Flyg i Business till Tyskland: SAS mot Lufthansa

23. May 2011
by Roger J

SAS och Lufthansa samarbetar på samtliga rutter mellan Sverige och Tyskland. Det betyder dock inte att de erbjuder identisk service ens om man reser i Business Class. Vi har fotat lite ombord under maj 2011. Och smakat oss igenom en hel del flygplansmat!

Vi börjar med att jämföra frukosten:

SAS mot Lufthansa:

Frukosten.

Resultat:

Oavgjort. Båda serverar numer varm frukost på de något längre rutterna som Stockholm-Frankfurt. En ren smaksak, båda bolagens varianter får mycket väl godkänt. SAS har en riktig omelett, Lufthansa en äggrulle med fyllning:

Lufthansas varma frukost i Business Class. Här på supertidiga flygningen mellan Stockholm och Frankfurt.

Men Lufthansa tar igen det de förlorar i äggväg med en riktigt god yoghurt med blåbär. På kortare rutter som Berlin-Stockholm är det kall frukost, även den likvärdig mellan bolagen.

SAS kalla frukost i Business Class. Här på morgonflygningen från Stockholm till Berlin.

Och sedan om man reser vid lunch eller på eftermiddagen: 

SAS mot Lufthansa:

Lunch och eftermiddagsmat.

Resultat:

SAS snålar inte och tar hem vinsten.Reser man lite senare på dagen serveras riktig mat. Oftast. Lågvattenmärket är Lufthansa som ”mitt emellan” lunch och middag enbart bjuder på en morotskaka när vi provflyger. God visserligen och med vispad grädde. Men kastar man sig iväg med flyget och inte har hunnit äta lunch så kanske man gärna stoppas i sig någonting riktigt innan efterrätten.

Lufthansas eftermiddagsmat i Business Class på en lite kortare flygning. Inte ens ett glas vitt vin väger upp bristen på proteiner.

SAS gör ingen skillnad och serverar en full måltid oavsett vad klockan är vid avgång. Det gillar vi. Resdagar stämmer inte alltid med ett normalt matschema. Reser man i business Class tycker vi att man ska få mat oavsett exakt klockslag på dagen.

På motsvarande korta eftermiddagsflygning serverar SAS en kall måltid. Den här gången inlagda rödbetor med kalkon och det vanliga dinkelknäcket eller varma frallor om man så önskar.

Innan vi äter middag ombord tar vi en titt på komforten:

SAS mot Lufthansa:

Komforten ombord.

Resultat:

Lufthansa vinner genom att konsekvent blocka stolen bredvid i Business Class.

SAS stänger av mittsäten i Business Class genom att byta ut nackskyddet mot detta gråa tygstycke.

Både Lufthansa och SAS stänger av mittsätet i Business Class. Beroende på exakt vilken flygplanstyp och vilket flygbolag av de två man reser med är det dock olika bekvämt. Den bästa komforten får man hos SAS på de äldre MD80-planen, om man väljer rätt säte. De är konfigurerade 2+3, det vill säga två stolar i bredd på vänster sida om gången och tre stolar i bredd på höger sida. I Business Class stänger då SAS av mittsätet på höger sida. Väljer man ett säte på vänster sida får man alltså inget avstängt säte utan sitter direkt bredvid en annan passagerare. De äldre stolstyperna är dock väldigt bekväma.

På Lufthansas Boeing 737 blockeras mittsätet i Business Class genom att ryggstädet fälls ned och bildar ett bord. Armstöden flyttas också ihop och gör de två resterande stolarna bredare.

När Lufthansa har ett flygplan med endast två säten i bredd stängs ändå det ena av. I Business Class hos Lufthansa är man alltså alltid garanterad att få mer utrymme ombord jämfört med den som reser i Economy Class.

Business Class hos SAS på en äldre MD80. På vänster sida om mittgången är det två säten i bredd och inget av dessa stängs av.

Dags för middag: 

SAS mot Lufthansa:

Middag ombord

Resultat:

Oavgjort. SAS har Champagne, Lufthansa har alltid efterrätt. Kvällstid serverar båda bolagen riktig mat i Business Class. SAS har tyvärr försämrat sitt koncept på senare tid men huvudrätten är ofärändrad. Det som strukti på foten är efterrätt. Bra för figuren, men vi föredrar att bestämma själva hur hälsosamma vi ska vara.

Enkel kall måltid på en kortare flygning med Lufthansa.

SAS överraskade med en specialmåltid eftersom sparrissäongen dragit igång: Ljummen vit sparris med Hollandais. Flygning i Business Class mellan Frankfurt och Stockholm.

SAS specialdesignade kaffekoppar, som är mycket trevliga att dricka kaffe ur, finns kvar från den omgörning som gjordes av Business Class för några år sedan. Tyvärr har en rad av de andra förbättringarna dragits tillbaka.

Mellan Munchen och Stockholm hinner SAS med en drinkrunda och salta mandlar innan måltidsserveringen.

Lufthansa vinner överlägset grenen godsaker. De delar fortfarande ut chokladkakor i Business Class. Under maj var temat Eurovision Song Contest eftersom Lufthansa var en av sponsorerna.

Så, nu är det bara att gå till gaten och vänta på att få gå ombord på nästa flyg till Tyskland:

More from BusinessClass.com