Första bilderna av British Airways nya First Class

11. Sep 2015
by Dag Christian Holm

British Airways har nu släppt de första bilderna av sin nya First Class-kabin, som får sin debut ombord på bolagets nya Boeing 787-9 Dreamliner. Detta flygplan levereras till British Airways i slutet av denna månad och skall enligt planerna trafikera rutterna till Abu Dhabi och Muscat från och med 5 november.

Boeing 787-9 är 20 fot längre (1 fot = 30,5 cm) och erbjuder en extra kabin jämfört med föregångaren 787-8. Förstaklasskabinen har åtta säten, jämfört med de fjorton som man annars hittar i andra långdistanskabiner hos BA.

  Den nya kabinen är speciellt designad för Boeing 787-9 av den Londonbaserade designfirman Forpeople men arbetet har också baserats på input från resenärer. Fokus har helt klart varit på komforten. Massor av mjukt läder, genomgående högklassiga materialval, och så har man också fått till det med en rad förvaringsutrymmen i detta nya förstaklass-säte. Det finns förvaringsutrymmen för skor, handbagage, surfplatta och pass. Kavajen eller jackan kan gömmas undan i en så kallad «personal suitor», som man kommer åt utan att behöva lämna sin plats. Ett litet reglage på sätet kontrollerar sätet, som hur mycket stöd man vill ha i korsryggen eller i nacken. Man kan förstås också kontrollera ljuset vid sätet, och det finns möjlighet för att ladda mobilen.

Underhållningssystemet kontrolleras med en ny smarttelefonliknande kontroll, men man kan också styra funktionerna via pekskärmen. Belysningen i kabinen anpassas efter tiden på dygnet, både för att hjälpa de resande att lättare sova, och inte minst för att kunna vakna upp bäst möjligt utvilad. Just det sista gör man också tack vare det lite lägre lufttryck som Dreamliner-flygplanet har ombord.

Avgången från Heathrow är klockan 09:40 med ankomst till Abu Dhabi 20:55, en timme senare 21:55 lättar man igen och landar i Muscat 23:05. När resan går åt andra hållet startar rutten i Muscat 00:35 med ankomst Abu Dhabi 01:40. 02:45 är det avgång mot Heathrow där man landar 06:50. Första destinationen för B787-9 är Delhi, rutten startar 25 oktober. Från och med december kommer man också flyga till Kuala Lumpur, från februari till Austin, Texas och från maj till San Jose i Kalifornien.

British Airways har beställt hela 42 Dreamliner.

More from BusinessClass.com