gått från att loungen har varit som en lägenhet, med kök, vardagsrum och bibliotek, till att vara en miljö där vi delar upp loungen i olika tempon som skapas med olika material, färger och former, berättar Birgitta.

Olika tempon för olika behov

"Tempo" är ledordet i det nya konceptet. Olika situationer har olika tempon vilket SAS vill återspegla i interiören, i allt från färger och former till möbelval. I en inrikeslounge är det generellt ett ganska snabbt tempo, inrikesresan är kort, dagen är ofta intensiv och loungebesöket blir därmed ganska kort. I den nya inrikesloungen på Oslo Gardermoen är detta mycket tydligt med ljusa och intensiva färger för folk i farten. I en businesslounge, eller "SAS Lounge" som de numera kallas, är tempot lite lugnare och i nästa steg, guldloungen, ska det vara ytterligare lite lugnare, anpassat för de riktigt frekventa resenärerna som kanske behöver en avskild plats för att varva ner. Guldkortsloungen, SAS Gold Lounge, ska dessutom erbjuda den bästa komforten, det är bara här man finner de stora höga fåtöljerna.

SAS inrikeslounge Oslo Gardermoen Konceptet blir som tydligast i de skandinaviska huvudstäderna och främst i Stockholm och Oslo där alla tre loungetyper finns representerade - Inrikeslounge, Businesslounge och Guldlounge. I övriga städer där SAS har en egen lounge blir det i praktiken ett eget koncept, en mix av de tre huvudkoncepten. Tempo-konceptet sträcker sig dessutom betydligt längre än bara loungerna, exempelvis i

SAS nya kabindesign på långlinjerna

används olika tempon beroende på vilken kabinklass man reser i. På samma sätt som det är skillnad i tempo och atmosfär mellan en inrikeslounge och en guldlounge ska det vara skillnad i tempo och atmosfär mellan ekonomiklasskabinen och businesskabinen på flygplanet.

SAS Gold Lounge, Stockholm Arlanda Det finns förstås även en praktisk anledning till att förändringen görs. De stora sofforna och bokhyllorna var tunga möbler som tog mycket plats, de nya möblerna är mindre vilket gör att fler stolar får plats. I de stora loungerna utökas antal sittplatser med ungefär 20 procent och under de mest intensiva tiderna på veckan är det extra kapacitet som behövs.

Fortsatt skandinaviskt

Många har kommenterat att den gamla loungedesignen kändes väldigt skandinavisk, och så ska det fortsatt vara. - Vi använder oss fortsatt av det skandinaviska, men i en modernare tappning av material och form, berättar Birgitta. Det är SAS designbyrå Blink som hjälpt till att jobba fram konceptet. Det stora jobbet handlade om att få in SAS färger i loungen och finna en röd tråd i interiören som ska gå ihop med allt det övriga, men även möblerna var en utmaning. - Det tog ett halvår att hitta en fåtölj vi var nöjda med, avslöjar Birgitta.

SAS Gold Lounge, Stockholm Arlanda En annan mycket vågad satsning var de stora lampskärmar som hänger ovanför borden, det var med en hel del is i magen som beslutet togs att köpa in dessa. Men skärmarna har blivit mycket populära och numera är det även andra företag som uttryckt intresse för att köpa in dessa till sin inredning. Men de är faktiskt unika för SAS. De sista skärmarna som satts upp i inrikesloungen i Oslo har dessutom fått en blå rand längst ned, en av de blåa kulörer som finns i SAS grafiska profil. Egentligen ska samma blåa rand finnas på skärmarna i fler lounger, men det är inte helt enkelt att ordna så här i efterhand. Möbelinköpen har gjorts i samarbete med Blink och Anna Beer AB, och det är skandinaviskt rakt igenom. De svarta stringstolarna, som både finns i en låg loungemodell och en lite högre barstolsmodell, kommer exempelvis från danska HAY och är framtagna av designern Hee Welling.

Köpenhamn - den största utmaningen

Den svåraste loungen att inreda var enligt Birgitta den stora loungen på Köpenhamn Kastrup. Den rymliga loungen med det höga taket och det mycket speciella ljusinsläppet är en favorit hos många SAS-resenärer men skapar samtidigt ordentliga utmaningar när det gäller färger och möbler. De nya möblerna är betydligt mörkare i färg och det gäller att allt går ihop. Det är också i Köpenhamnsloungen som det ännu återstår en del jobb att göra och där man under sommaren och hösten kommer testa sig fram vad som fungerar. I övrigt börjar de flesta lounger bli färdigställda. De sista loungerna, Chicago och New York, får leverans av de nya möblerna i veckan. Två lounger kommer dock inte få den nya designen - London och Paris. Londonloungen stänger i september i samband med att SAS flyttar från terminal 3 till nya terminal 2 på Heathrow och därför är det inte meningsfullt att göra några stora förändringar. Den nuvarande Parisloungen öppnade så sent som i augusti 2011, det blir därför lite tidigt att efter bara tre år göra stora förändringar i inredningen. Dessutom är det SAS minsta lounge, vilket innebär ytterligare utmaningar.

SAS Gold Lounge, Köpenhamn Kastrup

15 lounger i världen

Med öppnandet av den nya inrikesloungen i Oslo 2 juni driver nu SAS 15 lounger i världen. Du kan läsa om dessa i vår

loungesektion

där du även har möjlighet att skriva en kort recension och sätta betyg på loungen efter ditt besök. Vi kommer successivt även uppdatera sidorna med bilder som inkluderar den nya loungedesignen. Stockholm Arlanda:

SAS Gold Lounge

,

SAS Lounge

,

SAS Domestic Lounge

Oslo Gardermoen:

SAS Gold Lounge

,

SAS Lounge

,

SAS Domestic Lounge

Köpenhamn Kastrup:

SAS Gold Lounge

,

SAS Lounge

Göteborg Landvetter:

SAS Lounge

Helsingfors Vantaa:

SAS Lounge

London Heathrow:

SAS The London Lounge

Bryssel:

SAS Lounge

Paris Charles de Gaulle:

SAS Lounge

New York Newark:

SAS Lounge

Chicago O'Hare:

SAS Lounge

De nya avlastningsborden med eluttag och USB-uttag

Nya växter, mattor och bord

Nya tidningsställ

SAS Gold Lounge, Stockholm Arlanda

More from BusinessClass.com