Flygbolagen som inte serverar alkohol

31. Dec 2019
by BusinessClass

Många tycker att en drink 10.000 meter över marken liksom hänger ihop med hela upplevelsen.

En del säger att det är för att lugna nerverna, andra tycker bara det är trevligt och att ett glas tillsammans med några chips eller jordnötter är ett passande sällskap till den film man ska se under resan. Men alla flygbolag har inte samma inställning till alkohol i luften, och några tillåter det inte alls - oftast med bakgrund i religiösa regler och normer. Om en iskall öl, en gin & tonic eller ett glas vin är något du vill ha på resan, så får du här en lista över de flygbolag som inte serverar alkohol - men det finns kryphål hos en del!

Saudi Arabian Airlines

Saudiarabien är ju som bekant ett "torrlagt" land. Det är förbjudet att producera, importera och inte minst förbjudet att konsumera alkohol i landet. Saudi Arabian Airlines är därför naturligtvis helt alkoholfritt, och du får heller inte ta med dig alkohol in i kabinen.

Saudi Arabian Airlines

Många flygbolag serverar inte alkohol på rutter till eller från Saudiarabien, eller så gör man det men slutar med serveringen så snart man är över saudiskt luftrum.

Kuwait Airways

Precis som Saudiarabien är Kuwait alkoholfritt område. Så om du reser med Kuwait Airways kan du varken beställa något alkoholhaltigt ombord och du får heller inte ta med det själv.

Egypt Air

EgyptAir

EgyptAir serverar inte alkohol i kabinen men om du ska resa med bolaget kan du ta med din egen flaska vin, whisky eller vad du nu vill dricka under resan. Personalen kommer att erbjuda dig både glas, isbitar och kanske något att mixa din drink med om du vill ha.

Pakistan International Airlines

Pakistan är nästan helt torrlagt: 97% av befolkningen är muslimer och för den befolkningsgruppen är det förbjudet att sälja, importera eller konsumera alkohol. De 3% i landet som är hinduer eller kristna får dock dricka alkohol. I luften gäller den strängare versionen: nationella flygbolaget Pakistan Airlines serverar inte en droppe av något som är starkare än apelsinjuice till någon. Det beslutet tog man redan för 40 år sedan.

Pakistan International Airlines

I grannlandet Indien är all alkohol förbjudet på inrikesflygningar, men du får gärna ta det med ombord i ditt handbagage. På internationella rutter finns det inga restriktioner och alla stora indiska flygbolag som Air India och Jet Airways serverar alkoholhaltiga drycker.

Royal Brunei Airlines

Royal Brunei Airlines

Royal Brunei Airlines serverar inte alkohol på några av sina rutter men precis som hos Egypt Air får du gärna ta det med du vill dricka ombord, och precis som hos Egypt Air får du glas, is och tillbehör om du frågar efter det. Men lägg märke till att du inte får ta någon som helst alkohol med in i landet. Den kommer bli konfiskerad i tullen.

Iran Air

Hos Iran Air är naturligvis ingen alkohol tillåten och du får heller inte ta något med ombord. Jazeera Airways

Jazeera Airways

Jazeera Airways är ett lågprisbolag med hub på Kuwait International Airport. Bolaget har funnits till sedan 2004 och är landets näststörsta flygbolag. Reglerna är precis som hos Kuwait Airways - inte en droppe alkohol serveras eller är tillåtet.

Afriqiyah Airlines

Afriqiyah Airlines är Libyens nationella flygbolag. Även här gäller nolltolerans - kabinen är helt torrlagd. Det är värt att notera att en del flygbolag har restriktioner på inrikesrutter och kortare flygningar. Malaysia Airlines har den policyn: I 2016 införde man alkoholrestriktioner på inrikesrutter och på resor kortare än tre timmar till destinationer utanför landet. Men på längre rutter är det fritt fram. Vi vill gärna påminna om att alkohol och flygresor egentligen inte passar så bra ihop: alkohol dehydrerar kroppen och kombinationen av jetlag och lite för många gin & tonic är inte behaglig. Så om du vill dricka under flyresan, drick samtidigt mycket vatten. Skål!

NB! 

Första gång publicerad i 2017.

More from BusinessClass.com