Flygbolagen med First Class på A380

10. Apr 2020
by Dag Christian Holm

Det var 13 år sedan Airbus A380 sattes i trafik. I dag används «superjumbon» av flygbolag över hela världen. Några av förstaklassprodukterna på A380 har verkligen höjt nivån inom flygindustrin. Vi har tittat på vad som erbjuds.

Sedan A380 för första gången såg dagens ljus så har flygindustrin förändrats dramatiskt. Mindre och fler typer av nya långdistansflygplan, såsom Boeing 787 Dreamliner och Airbus A350, har bidragit till att dessa typer av flygplan blivit det föredragna valet för flygbolag i världen. I tillägg så är dessa flygplan relativt lätta, bränslesnåla och kan hanteras av avsevärt fler flygplatser jämfört med A380.

Thai Airways First Class

Thai Airways Royal First Class är främst på övre däck på flygbolagets A380. 12 säten är fördelade på 3 rader, och när sätet fälls ut i horisontellt läge omvandlas den till en 210 cm lång sängplats med en bredd på 67 cm – med andra ord är detta jämförbart med en vanlig säng. Passagerare i First Class har även tillgång till rymliga badrum som är utmärkt när pyjamasen ska kläs på före en god nattsömn.

Air France La Première

Air Frances A380 La Première produkt är både elegant och attraktiv. Ombord på flygbolagets A380 består La Première av totalt 9 säten, vilket ger en väldigt luftig kabin. Hela flygplatsupplevelsen är mycket speciell, allt ifrån incheckning, lounge och transport till och från flygplanet.

Qantas First Class

Qantas var också tidigt ute med att flyga A380, och de gjorde det redan i 2008 när de lanserade sin First Suite. I fjol uppgraderade flygbolaget sin First Class produkt på sina 12 stk A380. First Class består av totalt 14 säten på flygplanets nedre däck, och de halvöppna sviterna omvandlas till bekväma sängar när de fälls ut. Flygbolaget erbjuder passagerarna exklusiva sängkläder och även en fårskinnsmadrass.

British Airways First Class

Ombord på British Airways A380 är First Class också på nedre däck och kabinen är verkligen stilfull. Sätena erbjuder förstaklass komfort, och naturligtvis är servicen också i linje med detta. Kabinen består av 14 sviter i en 1 – 2 – 1 konfiguration. När sätet fälls ut omvandlas det till en 198 cm lång säng. Sköna madrasser och sängkläder i hög kvalitet ska hjälpa till att passagerarna upplever en god sömn ombord.

Qatar Airways First Class

Qatar Airways har totalt 8 säten i First Class på sina A380, och de finns på övre däck. De extra breda sätena inkluderar en liten skiljevägg för mer avskildhet som kan fällas upp mellan mittensätena, eller mellan fönstersätena och mittgången. Men efter dagens standard når inte sätena helt upp till den översta nivån. Däremot är sängarna mycket bekväma tack vare den generösa längden och bredden. Mat, dryck och service ombord på Qatar First Class är närmast legendariskt och håller en hög kvalitet hela vägen.

Lufthansa First Class

I typisk stil är First Class kabinen ombord på Lufthansas A380 smart utformad, stilfull, men erbjuder däremot på kanske för lite avskildhet då utformningen av sätena ger en luftig atmosfär i kabinen. Sammanlagt är det 8 säten i First Class, som ger en suverän sitt- och sov komfort. Det finns gott om utrymme till förvaring av större och mindre personliga föremål ombord. Servicen är genomtänkt och Lufthansa strävar efter att det ska vara en förstklassig upplevelse ända till minsta detalj.

Läs mer om Lufthansa First Class här

Emirates First Class

Emirates A380 sviter erbjuder en hög grad av avskildhet. Det är lyxigt och servicen är förstklassig. Materialvalet och färgpaletten är kanske inte första valet för många, men vi alla har vår egen smak. Även här finns det dörrar som kan stängas, en egen minibar, sminkspegel, garderob osv. Ombord finns det ett dusch och omklädningsrum där passagerarna kan ta på sig världens första « fuktighetsgivande pyjamas»

Ethiad Airways First Apartment

Ethiads näst bästa premiumprodukt – First Apartments finns på flygbolagets A380 och vissa av deras Boeing 787. Här får du en mjuk läderfåtölj, en separat säng på 208 cm och inte minst en egen minibar. Produkten är något billigare än bolagets främsta produkt, The Residence. Dessa sviter kan också slås samman om man reser tillsammans.

Singapore Airlines Suites

Singapore Airlines produktportfölj toppas av First Suites. Med endast 6 av dem innebär det ett generöst utrymme. Tack vare de höga väggarna och skjutdörrar får man en extremt privat flygning. För ett par som reser tillsammans kan några av sviterna göras om för att skapa en stor svit, med en stor och bekväm dubbelsäng. Sviterna innehåller även ett bekvämt säte som kan utvecklas till en fåtölj. Denna fåtöljen kan både svängas runt och lutas tillbaka. Det finns extremt bra förvaringsutrymmen i de nya sviterna, och garderoben rymmer en kabinväska i tillägg till ytterkläder.

All Nippon Airways First Class

Japanska All Nippon Airways (ANA) erbjuder på en designmässig sofistikerad First Class ombord på flygbolagets Airbus A380. Den japanska minimalismen och funktionaliteten präglar de totalt 8 sätena som är fördelat på två rader. Förstaklassens mat – antingen från det japanska köket eller mer internationella rätter präglar menyn. En 32- tums högupplöst skärm försäkrar att underhållningen blir så bra som möjligt.

China Southern First Class

Kinesiska China Southern betjänar flera destinationer med sina Airbus A380. Här finns det en ordentlig First Class med 4 i bredden i likhet hos de övriga bolaget som vi tidigare nämnt. Sängen blir 203 centimeter lång när den fälls ut. Underhållningen kan avnjutas på en 23 tums skärm, som enligt vår mening är i det minsta laget i 2020.

Korean Air First Class

Korean Airs First Class erbjuder på en «luftig» kabin eftersom de har valt att placera sina 12 First Class säten i nedre däck, där kabinen är bredare än på övre däck. Deras Kosmo sviter har en drygt 2 meter lång säng. Underhållningen kan njutas på en 24 tums skärm.

Bonus:

Portugisiska Hi Fly flyger också en Airbus A380 som de övertog av Singapore Airlines. Flygbolaget har behållit Singapore Airlines inredning i flygplanet.

More from BusinessClass.com